Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Νίκος Κούκης στη “Φωνή της Ελλάδας”

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Νίκος Κούκης, μίλησε χθες Τρίτη 1 Ιουνίου, στη «Φωνή της Ελλάδας» και συγκεκριμένα στην εκπομπή “Κουβέντες μακρινές” για το μνημόνιο συνεργασίας με το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Παρίσι, για τις δράσεις, για τον Διαδικτυακό Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ζωγραφικής, για την Οικία Μποδοσάκη καθώς και για την Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού είναι ο επίσημος φορέας για το ελληνικό βιβλίο και παράλληλα με στόχο την προβολή του ελληνικού πολιτισμού έχει παραρτήματα στις εξής χώρες: Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία, Γερμανία, Ουκρανία, Ρουμανία, Αλβανία, Σερβία, Ρωσία και Κύπρο.

Πρόσφατα το ΕΙΠ υπόγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Παρίσι και όπως ανέφερε ο κ. Κούκης «ένα ίδρυμα μαζί με ένα άλλο ίδρυμα, συνεργάζονται με στόχο την προώθηση του Φιλελληνισμού. Τους τελευταίους μήνες ξεκινήσαμε μία προσπάθεια προβολής της ζωής και του έργου προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και αναφέρομαι σε προσωπικότητες όπως την Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, τη Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, τον κ. Σταμάτη Κριμιζή, ανθρώπους που έχουν αφήσει το στίγμα τους στα πνευματικά δρώμενα της Ελλάδας αλλά και διεθνώς, κυρίως για να αναδείξουμε τη ζωή, τη δράση και τη δυναμική της προσωπικότητας ως πρότυπο στη νέα γενιά. Θα συνεχίσουμε ανθρώπους που συνδυάζουν την επιχειρηματική ζωή με τον πολιτισμό ή την κοινωνική προσφορά. Έτσι φιλοξενήθηκε και ο κ. Martinez, ο πρόεδρος και διευθυντής του Μουσείου του Λούβρου, που είναι εμποτισμένος με τον ελληνικό πολιτισμό και εκφράζεται για την πατρίδα μας με τα πιο θερμά λόγια. Όταν μιλάει νιώθεις ότι είναι Γάλλος και Έλληνας ταυτόχρονα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Παρίσι θα συνεργαστούν και στην Έκθεση Βιβλίου που θα γίνει στο Νανσύ της Γαλλίας τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Ο κ. Κούκης μίλησε και για τον Διαδικτυακό Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ζωγραφικής του ΕΙΠ με θέμα «Παιδιά και Έφηβοι αποτυπώνουν εικαστικά το νόημα του Αγώνα του 1821».

«Έχουν κατατεθεί πάνω από 400 έργα στον διαγωνισμό… Υπήρξε πολύ μεγάλη ανταπόκριση από τα σχολεία της Ελλάδας και της Ομογένειας. Όλα τα έργα θα αναρτηθούν ψηφιακά και μέχρι τον Σεπτέμβριο ευελπιστώ ότι θα έχουμε φτιάξει τις εγκαταστάσεις μας και τον κήπο στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού που στεγάζεται στην οικία Μποδοσάκη και θα εγκαινιάσουμε την έκθεση ζωγραφικής των παιδιών στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος. Κάνουμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε το κληροδότημα αυτό, η οικία Μποδοσάκη να είναι ανοικτή σε όλους τους πολίτες. Να μπορούν να επισκέπτονται το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και να το θεωρούν ένα κομμάτι δικό τους ».

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Νίκος Κούκης στη “Φωνή της Ελλάδας”
Η οικία Μποδοσάκη-Αθανασιάδη στο Ψυχικό στην οποία στεγάζεται η κεντρική υπηρεσία του ΕΙΠ

Η οικία Μποδοσάκη – Αθανασιάδη στην οποία στεγάζεται το ΕΙΠ, χρονολογείται από το 1936. Πρόκειται για ένα κτίριο με στοιχεία από την βυζαντινή παράδοση και είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα των τάσεων της εποχής. Την οικία δώρισε στο ελληνικό δημόσιο ο μεγάλος ευεργέτης Πρόδρομος Αθανασιάδης Μποδοσάκης.

Ο πρόεδρος του ΕΙΠ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη.
«Ετοιμάζουμε μία ανανέωση στους θεματικούς άξονες της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Θεσσαλονίκης. Θέλουμε να εμπλέξουμε όσο γίνεται περισσότερο τους πολιτιστικούς τοπικούς φορείς και θέλουμε να αναδείξουμε το παιδικό και εφηβικό βιβλίο, σίγουρα το κοινωνικό, το πολιτικό και το ιστορικό βιβλίο. Και θα έχουμε για πρώτη φορά μία ενότητα για τα κλασσικά γράμματα» κατέληξε ο κ. Κούκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος