Ν. Βέττας στο Πρώτο: Έχουμε μπροστά μας το θέμα του μετασχηματισμού της οικονομίας και αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο (audio)

Για την επόμενη ημέρα στην ελληνική οικονομία και την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» με τον Γιώργο Παπαγεωργίου και τον Δημήτρη Κοντογιάννη, ο καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και γενικός διευθυντής ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας.

«Υπάρχουν 2 τρόποι σκέψης για το πώς βοηθάς μια οικονομία να ξεπεράσει μια τόσο δύσκολη κατάσταση. Στις Η.Π.Α. αφήνουν τις επιχειρήσεις να χρεωκοπήσουν ή να απολύσουν ανθρώπους και δημιουργούν ένα δίκτυ μέσα από ταμείο ανεργίας κυρίως, ώστε όταν γυρίσει το πράγμα, να έχεις κεφάλαιο και εργασία να κατευθυνθούν γρήγορα στους παραγωγικούς τομείς, και αυτό δούλεψε. Χρηματοδοτείς την μετάβαση σε κάτι άλλο. Η περισσότερη Ευρώπη, στήριξε τις επιχειρήσεις, υπό την αίρεση ότι δεν θα αλλάξεις, άρα έχουμε μπροστά μας το θέμα του μετασχηματισμού της οικονομίας και αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο στους επόμενους μήνες», ανέφερε ο κ. Βέττας.

Μια υπερχρεωμένη χώρα, σαν την Ελλάδα που έχει από τα υψηλότερα δημόσια χρέη παγκοσμίως και αναγκάζεται να δανείζεται περισσότερο, πάντα πρέπει να ανησυχεί και ενώ όπως λέει ο κ. Βέτττας, δεν έχει δείξει στο παρελθόν την πειθαρχία να γυρνάει τα ελλείμματα σε πλεονάσματα. «Είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό για να αποκτήσει ξανά αξιοπιστία η χώρα. Κάθε ευρώ των δημόσιων ταμείων είναι πολύτιμο, πρέπει να προσέχεις από ποιον το παίρνεις και που το ξοδεύεις, γιατί πρέπει να μπορέσουμε να γυρίσουμε τα μεγάλα ελλείμματα σε πλεονάσματα, συστηματικά, για να γίνουμε αξιόπιστοι. Είχαμε 8,5% ύφεση πέρσι άρα και το να κερδίσουμε ένα 5% φέτος, δεν κερδίζουμε το μεγάλο κομμάτι της, εκκρεμεί το πότε θα γίνει η πλήρης ανάκαμψη, αλλά μέσα σε αυτή την ύφεση, η ανεργία δεν αυξήθηκε, ουσιαστικά έπεσε κιόλας λίγο»..

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα επιτρέψουν να υπάρξει σταδιακά μια στροφή από τα δημοσιονομικά ελλείμματα σε πλεονάσματα «αλλά και με πόρους από το ΕΣΠΑ και άλλα ευρωπαϊκά ταμεία, μπορείς να εξορθολογήσεις και να κατευθύνεις τους δημόσιους πόρους αλλού που χρειάζεται και που δεν τα πιάνει το Ταμείο Ανάκαμψης». Η κάθε χώρα πρέπει να δει την συγκεκριμένη δομή της οικονομίας και «οι πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και καλώς είναι έξω από την χρηματοδότηση, γιατί δεν μπορείς να φτιάξεις μια ισχυρή οικονομία αν δεν περάσεις από μια μείωση κάποιων δραστηριοτήτων και μια αύξηση κάποιων άλλων».

Χρειάζεται και πρέπει να έρθουν πολλαπλάσιες μεγάλες ξένες επιχειρήσεις στην χώρα μας υποστηρίζει ο κ. Βέττας, «Το τι θα γίνει στην χώρα τα επόμενα 2-4 χρόνια θα κρίνει αν τελικά, θα ξεφύγουμε από την πολύ βαθιά κρίση και από την κατεύθυνση προς τον πάτο της οικονομίας στην Ευρώπη. Μην δαιμονοποιούμε μια μεγάλη επιχείρηση, που έχει τις υποδομές, δημιουργεί δουλειές, φέρνει τεχνολογία και διασυνδέεται και με πολλές μικρές επιχειρήσεις. Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει κάποιους κανόνες για το τι είναι επιλέξιμο. Υπάρχει και η αναπτυξιακή τράπεζα που βοηθά μικρές επιχειρήσεις».

Ακόμα όμως και οι μικρές, σε παραδοσιακούς κλάδους επιχειρήσεις, όπως τρόφιμα, πολιτισμός, χειροτεχνίες, αυτά μπορούν να διασυνδεθούν σε ψηφιακές πλατφόρμες και να πουλάνε σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με τον κ. Βέττα. «Είναι αδιανόητο ότι το ελληνικό τρόφιμο δεν έχει πλημμυρίσει την Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά. «Πρέπει να δρομολογηθεί αυτή η μετάβαση. Η απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων ήταν ένα πρόβλημα, γιατί οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν συνηθίσει να φέρνουν σε πέρας δύσκολα επενδυτικά projects. Για μια χώρα σαν την δική μας δεν μας παίρνει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία. Και επειδή είμαστε μια σχετικά ελαφριά οικονομία με ανθρώπους που έχουν την επιχειρηματικότητα μέσα τους και επειδή καταφέραμε να προσαρμοστούμε στα χρόνια της κρίσης, πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι αισιόδοξοι».

Σε σχέση με το τι μπορεί να περιμένουμε το φετινό καλοκαίρι από τον τουρισμό, σύμφωνα με τον κ. Βέττα είναι δύσκολο να έχει κανείς μια ακριβή πρόβλεψη, «γιατί έχουμε μπροστά μας πολλές αβεβαιότητες. Η αρχική πρόβλεψη ήταν ότι ο τουρισμός θα είναι χονδρικά το μισό ή λίγο λιγότερο από το μισό της τελευταίας καλής χρονιάς, του 2019, το οποίο όμως θα ήταν το διπλάσιο της περσινής χρονιάς του 2020, αλλά με 3 μεγάλες διαφορές. Το ένα ήταν η χρονική μετατόπιση, εκεί που η καρδιά θα ήταν πάντα ο Ιούλιος και ένας πολύ ισχυρός Ιούνιος, και η ελπίδα ήταν ότι θα ήταν πολύ ισχυρός μέχρι και ο Οκτώβριος, που εδώ είναι καλοκαίρι ακόμα. Αν ανατραπεί στην Ευρώπη το επιδημιολογικό θέμα και επικρατήσουν οι τάσεις συγκράτησης της πανδημίας τότε μπορεί να χάσουμε ένα μεγάλο κομμάτι του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου που θα είναι πρόβλημα. Το 2ο είναι ότι ποιοτικά ο τουρισμός μπορεί να είναι διαφορετικός από αυτό που είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Ακόμη και να έρθουν κάποια χρήματα στην χώρα, δεν είναι σαφές πως θα επηρεάσουν την υπόλοιπη οικονομία, οι λεγόμενοι πολλαπλασιαστές. Εάν έρχονται τουρίστες για παράδειγμα από τις ΗΠΑ γενικά είναι κάτι θετικό, ή αν πηγαίνει κανείς στα all inclusive ξενοδοχεία που πληρώνουν μια αρχική τιμή, ενδεχομένως μέσα από κάποια πλατφόρμα, αλλά δεν ξοδεύει στην υπόλοιπη οικονομία. Αυτό μπορεί να έχει αλλάξει, γιατί αυτό που βλέπουμε φέτος είναι ότι κυρίως οι ευρωπαίοι θέλουν να έχουν κάποια απόσταση, άρα έχει μεγάλη ζήτηση να κλείνει κανείς ένα σπίτι, μια παρέα 10 άτομα για παράδειγμα, όπως επίσης μπορεί να ξοδεύουν σε πράγματα διαφορετικά. Ένα άλλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τις τιμές, με το κόστος, όλα αυτά είναι άγνωστα. Είμαστε σε έναν μέσο όρο, έχουμε κάποια θετικά και κάποια αρνητικά.»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος