Ν. Βούτσης: Αναφύεται ζήτημα δημοκρατίας στην Ελλάδα

«Έχω πει εδώ και μήνες ότι αναφύεται ζήτημα δημοκρατίας στην Ελλάδα. Τα θέματα αυταρχισμού, καταστολής και αστυνομοκρατίας από μόνα τους αποτελούσαν πάντοτε ένα κρίσιμο ζήτημα και αντιπαράθεσης αλλά και σχέσης του κράτους με την κοινωνία» δήλωσε στο ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ στη Μαρία Γεωργίου και το Γιώργο Πίκουλα ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης.

«Πλην όμως, το να υπάρχει αυτού του τύπου η έξαρση αστυνομοκρατίας – δεν είναι η Νέα Σμύρνη, είναι τα Πετράλωνα, τα Εξάρχεια, η Αγία Παρασκευή, το Χαλάνδρι, τώρα τα Πανεπιστήμια και αλλού – το να υπάρχει λοιπόν αυτή η έξαρση ενός τύπου αστυνομικής βίας από ορισμένα προφανώς άτομα ή τμήματα της αστυνομίας μέσα συνθήκες πανδημίας, που ο κόσμος είναι πιεσμένος, είναι φοβισμένος είναι το διαφορετικό που ανάγει αυτό το ζήτημα σε κορυφαίο» ανέφερε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε ότι «είναι ζήτημα δημοκρατίας και ο γ.γ. του ΟΗΕ και η Ε.Ε. σε μία εξαιρετική έκθεση, έθεσαν το ζήτημα ότι οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τη βία για να προωθούν μέτρα αυταρχισμού και καταστολής» .

«Δεν είναι θέμα Χρυσοχοϊδη, δεν τον αθωώνω είναι σαφές, είναι κυβερνητική γραμμή, παίρνει πια τα στοιχεία μίας πολύ παραδοσιακής πολιτικής. Είναι μία αστυνομική επιχείρηση που διαμορφώνει τις συνθήκες για χαρτογράφηση του χώρου, για ποινικοποίηση του χώρου, για φακέλωμα , βάλτε και το θέμα της αστυνομίας στα πανεπιστήμια φτάνουν σε σημεία από τα οποία η Μεταπολίτευση με όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου είχε απομακρυνθεί» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.

Ο ίδιος για την αναφορά της κυβερνητικής εκπροσώπου είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει πλατείες νεοαγανακτισμένων» ο κ. Βούτσης διερωτήθηκε «τις πλατείες των αγανακτισμένων τις έφτιαξε ο ΣΥΡΙΖΑ; Η κρίση τις έφτιαξε και τώρα η κρίση της πανδημίας και η πολύ λαθεμένη αντιμετώπιση της κυβέρνησης που γεμίζει ερωτήματα έναν κόσμο και τη νεολαία. Έχει καταλάβει η κυβέρνηση που βρισκόμαστε;»

Σε ερώτημα εάν πιστεύει ότι υπάρχει γραμμή κυβερνητική ή εάν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά σαν και αυτό στη Νέα Σμύρνη ο κ. Βούτσης είπε ότι «υπάρχει ατιμωρησία, συγκάλυψη και ενθάρρυνση, είμαι σαφής ότι υπάρχει ενθάρρυνση, όχι βέβαια στις ακρότητες, αυτά δεν υπαγορεύονται. Υπάρχει ενθάρρυνση στο να λειτουργούν με ένα τρόπο σε καθεστώς ατιμωρησίας και ότι είναι εχθροί όσοι φωνάζουν, όσοι πάνε όσοι ρίχνουν τρικάκια ή εν προκειμένω πάνε τα παιδιά τους με το καρότσι βόλτα χωρίς να έχουν στείλει το κατάλληλο μήνυμα».

Τέλος, για τις εξελίξεις στην υπόθεση του Δημήτρη Κουφοντίνα ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «είμαστε απολύτως πεισμένοι από τα ντοκουμέντα που έχουν έλθει στο φως πως ήταν σε μεγάλο βαθμό μία στημένη υπόθεση για να οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Πάμε σε καθεστώς αρνησιδικίας πηγαίνει από το ένα δικαστήριο στο άλλο με στόχο την διαμόρφωση κλίματος έντασης και ιδεοληπτικής εμμονής γύρω από αυτό το πρόσωπο, γύρω από αυτό τον καταδικασθέντα για πολλαπλά εγκλήματα, οιονεί αρχηγός θα μπορούσε να πει κάποιος παρότι δεν υπάρχει τέτοια δικαστική απόφαση της 17Ν από πλευράς κυρίαρχων κύκλων της ΝΔ».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος