Οι υπουργοί που είναι αρμόδιοι για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις των 27 χωρών μελών της ΕΕ έδωσαν σήμερα το πράσινο φως στο σχέδιο συμφωνίας στο οποίο κατέληξαν την περασμένη εβδομάδα η Βρετανία και η ΕΕ για το Brexit, δήλωσε σήμερα ο Αυστριακός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γκέρνοτ Μπλίμελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας συνόδου στις Βρυξέλλες. «Tραγική παραίσθηση» ή «μια απόπειρα εξαπάτησης» είναι κατά τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Τζόνσον η δήλωση της πρωθυπουργού Μέι ότι θα μπορέσουν να διορθωθούν τα προβλήματα της συμφωνίας για το Brexit στις συνομιλίες για της μελλοντικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εν τω μεταξύ σύμφωνα με την εφημερίδα The Sun εξακολουθούν να υπολείπονται έξι επιστολές για να καταστεί δυνατή η έναρξη της διαδικασίας για την υποβολή μιας πρότασης μομφής κατά της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι.
Σε σχέση με τη συμφωνία των 27 της ΕΕ για το Brexit , ο Αυστριακός υπουργός, η χώρα του οποίου ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία είπε ότι “περάσαμε το πρώτο δύσκολο στάδιο. Καταφέραμε να διατηρήσουμε την ενότητα”.
“Είμαι ικανοποιημένος που οι υπουργοί υποστηρίζουν σήμερα όλο το πακέτο”, πρόσθεσε ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, έξι ημέρες πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 27 χωρών μελών της ΕΕ που προγραμματίζεται να γίνει την Κυριακή για το Brexit.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία αντιμετωπίζει στη χώρα της μεγάλη αντίθεση στο σχέδιο αυτό συμφωνίας, αναμένεται ότι θα είναι επίσης παρούσα στη σύνοδο αυτή.
Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους, η πιθανότητα επέκτασης της μεταβατικής περιόδου μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, κατά τη οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει πράγματι στην αγκαλιά της ΕΕ, είναι το μοναδικό ζήτημα που παραμένει ακόμη ανοιχτό σε διαπραγμάτευση όσον αφορά τις λεπτομέρειες του διαζυγίου με την ΕΕ.
Η περίοδος αυτή προβλέπεται να διαρκέσει ως τα τέλη του 2020 στην προσωρινή συμφωνία αποχώρησης, αλλά ο Μπαρνιέ φέρεται να πρότεινε να παραταθεί κατά δύο έτη, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή.
“Προφανώς αν δοθεί παράταση (…) θα πρέπει να βρεθεί μια συμφωνία για την οικονομική συμβολή” της Βρετανίας, υπογράμμισε επίσης ο Μπαρνιέ.
Ημέρα της Κρίσεως είναι η σημερινή για την Βρετανίδα πρωθυπουργό, δήλωσε ο “αντάρτης” βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος Σάιμον Κλαρκ. “Αν συνεχίσουμε με αυτό το σχέδιο απλώς δεν θα έχουμε κυβέρνηση, επειδή η σαφής απειλή που θέτει στην ακεραιότητα της ένωσης (Ηνωμένο Βασίλειο) είναι κάτι το οποίο οι συνάδελφοί μας στο DUP απλά δεν θα ανεχθούν”, πρόσθεσε μιλώντας στον ραδιοσταθμό του BBC. “Μου είναι αρκετά σαφές ότι ο καπετάνιος οδηγεί το πλοίο στα βράχια”, κατέληξε.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας και πρωτεράτης του Brexit Μπόρις Τζόνσον γράφει σε άρθρο του στην Telegraph ότι αφού η Τερέζα Μέι παρουσίασε το σχέδιό της για το διαζύγιο, είδε την κυβέρνησή της να εισέρχεται σε φάση νέας κρίσης. Πολλά μέλη του υπουργικού της συμβουλίου, ανάμεσά τους και ο υπουργός αρμόδιος για το Μπρέξιτ Ντόμινικ Ράαμπ, παραιτήθηκαν, ενώ μέλη του ίδιου του κόμματός της στη Βουλή των Κοινοτήτων προσπαθούν να την ανατρέψουν.
Εν μέσω καταιγισμού επικρίσεων για τη συμφωνία που έκλεισε, η Μέι σε μια συνέντευξή της την Κυριακή αντέτεινε ότι το περίγραμμα της συμφωνίας για τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση και υποσχέθηκε για άλλη μια φορά πως η συμφωνία που θα κλειστεί τελικά θα εκπληρώνει τη βούληση των ψηφοφόρων όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα για το Μπρέξιτ, το 2016.
«Από όλα τα ψέματα που μας πουλάνε το τρέχον διάστημα, το χειρότερο είναι ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να διορθωθεί στο επόμενο στάδιο των συνομιλιών. Άκουσα να λέγεται ότι είναι σαν αγώνας ποδοσφαίρου, στον οποίο χάνουμε ένα-μηδέν στο ημίχρονο, αλλά όπως υποστήριξε η πρωθυπουργός στη συνέντευξή της (…) μπορούμε ακόμα να ανατρέψουμε την κατάσταση και να επιτύχουμε το Μπρέξιτ που θέλουμε», έγραψε ο Τζόνσον στην εβδομαδιαία στήλη του στην εφημερίδα Telegraph που κυκλοφορεί σήμερα (1).
«Φοβάμαι πως αυτό είναι είτε μια τραγική παραίσθηση ή μια απόπειρα εξαπάτησης (…) Είμαστε στα πρόθυρα του να δώσουμε στην ΕΕ δικαίωμα βέτο στην αποχώρησή μας από την τελωνειακή ένωση. Γιατί να μας αφήσουν να φύγουμε;», πρόσθεσε ο Τζόνσον, ο οποίος παραιτήθηκε από την κυβέρνηση τον Ιούλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια της Μέι για το Μπρέξιτ και θεωρείται διεκδικητής της ηγεσίας του Συντηρητικού Κόμματος και του αξιώματος του πρωθυπουργού.
Παρουσιάζοντας το δικό του όραμα για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί, ο Τζόνσον τόνισε ότι το Λονδίνο πρέπει να απαλλαγεί από τον λεγόμενο βορειοϊρλανδικό «μηχανισμό ασφαλείας» (backstop, στην ορολογία που χρησιμοποιείται στις διαπραγματεύσεις), μέτρο με σκοπό να αποφευχθεί ο κίνδυνος να υπάρξουν ξανά «σκληρά» σύνορα ανάμεσα στη βρετανική επαρχία και την Ιρλανδία, κράτος-μέλος της ΕΕ. Για τον Τζόνσον, αυτός ο «μηχανισμός ασφαλείας» θα σημάνει πως το ΗΒ θα παγιδευτεί σε μια κατάσταση «οικονομικής και πολιτικής δουλείας» και αντ’ αυτού, πρέπει να αναζητηθεί άλλος τρόπος για να γίνονται συνοριακοί έλεγχοι.
Ο ίδιος επέμεινε ότι η Βρετανία πρέπει να παρακρατήσει τουλάχιστον το μισό ποσό από τα 39 δισεκ. λίρες που έχει συμφωνήσει να καταβάλει για το διαζύγιο ωσότου να κλειστεί διμερής συμφωνία ελεύθερου εμπορίου πιο προχωρημένη από αυτή με τον Καναδά. Κατά τον Τζόνσον, εξάλλου, πρέπει να ενταθούν οι προετοιμασίες για μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος