Οι κτηνοτροφικές μονάδες στις Πρέσπες

Μια δύσκολη ημέρα ξημέρωσε για τους κτηνοτρόφους των Πρεσπών, που προσπαθούν να ξεπαγώσουν τις σωληνώσεις στα μαντριά, προκειμένου να ποτίσουν τα ζώα τους.

Η Καλλιθέα, ένα ορεινό χωριό του νομού Φλωρίνης βρίσκεται σε υψόμετρο πάνω από 1.000 μέτρα και οι ελάχιστοι κάτοικοι του έχουν συνηθίσει να αντιμετωπίζουν τις δύσκολες καιρικές συνθήκες τον χειμώνα.

Η δημοσιογράφος Σοφία Ζουζέλη συζητά τα προβλήματα που προκαλούν τα ακραία φαινόμενα με τον κτηνοτρόφο Βαγγέλη Ρέππα. Το σημαντικότερο θέμα είναι το νερό, που αναγκάζονται να το ζεσταίνουν στα σπίτια τους για να το μεταφέρουν στα κοπάδια. Από νωρίς το πρωί έως το βράδυ ο κ. Ρέππας πέρασε την χθεσινή ημέρα ξεπαγώνοντας τις ποτίστρες, μέσα στον στάβλο. Από τις χαμηλές θερμοκρασίες, κάτω από τους -10 βαθμούς Κελσίου, έσπασαν οι σωλήνες και τα ζώα είχαν μείνει χωρίς νερό.

Εξ αιτίας του κρύου συχνά υπάρχουν απώλειες ζώων, κυρίως αμνοεριφίων. Συχνά οι κτηνοτρόφοι για να μην κινδυνέψουν τα ζώα τα φιλοξενούν σε μικρά δωμάτια με σόμπες. Μια κατάσταση που καλώς ή κακώς δεν μπορεί να αλλάξει λόγω της γεωγραφίας και των καιρικών συνθηκών, την οποία αντιμετωπίζουν κτηνοτρόφοι στα ορεινά της Ελβετίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας.

Μόνιμη συντροφιά και ασφάλεια για τους κατοίκους είναι οι ελληνικοί ποιμενικοί, τα σκυλιά φύλακες των κοπαδιών. Καθώς υπήρξε ενημέρωση για την εμφάνιση λύκων στην περιοχή, τα περιόρισαν, μέσα στα μαντριά για να μην κινδυνέψουν από κάποια αγέλη. Άλλος ένας τρόπος για να κρατούν τα άγρια ζώα μακριά είναι οι ηλεκτροφόρες περιφράξεις, που άγνωστο για ποιο λόγο οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι το αποφεύγουν. Αντιθέτως ο κ. Ρέππας εντάχθηκε σε ένα πρόγραμμα της Εταιρείας Πρεσπών, πήρε τα υλικά και με προσωπική εργασία έφραξε τα μαντριά, γλυτώνοντας έτσι τα ζώα του και μειώνοντας το κόστος παραγωγής, που δημιουργεί η πρόσληψη ποιμένων. Ο κ. Ρέππας, εξηγεί ότι τα σκυλιά είναι η μοναδική προστασία μαζί με τα ειδικά συρματοπλέγματα, περιφράξεως.

Να σημειωθεί ότι σε όλη την Ευρώπη, Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, όπου οι κτηνοτρόφοι έχουν στάβλους χρησιμοποιούν τις ηλεκτροφόρες περιφράξεις, εδώ και δεκαετίες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος