Οι ιδιαιτερότητες της νέας Κομισιόν και οι υπαρξιακές αγωνίες της Ένωσης για την πενταετία που ξεκινά


Η ακτινογραφία της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως την παρουσίασε τελικά η Πρόεδρος Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, από πλευράς διαφορετικής δομής και περιεχομένου των χαρτοφυλακίων και κατανομής τους σε συγκεκριμένα πρόσωπα, είναι το θέμα με το οποίο ασχολείται η εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» (Α’ Πρόγραμμα, Σάββατα και Κυριακές 12.00-13.00).

Τι σημαίνουν οι αλλαγές στις οποίες προέβη, καθώς και η λεγόμενη «προεδροποίηση» της Κομισιόν -όπως την χαρακτήρισαν ορισμένοι αναλυτές- και ποιοι ρόλοι μοιράστηκαν στους έξι Εκτελεστικούς Αντιπροέδρους και τους 20 Επιτρόπους είναι ερωτήματα που τίθενται στον Διονύση Δημητρακόπουλο, Καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με αντικείμενο τους θεσμούς και το πολιτικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να σημειωθεί πως με βάση της τελευταίες Ευρωπαϊκές Συνθήκες ο/η Πρόεδρος τη Κομισιόν έχει το δικαίωμα και τη δυνατότητα να διαμορφώνει τα χαρτοφυλάκια όπως θέλει. Ωστόσο, τη φορά αυτή περισσότερο από άλλες οι ονομασίες τους και τα περιεχόμενά τους προξενούν απορίες. Π.χ. τι ακριβώς σημαίνει ένα χαρτοφυλάκιο με τίτλο «Τεχνολογική κυριαρχία, ασφάλεια και δημοκρατία»; Επίσης ποιες είναι οι αρμοδιότητες για τη “διαγενεακή δικαιοσύνη, τον πολιτισμό, τη νεολαία και τον αθλητισμό»; Ακόμη, τι θέλει να πει το χαρτοφυλάκιο «για τους ανθρώπους, τις δεξιότητες και την ετοιμότητα»;

Από την άλλη εμφανίζονται αρκετές συναρμοδιότητες μεταξύ Εκτελεστικών Αντιπροέδρων και Επιτρόπων, μεταξύ Αντιπροέδρων και Αντιπροέδρων (π.χ. νέος αντιπρόεδρος της Γαλλίας Στεφάν Σεζουρνέ θα χρειάζεται υπογραφή από μια άλλη αντιπρόεδρο, τη Τερέζα Ριμπέρα της Ισπανίας, για να ασκήσει βασικές πολιτικές επιδότησης), αλλά και μεταξύ Επιτρόπων και Επιτρόπων.( π.χ υπάρχουν δύο που θα ασχολούνται το περιβάλλον, άλλοι δύο στις αρμοδιότητες των οποίων αναφέρεται ο όρος «δημοκρατία» κλπ.)

Με τον κ. Δημητρακόπουλο αναφέρεται ότι το στίγμα, αλλά και οι συμβιβασμοί της κας Ντερ Λάιεν ήταν έντονοι και ως προς το πολιτικό σκέλος, δηλαδή την κατανομή των χαρτοφυλακίων σε πρόσωπα και τελικά χώρες μέλη. Όπως σημειώνει, η τελική σύνθεση δεν περιλαμβάνει πολιτικούς αναγνωρίσιμους με ισχυρή προσωπικότητα και κύρος πέραν των εθνικών τους συνόρων, αλλά ούτε και προσωπικότητες του παρελθόντος με τις οποίες είχε έρθει σε αντιπαράθεση η κα Ντερ Λάιεν ή ακολουθούσαν υπερβολικά ανεξάρτητη πολιτική, όπως ο Γάλλος Τιερί Μπρετόν και η Δανέζα Μαργέτε Βεστάγκερ. Σε ό,τι αφορά τις νέες θέσεις, χαρτοφυλάκια-κλειδιά εξασφάλισαν η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία. Το χαρτοφυλάκιο του κ. Απόστολου Τζιτζικώστα μπορεί να θεωρηθεί σημαντικό ως προς το σκέλος των αρμοδιοτήτων για τις Μεταφορές και συμβολικό για την Τουριστική Πολιτική, μια και η ΕΕ δεν διαθέτει τέτοιες αρμοδιότητες. Έτσι παρά τη μεγάλη σημασία αυτού του τομέα, οι σχετικές πρωτοβουλίες που μπορούν να αναληφθούν σε κοινοτικό επίπεδο είναι περιορισμένες.

Πάντως, με τον κ. Δημητρακόπουλο εξηγείται ότι η οριστικοποίηση της σύνθεσης της Επιτροπής επαφίεται στην έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου, Οι διαδικασίες αυτές εδώ και χρόνια δεν ήταν εύκολες, ακόμη σε καλύτερες εποχές για την Ένωση κι ευνοϊκότερες συνθέσεις του Ευρωκοινοβουλίου, με αποτέλεσμα να απορρίπτονται ορισμένες υποψηφιότητες Επιτρόπων σχεδόν κάθε φορά και να πρέπει να αντικατασταθούν από νέα πρόσωπα. Δύσκολα αυτό να μην επαναληφθεί και τώρα, με αποτέλεσμα η τελική έγκριση της Επιτροπής να θεωρείται πως μπορεί να φτάσει και τον Νοέμβριο.

Οι ιδιαιτερότητες της νέας Κομισιόν και οι υπαρξιακές αγωνίες της Ένωσης για την πενταετία που ξεκινά
Διονύσης Δημητρακόπουλος

Τέλος, στη συζήτηση αναλύεται η κρίσιμη συγκυρία μέσα στην οποία θα κινηθούν όλα τα θεσμικά όργανα της Ενωσης.
Εν πρώτοις υπάρχουν τα προβλήματα με την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, τα οποία περιγράφονται γλαφυρά στην έκθεση Ντράγκι, που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα. Η έκθεση διατυπώνει μια σειρά από ιδέες και προτάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης και οι οποίες χαρακτηρίζονται από αρκετούς «ευρωπαϊκό «Σχέδιο Μάρσαλ», αλλά ίσως και τελευταία ευκαιρία για την επιβίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο έστω η πλειοψηφία αυτών να γίνει ομόφωνα αποδεκτή από τα κράτη μέλη.

Κατά δεύτερο υπάρχουν αυτές τις μέρες οι εσπευσμένες αποφάσεις και πρωτοβουλίες των κυβερνήσεων της Γερμανίας και Ολλανδίας να αναστείλουν μέρος του Σένγκεν και των προβλεπόμενων από το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, λαμβάνοντας μέτρα σε εθνικό επίπεδο για τον έλεγχο των συνόρων τους και την κατάσταση με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Ανεξάρτητα από το κατά πόσον και οι δύο αυτές χώρες έχουν λόγους για να κινηθούν έτσι, το γεγονός είναι πως πρόκειται για μονομερείς ενέργειες που αύριο μπορεί να αντιγραφούν και από άλλα κράτη μέλη σε διάφορους κρίσιμους τομείς που επίσης παρουσιάζουν προβλήματα, όπως η γεωργία, η βιομηχανία, η αγορά ενέργειας, η εξωτερική πολιτική, η άμυνα, οι δημοσιονομικοί και φορολογικοί κανόνες κ.λπ.

Και σίγουρα μια νέα αντιπαράθεση των εταίρων για το μεταναστευτικό δεν έρχεται σε καθόλου καλή στιγμή για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Επιπλέον βρίσκεται σε αντίθετη με το πνεύμα σύμπνοιας που προϋποθέτουν οι προτάσεις Nτράγκι για μεταρρυθμίσεις, στρατηγικές επενδύσεις και κοινό δανεισμό προκειμένου να διασωθεί όχι μόνον η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, αλλά ενδεχομένως η ίδια η Ένωση…

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος