«Κλίμα» — Ενημερωτικό ένθετο της ΕΡΤ: Το σχέδιο θωράκισης της Αττικής από την κλιματική κρίση

Η τέταρτη εκπομπή του ενημερωτικού ενθέτου της ΕΡΤ «Κλίμα», που παρουσιάζεται κάθε Τρίτη στις 18:30 από την συχνότητα της ΕΡΤ1, με την Κατερίνα Χριστοφιλίδου.

Για άλλη μια εβδομάδα τα ακραία φαινόμενα έκαναν την εμφάνιση τους σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, προκαλώντας θύματα και ζημιές.

Αυτό όμως που προκαλεί τρόμο  είναι ο παγετώνας Thwaites στη δυτική Ανταρκτική, που αποκαλείται και παγετώνας της Αποκάλυψης, πλάτους 50 χιλιομέτρων, ο οποίος επιπλέει στη θάλασσα.

Καθώς η θάλασσα στο σημείο έχει υπερθερμανθεί, ο παγετώνας ξεκινήσει, με φρενήρεις ρυθμούς, να λιώνει. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μπορεί να συμβεί σε διάστημα 5 ετών Αν συμβεί αυτό θα αλλάξει η παγκόσμια ακτογραμμή, αφού με το λιώσιμο του θα ανέβει η στάθμη της θάλασσας σε όλο τον κόσμο κατακλύζοντας παράκτιες περιοχές.

Σχέδιο θωράκισης της Αττικής από την κλιματική κρίση

Στο λεκανοπέδιο της Αττικής, όπου ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας, ο κλιματικός κίνδυνος από ακραία φαινόμενα, πολλαπλασιάζεται εξαιτίας και της άναρχης δόμησης των προηγούμενων δεκαετιών.

Το Αστεροσκοπείο Αθηνών,συνεκτίμησε δεδομένα από δορυφορικές εικόνες και αυτοψίες προκειμένου να ολοκληρώσει χάρτες εκτίμησης κινδύνου για πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς . Η Περιφέρεια Αττικής θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο αντιμετώπισης κινδύνου που περιλαμβάνει έργα διευθέτησης αλλά και πλάνο εκκένωσης οικισμών, αν παραστεί ανάγκη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος