Πράσινο φως στον «Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας»

Στα τέλη Μαΐου ξεκινά η υλοποίηση του σχεδίου πεζοδρόμησης οδικών αρτηριών και δημιουργίας ποδηλατοδρόμων στην Αθήνα. Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη Δευτέρα την υλοποίηση του «Μεγάλου Περιπάτου της Αθήνας», με συνολικό μήκος διαδρομής 6,8 χιλιόμετρα. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αστικές παρεμβάσεις που έγιναν ποτέ στην πρωτεύουσα και περιλαμβάνει την ενοποίηση του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, μέσω τηλεδιάσκεψης, έδωσε το πράσινο φως στην επέκταση των πεζοδρομήσεων στο κέντρο της Αθήνας, με αποκλεισμό των οχημάτων σε 8 μεγάλους και μικρότερους δρόμους, στην Πλάκα και το Εμπορικό Τρίγωνο. Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, είχε προτείνει την επέκταση των πεζοδρομίων στην Πανεπιστημίου και την κάτω πλευρά της Πλατείας Συντάγματος.

Tον καινοτόμο-πιλοτικό χαρακτήρα του έργου επισήμανε ο κ. Μπακογιάννης. «Είναι ένα ζωντανό-ανοικτό έργο, όπου μπορούν να συμμετέχουν όλοι. Κάθε παρέμβαση θα είναι ένας ζωντανός πυρήνας διαβούλευσης» τόνισε ο δήμαρχος της ΑΘήνας και πρόσθεσε: «Όλοι μαζί θα το κρίνουμε και επαναπροσδιορίζουμε μαζί».

Τα πεζοδρόμια θα επεκταθούν στην πλατεία Συντάγματος, ενώ στην οδό Πανεπιστημίου θα υπάρξει διαπλάτυνση πεζοδρομίων σε 3 από τις 6 λωρίδες κυκλοφορίας, με ειδική πλέον λωρίδα για ποδηλάτες.

Το σχέδιο για τον μεγάλο περίπατο της Αθήνας και την αλλαγή της όψης της πρωτεύουσας προβλέπει διαπλάτυνση των πεζοδρομίων κατά 9 μέτρα σε όλο το μήκος της Πανεπιστημίου, όπου καταργείται η λεωφορειολωρίδα αντίθετης ροής, η οποία μεταφέρεται στην οδό Ακαδημίας.

Η Ηρώδου Αττικού, η Βασιλίσσης Όλγας, η Μητροπόλεως και η Αθηνάς, σύμφωνα με το σχέδιο, πεζοδρομούνται. Το έργο αφορά αναπλάσεις και δημιουργία ποδηλατοδρόμων.

Με την πεζοδρόμηση της Βασιλίσσης Όλγας, αναμένεται να αποδοθούν στους πολίτες 10.000 τετραγωνικά μέτρα νέου κοινόχρηστου χώρου. Η μετατροπή της Ηρώδου Αττικού σε ελεύθερη από οχήματα οδό θα αποδώσει άλλα 5.000 τ.μ.

Η πρόταση του δημάρχου της Αθήνας περιλαμβάνει και προώθηση των μέσων μαζικής μεταφοράς με νέες λεωφορειολωρίδες.

Πηγές: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Χαρά Γιαννοπούλου, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος