«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική δουλειά που αξίζει να δει κανείς. Αντιστοιχεί στην επέτειο της μεταπολίτευσης, μια περίοδο που έχει μείνει λίγο ξεχασμένη και αμφιλεγόμενη στη συλλογική μας μνήμη» δήλωσε στο EΡΤΝews ο αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο ΕΚΠΑ, Παναγής Παναγιωτόπουλος για το ιστορικό ντοκιμαντέρ πέντε επεισοδίων«H δική μας Μεταπολίτευση» που θα προβληθεί στο ERTFLIX.
«H περίοδος της μεταπολίτευσης είναι μοναδική, καθώς χαρακτηρίζεται από πολιτική σταθερότητα, παρά τις κρίσεις και τα προβλήματα» δήλωσε στον δημοσιογράφο Μάκη Προβατά. Μιλώντας για τα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, με έμφαση στη μεταπολίτευση και τη σημασία της για την Ελλάδα, ο αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνιολογίας εστίασε στη σημασία αυτής της περιόδου. «Αυτά τα 50 χρόνια είναι μια μοναδική περίοδος σταθερότητας για τη χώρα, όπου ο στρατός δεν εμπλέκεται στην πολιτική και τα σύνορα της Ελλάδας παραμένουν αμετάβλητα», σημείωσε.
«Στο σχολείο δε διδάσκεται αυτή η περίοδος, κάτι που αποτελεί κενό»
Μιλώντας για τη στάση των νέων απέναντι σε αυτή την περίοδο, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε: «Οι νέοι αντιμετωπίζουν τη μεταπολίτευση με περιέργεια. Θέλουν να μάθουν, διότι δεν ξέρουν, καθώς πολλοί από αυτούς έχουν γεννηθεί μετά το 2000 και δεν έχουν καμία άμεση εμπειρία από τα γεγονότα της δεκαετίας του ’70 και ’80. Στο σχολείο, όμως, δεν διδάσκεται αυτή η περίοδος, κάτι που αποτελεί κενό».
Όσον αφορά την αυξανόμενη νοσταλγία των νέων για το παρελθόν, σχολίασε: «Υπάρχει μια νοσταλγία για τη δεκαετία του ’80, παρά το γεγονός ότι δεν την έχουν ζήσει. Αυτό είναι συνηθισμένο· πολλές φορές νοσταλγούμε πράγματα που δεν ζήσαμε, αλλά τα έχουμε εξιδανικεύσει ή τα έχουμε ακούσει από άλλους. Το ζήτημα είναι να μην αφήνουμε αυτή τη νοσταλγία να μας θολώνει το μέλλον ή να δηλητηριάζει το παρόν».
Σε σχέση με τη σύγχρονη κοινωνία και τον καπιταλισμό, υποστήριξε πως «ο σύγχρονος καπιταλισμός σου δίνει πολλά, αλλά σου παίρνει και πολλά. Σήμερα, οι νέοι έχουν την ευκαιρία να ταξιδεύουν με έναν τρόπο που ήταν αδιανόητος για τις προηγούμενες γενιές, αλλά αυτό συνοδεύεται από την απώλεια της σταθερότητας και των σταθερών δομών που υπήρχαν παλαιότερα».
Μιλώντας στην εκπομπή «Νewsroom» έκανε αναφορά έκανε και στο πρόβλημα της στέγασης, κυρίως λόγω της ανάπτυξης του Airbnb και της αύξησης των τιμών των ακινήτων: «Το φαινόμενο αυτό οδηγεί στον εκπατρισμό των κατοίκων από τα κέντρα των πόλεων, κάτι που βλέπουμε έντονα και στην Αθήνα. Οι τιμές ανεβαίνουν και οι τοπικές κοινότητες υποφέρουν, καθώς δημιουργούνται πολιτιστικά και κοινωνικά κενά».
Τέλος, σε μια ερώτηση σχετικά με την προσωπική του νοσταλγία για το μέλλον, απάντησε: «Νοσταλγώ ένα μέλλον όπου οι δημοκρατικές κοινωνίες θα είναι συνεκτικές, χωρίς έντονες και αντικρουόμενες ταυτότητες. Ελπίζω το μέλλον να μην καταργήσει τελείως τις αξίες αυτών των κοινωνιών, παρότι τα πράγματα δεν φαίνονται αισιόδοξα».
H σειρά ντοκιμαντέρ πέντε επεισοδίων των Στάθη Καλύβα και Παναγή Παναγιωτόπουλου βασίζεται στον πλούτο των οπτικοακουστικών αρχείων της ΕΡΤ και καλύπτει τα 50 χρόνια που μεσολάβησαν από την πτώση της Δικτατορίας και τη δημιουργία νέων πολιτικών θεσμών που εξακολουθούν να ρυθμίζουν τον πολιτικό μας βίο. Στόχος της σειράς δεν είναι η πλήρης, λεπτομερειακή και εγκυκλοπαιδική καταγραφή μιας σύνθετης ιστορικής πορείας μισού αιώνα, αλλά η ανάδειξη και ο σχολιασμός του στίγματος και της αίσθησης που δημιούργησαν οι πέντε αυτές δεκαετίες, έτσι όπως αποτυπώθηκαν τότε και ερμηνεύονται σήμερα
Πηγή: Newsroom
Σχετικές ειδήσεις
- Αφιέρωμα της ΕΡΤ για τα 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση
- 50 Χρόνια Μεταπολίτευση – 24 Ιουλίου 1974 (video)
- Κινηματογραφικό αφιέρωμα για τα 50 χρόνια από τη μεταπολίτευση
- H κατάρρευση της δικτατορίας και η απαρχή της Μεταπολίτευσης
- “Λεξικό λογοκρισίας στην Ελλάδα. Καχεκτική δημοκρατία, δικτατορία, μεταπολίτευση”
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος