Οι ΥπΕξ της ΕΕ δεσμεύονται για τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία – Καταδίκη για τις γεωτρήσεις (video)

Αυτοσυγκράτηση συνιστά το ΝΑΤΟ στην Άγκυρα. Ομόφωνα καταδίκασαν την τουρκική επιχείρηση οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών και κάλεσαν όλα τα κράτη-μέλη σε εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία.

Καθώς οι τουρκικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλασή τους στη Συρία, η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει εκ νέου την επιχείρηση κάνοντας λόγο για αποσταθεροποίηση της περιοχής. Στο κοινό ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, τα κράτη μέλη δεσμεύονται να προσαρμόσουν αναλόγως την πολιτική τους ως προς τις εξαγωγές όπλων.

Η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι τόνισε ότι «Υπάρχει σαφής καταδίκη από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης της τουρκικής στρατιωτικής δράσης στη βορειοανατολική Συρία. Όλα τα κράτη μέλη δεσμεύονται να υιοθετήσουν αυστηρές εθνικές θέσεις όσον αφορά την πολιτική εξαγωγής όπλων στην Τουρκία».

Ενώ Γερμανία και Γαλλία έχουν ήδη αποφασίσει να σταματήσουν τις εξαγωγές όπλων και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ συνεχίζει να ζητά αυτοσυγκράτηση από την Άγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου επισημαίνει τη δύσκολη θέση στην οποία θα βρεθεί η Ευρώπη εάν η επιχείρηση συνεχιστεί και η Τουρκία επικαλεστεί το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ περί αμοιβαίας βοήθειας σε περίπτωση επίθεσης. Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Εάν η Συρία, ή οι σύμμαχοί της Συρίας αντεπιτεθούν και χτυπήσουν την Τουρκία, τότε θα βρεθούμε σε μια εξαιρετικά, εξαιρετικά περίπλοκη κατάσταση./Πιστεύω ότι η Ευρώπη πρέπει να πει «Στοπ». Αυτό δε μπορεί να συνεχιστεί».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έχει άλλωστε ήδη καλέσει τους Νατοϊκούς του συμμάχους να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους αναφερόμενος ακριβώς στο άρθρο 5: «Αυτή τη στιγμή δεχόμαστε πιέσεις από μια τρομοκρατική οργάνωση. Με ποια πλευρά θα έπρεπε να ταχθούν (οι νατοϊκές χώρες) βάσει του άρθρου 5; Οφείλουν να ταχθούν με τη δική μας».

Ικανοποίηση για τις ευρωπαϊκές θέσεις όσον αφορά την επιχείρηση στη Συρία αλλά και τις παράνομες δραστηριότητες της Άγκυρας στην Ανατολή Μεσόγειο εκφράζει την ίδια ώρα η Αθήνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισήμανε: «Η ΕΕ μίλησε. /Καταδίκασε την Τουρκία για τις παράνομες ενέργειες της εισβολής στη Συρία και με συγκεκριμένη αναφορά σε κυρώσεις. Σε εμπάργκο όπλων. Καθώς επίσης και σε αναφορά για πολύ συγκεκριμένο ενδιαφέρον για το προσφυγικό. Αλλά, μίλησε επίσης καθαρά για το θέμα των παραβιάσεων της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου. Πήγε ένα βήμα παραπέρα από προηγούμενες αποφάσεις. Και αποφάσισε μέτρα κατά νομικών και φυσικών προσώπων».

Πηγή: ΕΡΤ1
Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος