Ο Μίκης των Λαμπράκηδων – Συναγωνιστές του τον αποχαιρετούν με φωτογραφίες και αναμνήσεις

Array

Ύστερα από τη δολοφονία του αγωνιστή της ειρήνης και της δημοκρατίας, Γρηγόρη Λαμπράκη, από παρακρατικούς, τον Μάιο του 1963 στη Θεσσαλονίκη, δρομολογείται η ίδρυση της μεγαλύτερης πολιτικής οργάνωσης νεολαίας μετά την ΕΠΟΝ, η Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη. Είχε προηγηθεί η δημιουργία της Δημοκρατικής Κίνησης Νέων “Γρηγόρης Λαμπράκης” τον Ιούνιο του 1963 στη Θεσσαλονίκη, και λίγο αργότερα στην Αθήνα, από μία ομάδα ανθρώπων που στο κέντρο της είχε τον Μίκη Θεοδωράκη. Η Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη γεννιέται από την συνένωση αυτής της Κίνησης και της νεολαίας της ΕΔΑ.
Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Σπύρος Κουζινόπουλος, αποχαιρέτησε τον Μίκη των Λαμπράκηδων, παραθέτοντας πλήθος φωτογραφιών στο ιστολόγιό του “Φάρος του Θερμαϊκού”.

Οι Λαμπράκηδες αγωνίζονταν για μία Ελλάδα δημοκρατική, ελεύθερη, ανεξάρτητη, αδέσμευτη, κυρίαρχη, κοινωνικά δίκαιη, φορέας ειρήνης και συνεργασίας των λαών.
Οι Λαμπράκηδες πλήρωσαν ακριβά το τίμημα της πρωτοπορίας. Δεν είπαν μόνο αλήθειες, αλλά πάλεψαν να τις κάνουν και πράξη σε δύσκολους καιρούς, όταν πολλοί άλλοι δεν τολμούσαν ακόμα και να τις σκεφτούν…

Μίκης Θεοδωράκης

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΝΙΚΗΤΟΠΟΥΛΟΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος