Ν. Βέττας στο Πρώτο: Ο χειρισμός σε νομισματική πολιτική και μισθούς θα κάνουν τον πληθωρισμό παροδικό (audio)

«Νομίζω ότι υπάρχει ένας τρόπος χειρισμού της νομισματικής πολιτικής και των μισθών, ο οποίος θα κάνει τον πληθωρισμό να είναι σχετικά παροδικός, δηλαδή να κρατήσει κάποιους μήνες και σιγά σιγά να υποχωρεί» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» με τον Δημήτρη Κοντογιάννη και τον Γιώργο Παπαγεωργίου, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός μπορεί να δημιουργεί δευτερογενείς τάσεις, εξήγησε ο κ. Βέττας, δηλαδή να αυξάνουμε τις τιμές στα προϊόντα και τις υπηρεσίες, μετά να αυξάνονται οι μισθοί, οι οποίοι θα ξανατραβάνε πάνω τις τιμές, δημιουργώντας το γνωστό σπιράλ, το οποίο εμείς το είχαμε ξεχάσει, σημείωσε, από τότε που μπήκαμε στο ευρώ, που για την δική μας οικονομία μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο. «Δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει μόνο ο κατώτατος μισθός, αλλά να μας ανησυχεί αν ένα μεγάλο μέρος της χώρας δουλεύει στον κατώτατο μισθό που θα έπρεπε να αφορά κυρίως συγκεκριμένες δραστηριότητες εργασίας και ανθρώπους που ενδεχομένως είναι πιο μικρής ηλικίας. Θα πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες να αυξηθούν όλοι οι μισθοί».

Ο κ. Βέττας υπογράμμισε ότι δεν εξαρτώνται όλα από εμάς. Εξαρτώνται από το τι θα κάνει η Κεντρική Τράπεζα στην Φρανκφούρτη, από την ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης, όπου εκεί έχουν υπάρξει αστοχίες. «Μέσα στην χώρα είναι πολύ πιο σημαντικό να τονώσουμε την παραγωγή και τον ανταγωνισμό και έτσι να κρατηθούν οι τιμές χαμηλά, παρά να δημιουργήσουμε μια πληθωριστική προσδοκία, αυτό με ανησυχεί πολύ».

Τα εισοδήματα ήδη βλέπουμε από το 2018-2019 να αυξάνονται σιγά σιγά και να καλύπτεται μέρος της απώλειας που είχαμε από την δεκαετή κρίση, σύμφωνα με τον κ. Βέττα. «Η πανδημία είναι μια μαχαιριά στην οικονομία. Δεν έχουμε καταλάβει πόσο μεγάλο πλήγμα είναι το να μην μπορείς να παράγεις. Ήρθε το ελληνικό ταμείο και κάλυψε σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό την απώλεια που είχαμε. Κάτω από άλλες συνθήκες θα είχαμε όχι απλώς λουκέτα στις μισές επιχειρήσεις, αλλά και πολύ μεγάλο πλήγμα στο μεγάλο τμήμα των νοικοκυριών. Αυτό δεν έγινε γιατί η Κεντρική Τράπεζα έβαλε πλάτη ώστε να δανειστούμε με χαμηλά επιτόκια. Αλλά αυτός ο λογαριασμός δεν έχει πληρωθεί. Το ερώτημα αν θα μπορέσει η ανάπτυξη, την οποία ελπίζουμε, να έχει τέτοια χαρακτηριστικά που να δώσει εισοδήματα στους εργαζόμενους».

Ο πληθωρισμός είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να έχει διαφορετικές ρίζες και η μία αιτία του να προκαλέσει μια δευτερογενή αιτία, εξήγησε ο κ. Βέττας, ενώ η αρχική ρίζα του πληθωρισμού που περνάμε τώρα είχε να κάνει με το ότι περάσαμε από μια πρωτοφανή ύφεση σε μια πρωτοφανή ανάκαμψη παγκοσμίως. Όταν συμβαίνει αυτό, σχεδόν πάντα οι προσδοκίες και η ζήτηση τρέχουν πιο γρήγορα από την ίδια την προσφορά, ιδίως όταν οι γραμμές παραγωγής είχαν πληγεί από την πανδημία και οι γραμμές εξακολουθούν να έχουν πληγές. Είχαν προηγηθεί οι αυξήσεις τιμών στα χρηματιστήρια, στα ακίνητα, τα ενοίκια στην χώρα είχαν πάρει την ανηφόρα πολύ πριν δούμε την ακρίβεια στο καλάθι της νοικοκυράς, ανέφερε ο κ. Βέττας.

«Η μία κρίσιμη συζήτηση είναι πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την νομισματική πολιτική, γιατί μέσα στην ύφεση είχε πέσει πάρα πολύ χρήμα από τις κεντρικές τράπεζες ώστε να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και όσο οι τιμές πηγαίνουν οι τιμές προς τα πάνω, οι κεντρικές τράπεζες έχουν την τάση, πολλές φορές και την υποχρέωση να μαζεύουν το χρήμα. Το δεύτερο είναι τι θα γίνει στο επίπεδο των μισθών και της καθημερινότητας του νοικοκυριού».

Τέλος, αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, ο κ. Βέττας εκτίμησε πως τα επόμενα 10 χρόνια το κόστος ενέργειας θα είναι κατά μέσο όρο υψηλότερο σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία, αλλά αυτό αποτελεί το ένα τρίτο από το ζήτημα του πληθωρισμού. Το άλλο σημαντικό, είναι ότι ο πληθωρισμός δημιουργεί αυτοεκπληρούμενες προσδοκίες, δηλαδή η συζήτηση γύρω από αυτόν, παροτρύνει πολλούς πωλητές στο λιανικό εμπόριο να αυξήσουν τις τιμές κατά 5%-10% και αυτό έχει γίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό, υπογράμμισε ο κ. Βέττας. «Εγώ δεν θεωρώ ότι το να έχουμε αυτές τις μεγάλες αυξήσεις που βλέπουμε σε κομμάτια της αγοράς δικαιολογείται από την αύξηση του κόστους τους. Είναι κομμάτι του πώς λειτουργεί η αγορά. Όταν δημιουργούνται πληθωριστικές προσδοκίες εκεί έχεις την ευκαιρία να αυξήσεις τις τιμές και εκεί μπαίνουμε στο πολύ κακό σπιράλ που έλεγα».

Τρίτο και πιο σημαντικό, σημείωσε ο κ. Βέττας είναι ότι το πρότυπο της κατανάλωσής μας την περίοδο της πανδημίας άλλαξε πολύ. Και το πώς αγοράζουμε και το τι. «Αλλάξαμε προτεραιότητες και στραφήκαμε σε άλλα προϊόντα. Όποτε συμβαίνει αυτό, δημιουργεί ανισορροπίες προσφοράς-ζήτησης σε ορισμένα αγαθά». Ειδικά εκεί που η ζήτηση τρέχει ταχύτερα από την προσφορά, για παράδειγμα στα ηλεκτρονικά που χρειάζονται παντού μαζί με την ταυτόχρονη ύπαρξη προβλημάτων στην παραγωγική αλυσίδα, αυξάνονται οι τιμές. Αυτό σταδιακά θα εξομαλυνθεί, είναι η εκτίμηση του κ. Βέττα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος