Ο. Τσάπαλος (ΕΦΚΑ) στο Πρώτο: Έως και 1,5 σύνταξη επιπλέον ετησίως θα δουν οι συνταξιούχοι το 2023 (audio)

«Περίπου το 94% των συνταξιούχων θα λάβουν μία, δύο ή και τρεις αυξήσεις στους λογαριασμούς τους. Είναι αρκετών ειδών οι αυξήσεις και θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται από την 20η Δεκεμβρίου, το πιθανότερο η πρώτη, η καταβολή του έκτακτου οικονομικού της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ» το Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος.

Η γενική εικόνα είναι ότι το 95% των συνταξιούχων θα δει μία, δύο ή και τρεις αυξήσεις στις αποδοχές τους, σύμφωνα με τον κ. Τσάπαλο. Όπως ανέφερε πάνω από περίπου 1,3 εκατομμύρια συνταξιούχοι, σχεδόν οι μισοί δηλαδή θα δουν διπλές αυξήσεις. Ένας στους δύο επίσης θα δουν μία επιπλέον σύνταξη στον λογαριασμό τους μέσα στο 2023 ως αποτέλεσμα του συνδυασμού αυτών των αυξήσεων και όσοι έχουν προσωπική διαφορά, που είναι ένα αρκετά μεγάλο πλήθος συνταξιούχων, ξεπερνά τις 800.000, ακόμα και αυτοί που διαθέτουν μεγάλη προσωπική διαφορά θα δουν σε ποσοστό 80%-85% και αυτοί κάποιου είδους αύξηση στις αποδοχές τους.

Είναι τεσσάρων ειδών οι αυξήσεις, εξήγησε ο κ Τσάπαλος. Η μία αύξηση είναι τα 250 ευρώ που καταβάλλεται το πιθανότερο 20 Δεκεμβρίου. Αυτή την αύξηση θα τη δουν 1,1 εκατομμύρια συνταξιούχοι. Υπάρχει αύξηση μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που πιάνει περίπου 950.000 συνταξιούχους και η οποία θα αφορά εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και θα κυμαίνεται από μία εξοικονόμηση ετήσια από 66 ευρώ μέχρι και 400 ευρώ. Υπάρχει η αύξηση που προκύπτει από την 4η ετήσια δόση του νόμου Βρούτση, είναι ένα μικρό πλήθος συνταξιούχων με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης που θα δουν λίγα επιπλέον χρήματα στους λογαριασμούς τους μέσα στο 2023, μεσοσταθμικά περίπου 15 ευρώ και είναι και η μεγάλη αύξηση του 7,75% που θα τη δουν 1,7 εκατομμύρια συνταξιούχοι.

«Εδώ πρακτικά μιλάμε ουσιαστικά για 13η σύνταξη, ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις. Ας πάρουμε ένα παράδειγμα ενός συνταξιούχου ο οποίος αμείβεται με 800 ευρώ. Αν βάλουμε το 7,75% θα προκύψει ένα ποσό περίπου άλλα τόσα, ως ένα έξτρα ποσό μέσα στο 2023. Επειδή ο συγκεκριμένος δικαιούται και το επίδομα των 250 ευρώ θα δει παραπάνω από μια 13η σύνταξη μέσα στο 2023, αν προσθέσουμε ουσιαστικά αυτές τις δύο αυξήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι αυξήσεις, διευκρίνισε είναι ασχέτως ταμείου και ασχέτως κατηγορίας σύνταξης. Είτε κάποιος λαμβάνει σύνταξη γήρατος, αναπηρίας είτε θανάτου, μεταβίβαση λόγω θανάτου χηρείας, την αύξηση 7,75%  θα τη δει ούτως ή άλλως, εφόσον τη δικαιούται, όπως επίσης αν είναι πρώην ΝΑΤ ή πρώην ΟΓΑ ή πρώην ΙΚΑ και ούτω καθεξής. Δεν παίζει ρόλο το Ταμείο δηλαδή, αν έχει διαδοχική ασφάλιση κλπ.

Ο κ. Τσάπαλος έφερε ακόμα ένα παράδειγμα, που αφορά τριπλή αύξηση που μπορεί να δει κάποιος συνταξιούχος. «Συγκεκριμένα, κάποιος ο οποίος αμείβεται με 510 ευρώ το μήνα, μία χαμηλή σύνταξη σχετικά όταν η μέση σύνταξη στην Ελλάδα είναι περίπου 750 ευρώ. Με την εφαρμογή του 7,75%  το ετήσιο όφελος για αυτόν τον ασφαλισμένο θα είναι 480 ευρώ. Επειδή όμως δικαιούται και την τέταρτη δόση του νόμου Βρούτση, θα έχει άλλο ένα επιπλέον όφελος 174 ευρώ το χρόνο. Και επειδή είναι χαμηλοσυνταξιούχος, θα πληρωθεί και τα 250 ευρώ στις 20 Δεκεμβρίου. Εάν προστεθούν αυτά τα 3 προκύπτει ότι θα λάβει μέσα στο 2023, 904 ευρώ επιπλέον, που πρακτικά αυτό είναι μία επιπλέον σύνταξη και άλλη μισή επιπλέον σύνταξη» περιέγραψε. «Νομίζω ότι ενισχύεται σημαντικά το εισόδημά του. Ο άνθρωπος αυτός είναι ούτως η άλλως χαμηλοσυνταξιούχος, οπότε το κάθε ευρώ που μπαίνει στον λογαριασμό του θεωρώ ότι μετράει διπλά και τριπλά» σημείωσε ο κ. Τσάπαλος.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις, είπε ο εκπρόσωπος τύπου του ΕΦΚΑ, προκύπτει πράγματι ότι ένας στους δύο συνταξιούχους θα δουν μια 13η σύνταξη στους λογαριασμούς τους με τον συνδυασμό αυτών των αυξήσεων. «Ακόμα και αυτό με την προσωπική διαφορά θα λάβουν σε ποσοστό 83- 84% είτε τα 250 ευρώ είτε θα ευνοηθούν μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Είναι μια πολύ σημαντική ενίσχυση του εισοδήματος σχεδόν του συνόλου των συνταξιούχων πρώτη φορά μετά από 12-13 χρόνια» συμπλήρωσε.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα των αυξήσεων, το πιθανότερο στις 20 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν τα 250 ευρώ σε 1,1 εκατομμύρια συνταξιούχους. Στη συνέχεια, 21, 22 και 23 Δεκεμβρίου που πιστώνονται οι συντάξεις, οι ασφαλισμένοι θα δουν την αύξηση μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και την τέταρτη αύξηση του νόμου Βρούτση και στη συνέχεια τέλη Ιανουαρίουμε τις συντάξεις Φεβρουαρίου, δηλαδή περί τις 25-26 Ιανουαρίου, ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων, εκεί οι 1,7 εκατομμύρια συνταξιούχοι που δικαιούνται θα δουν το 7,75% στους λογαριασμούς τους. Ο κ. Τσάπαλος διευκρίνισε ότι το 7,75% αφορά κύριες συντάξεις, όχι επικουρικές. «Οι επικουρικές συντάξεις δεν αυξάνονται. Είναι άλλη διαδικασία αύξησης των επικουρικών συντάξεων και προέρχεται από άλλον υπολογισμό. Πρέπει να είναι πλεονασματικά τα επικουρικά ταμεία για να μπορέσουν να δώσουν αυξήσεις και αυτή τη στιγμή δεν είναι ακόμα. Θα γίνουν, είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, στο να γίνουν μέσα στα επόμενα δύο-τρία χρόνια τα επικουρικά ταμεία, στην ουσία το μεγάλο επικουρικό, το ενοποιημένο» είπε καταλήγοντας ο κ. Τσαάπαλος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος