Ο πρέσβης ε.τ. Γ. Κακλίκης μιλά στο Πρώτο για τις διερευνητικές επαφές: Η Τουρκία θα προσπαθήσει να δώσει νομικό χαρακτήρα στα επιχειρήματά της (audio)

Ημέρα επανεκκίνησης των διερευνητικών επαφών σήμερα στην Άγκυρα, μια εβδομάδα μετά την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας και λίγες μέρες μετά την προκλητική επιστολή Σινιρλίογλου προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο πρέσβης επί τιμή, ειδικός σύμβουλος στο ΕΛΙΑΜΕΠ, κ. Γιώργος Κακλίκης, εξέφρασε την εκτίμηση πως η Τουρκία, θα αποπειραθεί να δώσει στις διερευνητικές, έναν νομικό χαρακτήρα και από την πλευρά της, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

Και εξηγεί ο κ. Κακλίκης, πως ενώ η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι πρέπει να υπάρχουν νομικού χαρακτήρα θέματα, όπως η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ, η Τουρκία βάζει όλες της τις διεκδικήσεις σχεδόν στο τραπέζι, θέλοντας να δείξει ότι έχει επιχειρήματα και να σύρει την Ελλάδα σε συνομιλίες πέρα από τα όρια που έχει θέσει η τελευταία και η μορφή των διερευνητικών αλλά και να καταδείξει σε τρίτους, κυρίως σε Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες, τις δήθεν επιθετικές διαθέσεις της Ελλάδας, για τις οποίες η συγχορδία Ακάρ-Ερντογάν-Τσαβούσογλου, δεν έχει σταματήσει να εκτοξεύει τους μύδρους της λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι παράγοντας αστάθειας. «Αυτά ακριβώς τα οποία προσήπτε η Ελλάδα στην Τουρκία, τα αντιστρέφει ακολουθώντας την παλιά ναζιστική μέθοδο του Γκέμπελς, ότι ένα ψέμα όταν επαναλαμβάνεται πολλές φορές τελικά γίνεται πιστευτό. Ακόμα και η κριτική τους για την ελληνογαλλική συμφωνία, εντάσσεται στην προσπάθειά τους να παρουσιάσουν την Ελλάδα, ως χώρα επιθετικών διαθέσεων».

Επισημαίνει μάλιστα ο κ. Κακλίκης, πως όταν ο Ακάρ λέει πως «ό,τι και να κάνουν δεν πρόκειται να καταφέρουν τίποτα μπροστά στην τεράστια δύναμη της Τουρκίας», όταν βλέπει την ισορροπία και στις δύο πλευρές του Αιγαίου να αποκαθίσταται και μάλιστα στα σημεία η Ελλάδα να έχει κάποια πλεονεκτήματα, κατηγορούν την Ελλάδα, ούτως ώστε η διεθνής κοινότητα να γυρίσει και να πει στην Ελλάδα κάποια στιγμή ότι «και εσύ κάνεις τέτοιες κινήσεις, δεν κάνει μόνο η Τουρκία». Εκεί εντάσσεται και η επιστολή Σινιρλίογλου και η όξυνση των τόνων.

Όλα αυτά έχουν να κάνουν, τόνισε και με την παράμετρο του 2022, 100 χρόνια μετά το 1922 και τις προεδρικές εκλογές του 2023.

Όσο αφορά την στάση των ΗΠΑ, ο κ. Κακλίδης υποστηρίζει, πως με την σημερινή αμερικανική διοίκηση όλες οι παλιές καλές τεχνικές και αντιλήψεις της αμερικανικής γραφειοκρατίας, βρίσκονται και πάλι στο προσκήνιο. Ο κ. Μπάιντεν θα ακούσει όσα του πει η διοίκηση σε σχέση με την κρισιμότητα της Τουρκίας, όσο και αν αυτή τους έχει απογοητεύσει με την στάση απεξάρτησής της από την δυτική αγκαλιά και την επιθυμία της να αποτελέσει έναν ανεξάρτητο παράγοντα γεωπολιτικό σε μια ευρύτατη περιοχή.

«Συνεπώς η αμερικανική διοίκηση ναι μεν θα επισείει την ράβδο, αλλά θα προσπαθεί να βρει κάποιες διεξόδους συνεννόησης με την Τουρκία, η οποία δεν αποκλείεται αν τα πράγματα φτάσουν στο μη παρέκει να αντιδράσει με διάθεση συνδιαλλαγής με την δύση και ειδικότερα με τις ΗΠΑ».

Τέλος αναφορικά με το θέμα του Ευρωστρατού, σύμφωνα με τον κ. Κακλίκη, αυτή την στιγμή, αποκτά μια ιδιαίτερη επικαιρότητα μετά την AUKUS και την αιφνίδια αλλαγή του σκηνικού στον Ινδοειρηνικό. «Φυσικά η Γαλλία, ενοχλημένη από την ακύρωση του συμβολαίου της με την Αυστραλία φώναξε ακόμα δυνατότερα απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς. Ωστόσο, όταν ο Μακρόν επαναλαμβάνει αυτό που λέει από την αρχή της προεκλογικής του θητείας, για την ευρωπαϊκή άμυνα, σαφώς και σύρει ορισμένες χώρες στην σκέψη μήπως θα έπρεπε να δούμε πιο σοβαρά την αμυντική μας κατάσταση, για να μην αποτελούμε ουραγούς».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος