Νύχτα ταραχών στη Δυτ. Αττική – Ρομά έκαψαν κατάστημα ελαστικών και λεωφορείο – Έντονη η αστυνομική παρουσία στους δρόμους

Στο έλεος των επεισοδίων η Δυτική Αττική από το βράδυ της Τετάρτης όταν Ρομά πυρπόλησαν αστικό λεωφορείο, έκαψαν κατάστημα ελαστικών, έστησαν οδοφράγματα και πυροβόλησαν όχημα της Πυροσβεστικής. Τα επεισόδια ξέσπασαν με αφορμή τον πυροβολισμό 16χρονου από αστυνομικό στην Θεσσαλονίκη.

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής σε Ζεφύρι, Άνω Λιόσια και Μενίδι, για να εντοπιστούν εμπλεκόμενοι στα επεισόδια. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει μέχρι τώρα 7 συλλήψεις και 4 προσαγωγές.

Τεράστιες φλόγες κατακαίνε όλους τους χώρους επιχείρησης εμπορίας ελαστικών οχημάτων στη λεωφόρο ΝΑΤΟ 120 στον Ασπρόπυργο. Ο μαύρος καπνός έχει σκεπάσει μεγάλο μέρος της Δυτικής Αττικής.

Πυροσβεστικά οχήματα δεν μπορούν να πλησιάσουν λόγω επιθέσεων με αντικείμενα που δέχονται από ομάδες Ρομά. Οι πυροσβέστες μετά από λίγη ώρα προσεγγίζουν το σημείο συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων και ρίχνονται στη μάχη για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς.

Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική. Στα κινητά των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής φτάνει γραπτό μήνυμα από το 112 να καταφύγουν σε κλειστούς χώρους και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα των σπιτιών τους λόγω των τοξικών σωματιδίων που εκλύονται στην ατμόσφαιρα.

Τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης είχαν διαρρήξει άγνωστοι λίγο νωρίτερα, είχαν αρπάξει ελαστικά και στη συνέχεια την πυρπόλησαν.

Στη λεωφόρο Φυλής στα Ανω Λιόσια λίγο μετά τις 9 το βράδυ ακινητοποίησαν αστικό λεωφορείο και το πυρπόλησαν. Ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Τα λεωφορεία του αμαξοστασίου Λιοσίων που έκαναν δρομολόγια στην ευρύτερη περιοχή αποσύρθηκαν άμεσα από την κυκλοφορία.

Λίγη ώρα πριν από τα μεσάνυχτα ομάδες Ρομά έβαλαν φωτιά σε νταλίκα στην περιφερειακή Αιγάλεω, αφού έβγαλαν με τη βία το 42χρονο οδηγό. Πυροσβεστικά οχήματα και τζιπ της ΟΠΚΕ που κατευθύνονταν στο σημείο δέχτηκαν σκάγια από πυροβολισμούς με κυνηγετικό όπλο, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κάποιος

Η Άμεση Δράση ενημερώθηκε με καθυστέρηση 30 περίπου λεπτών

Από τις συνομιλίες των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ με το κέντρο αποκαλύπτεται ότι η Άμεση Δράση, ενημερώθηκε με καθυστέρηση 30 περίπου λεπτών, ότι οι αστυνομικοί πυροβόλησαν κατά τη διάρκεια της καταδίωξης.

Χθες Τετάρτη εντοπίστηκε δεύτερη σφαίρα, καρφωμένη σε πόρτα ξενοδοχείου, σε κοντινή απόσταση από το σημείο των πυροβολισμών του αστυνομικού, που είχαν αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό του 16χρονου οδηγού.

«Το μήνυμά μου είναι να δώσουν δικαιοσύνη. Να λάμψει η αλήθεια στο φως. Όχι, αυτά που λένε ότι ο γιος μου άνοιξε ταχύτητα, πήγε να σκοτώσει τους αστυνομικούς. Αυτά είναι όλα ψέματα», δήλωσε ο πατέρας του 16χρονου.

«Αυτό αποδεικνύει την πιστότητα του ισχυρισμού του, δηλαδή δεν πυροβόλησε προς το αυτοκίνητο. Εάν πυροβολούσε, θα είχαμε δύο σφαίρες πάνω στο αυτοκίνητο», ανέφερε ο δικηγόρος του αστυνομικού Αλέξης Κούγιας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Δικαιοσύνη ερευνά πλήρως το περιστατικό και ζήτησε από όλους ψυχραιμία και σύνεση.

«Δεν δικαιολογούνται πράξεις βίας και ανομίας από όσους θέλουν να διαμαρτυρηθούν, όπως η ελληνική Πολιτεία δεν συγκαλύπτει ευθύνες κανόνες, έτσι δεν μπορεί να ανεχθεί η πολιτεία συμπεριφορές που διασαλεύουν τάξη και νομιμότητα», δήλωσε ο κ. Οικονόμου.

Επεισόδια έγιναν το βράδυ της Τετάρτης και στο Αγρίνιο στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου, κοντά στο παλιό ΚΤΕΛ.

Ρεπορτάζ: Νίκος Κουντούρης, Αντώνης Δοβώνης, Κώστας Παπαδόπουλος, Μιχάλης Βασιλάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος