Ο πρέσβης ε.τ. Γ. Κακλίκης στο Πρώτο: Επιτυχημένη και με προοπτική η χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν (audio)

«Διαχρονικά οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια έχουν δομηθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε κανείς μπορεί να είναι αισιόδοξος για το μέλλον» ανέφερε ο πρέσβης επί τιμή, ειδικός σύμβουλος στο ΕΛΙΑΜΕΠ, κ. Γιώργος Κακλίκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, σχετικά με την χθεσινή συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

«Η αισιοδοξία αυτή έπρεπε να συμπληρωθεί με το κεφάλαιο «προοπτικές» που υπάρχουν για το μέλλον και αυτό σημαίνει ότι μετά την εν λόγω συνάντηση, βλέπουμε πως η ελληνική πλευρά ορισμένα από αυτά που ανέμενε να ακούσει, τα άκουσε» συμπλήρωσε ο κ. Κακλίκης. «Η χώρα μας δεν βλέπει πλέον να υπάρχει ο γραφειοκρατικός δισταγμός από πλευράς διοίκησης των ΗΠΑ σε σχέση με την πώληση οπλικού υλικού το οποίο άφηνε σκεπτικούς τους αμερικανούς στο παρελθόν και δεν ήταν τόσο πρόθυμοι, αυτόν τον δισταγμό τον είχαν δείξει περισσότερο με τα καταδρομικά που κάποτε τα ήθελε η Ελλάδα, πριν αγοράσει τις Belhara και με τα F35 για τα οποία ακούσαμε χθες ότι ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον όχι μόνο από την ελληνική πλευρά αλλά και από πλευράς Lockheed» συμπλήρωσε ο κ. Κακλίκης.

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι είναι λογικό να επιθυμεί η Ελλάδα την αμυντική ενίσχυση και θωράκισή της. «Από την στιγμή που επικρέμεται απειλή γνωρίζει άριστα όπως ο κάθε ένας στο διεθνές σκηνικό γνωρίζει ότι αφενός η οικονομία του αφετέρου η άμυνά του δεν είναι σε ικανοποιητικό σημείο ώστε να δρα αποτρεπτικά απέναντι σε οποιαδήποτε πλευρά αποπειράται να απειλήσει την ακεραιότητα και τα δικαιώματα της χώρας. Από την στιγμή που η Ελλάδα ξεκίνησε τις τριμερείς της συνεργασίες στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, από την μια με την Κύπρο και το Ισραήλ από την άλλη με την Αίγυπτο και το Κύπρο, έχει δείξει ότι έχει ένα λέγειν στην περιοχή και ότι δεν περιορίζεται στο αυστηρά νομικό «οικόπεδό» της αλλά απλώνεται και στον περίγυρό της, όπως οφείλει» υπογράμμισε ο κ. Κακλίκης. Συμμετέχοντας η Ελλάδα σε διεθνείς δράσεις, ανέφερε ο ίδιος, οι τρίτοι, οι σύμμαχοί μας θα βλέπουν ότι η χώρα μας ικανοποιεί και τα δικά τους συμφέροντα, δεν διεκδικεί μόνο τα δικά της, καθιστώντας εαυτήν αναγκαία και χρήσιμη.

Όσο αφορά στην Τουρκία, ο κ. Κακλίκης είπε χαρακτηριστικά «θα συνεχίζει να παίζει τον γνωστό της ρόλο, θα θέλει να δείξει στις ΗΠΑ και γενικά στον δυτικό κόσμο ότι αυτή είναι ο κύριος παίκτης». Η ανάπτυξη της Ελλάδας στους τομείς της πολιτικής, της διπλωματίας, της άμυνας ενοχλούν την Τουρκία, συμπλήρωσε ο κ. Κακλίκης επισημαίνοντας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έχει εκφράσει την ενόχλησή του προς τον Αμερικανό Πρόεδρο για την αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη.

«Για τον Ερντογάν αυτά τα στρατεύματα εμποδίζουν κάποια σχέδια που υπάρχουν στο πίσω μέρος του μυαλού των επιτελών της Τουρκίας, για κάποια δραστήρια επέμβαση στην περιοχή αν το απαιτήσει η ανάγκη κατ’ αυτούς. Η παρουσία ξένων συμμαχικών στρατευμάτων στην περιοχή δρα ανασταλτικά. Συνεπώς ο Ερντογάν βλέποντας αυτή την βελτίωση των σχέσεων θα εξακολουθήσει να παίζει τον σκοπό στον οποίο μας έχει συνηθίσει, δηλαδή να τηρήσει τις ΗΠΑ σε μια απόσταση ίση από την Ελλάδα και την Τουρκία, με προτίμηση στην τελευταία, ώστε να μην χάσει τον ρυθμό που έχει αποκτήσει σε αυτά που θεωρεί ως πεπρωμένο της Τουρκίας, να αποτελέσει έναν παράγοντα ισχύος και επιρροής» εξήγησε στην συνέχεια.

Σε σχέση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο κ. Κακλίκης τόνισε «ο παράγοντας Στόλτενμπεργκ είναι ένα στοιχείο που μου προκαλεί εκνευρισμό γιατί αυτό που διαχρονικά διαπιστώνω είναι ότι έχει μια άποψη την οποία δυσκολεύεται να εμπλουτίσει με νέα στοιχεία. Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε έναν υπολογίσιμο παράγοντα στην περιοχή της Βαλκανικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ότι ανακάμπτει οικονομικά σταδιακά και έχει ενισχυθεί αμυντικά, μπορεί μεν ως γενικός γραμματέας της Συμμαχίας να αντιμετωπίζει αυτή την νέα κατάσταση της Ελλάδας ως θετική αλλά δεν μπορεί  να απομακρυνθεί από τον παλιό του έρωτα την Τουρκία. Είναι σκανδαλώδης η στάση του απέναντι στην Τουρκία, επομένως δεν μπορώ να τον θεωρήσω ως σημαντικό παράγοντα στην διεθνή πολιτική σκηνή, τον βλέπω ως έναν απλό γραφειοκράτη σε μια μεγάλη Συμμαχία της οποίας δεν ηγείται, έχει έναν εκτελεστικό ρόλο».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος