«Υπάρχει μια επινοημένη νοσταλγία για την πρώιμη μεταπολίτευση, μια υπερπολιτικοποίηση της εποχής που την θυμίζει», δήλωσε ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Νίκος Σεβαστάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.
«Ειδικότερα στην περίοδο του μνημονίου, “ξαναπαίχτηκε” η περίοδος 1974-1977. Αυτές είναι αναβιώσεις που δείχνουν ένα κενό νοήματος και μια σύγχυση προσανατολισμού. Δεν έχουμε σαφή εικόνα για το πού θέλουμε να πάμε και αρπαζόμαστε από υπολείμματα, από ρετάλια ή από ουρές της ιστορίας, είτε είναι ένας κόσμος της δεξιάς, είτε ένας κόσμος της αριστεράς », ανέφερε ο κ. Σεβαστάκης σχετικά με το εάν υπάρχουν κάποιοι που νοσταλγούν την βασιλεία γιατί δεν βρίσκουν απαντήσεις για το παρόν και για το μέλλον.
«Οι πρίγκιπες είναι κομμάτι της pop κουλτούρας. Αυτό δεν σημαίνει ότι μεταβιβάζεται το βασιλικό φρόνημα»
Ερωτηθείς σχετικά με το γεγονός που παρατηρείται, νέοι άνθρωποι να σπεύδουν να αποδώσουν τιμές στο τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, ο κ. Σεβαστάκης απάντησε ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις οικογενειακές μνήμες. «Για παράδειγμα στην Ελλάδα υπάρχει ένα οικογενειακό συναίσθημα που είχε πολιτικοποιηθεί μέσα στον 20ο αιώνα με τραγικό τρόπο και πολλές φορές με οριακό τρόπο λόγω των εμφυλίων, λόγω των σχισμάτων, λόγω των μεγάλων αντιθέσεων. Και αυτό το οικογενειακό συναίσθημα μεταβιβάζεται ακόμα και στους νεότερους. Δεν είναι κάτι που σταματάει στον χρόνο. Όμως είναι κάτι που αδυνατίζει πολιτικά και γίνεται περισσότερο μία αντικουλτούρα μια ευαισθησία, η οποία παράγει πολλές φορές πολιτικά αποτελέσματα», εξήγησε ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών.
Αναφερόμενος στο αν μία μερίδα της νεολαίας παρακολουθεί την κηδεία του τέως βασιλιά με όρους τηλεοπτικού θεάματος, και αν γενικότερα γοητεύει πολλούς από τους νέους ο βασιλικός θεσμός, ο κ. Σεβαστάκης είπε ότι οι πρίγκιπες και τα μέλη των βασιλικών οίκων έχουν γίνει ένα κομμάτι της pop κουλτούρας και του διεθνούς Jet – set. «Όλα αυτά τα επώνυμα μιας αριστοκρατίας ασκούν μια γοητεία και κάποιος τα καταναλώνει, όπως καταναλώνει τους σταρ και τους μεγάλους αθλητές. Οι πρίγκιπες είναι celebrity σε ένα βαθμό. Για παράδειγμα τα εγγόνια του Κωνσταντίνου είναι γνωστά σε πολλούς εφήβους στην Ελλάδα. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι μεταβιβάζεται το βασιλικό φρόνημα ή η μοναρχική τοποθέτηση. Είναι πολύ διαφορετικά πράγματα αυτά τα δύο», πρόσθεσε.
Έχουν «ξεθυμάνει» τα βασιλικά μας πάθη ;
Κληθείς να απαντήσει αν έχουν «ξεθυμάνει» τα βασιλικά πάθη στην Ελλάδα, ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών απάντησε πως εάν υπάρχουν είναι πολύ μειοψηφικά. «Αν είναι να συγκροτηθεί μία σύγχρονη ακροδεξιά ή ριζοσπαστική δεξιά στην Ελλάδα και αλλού, δεν θα συγκροτηθεί πάνω σε φιλομοναρχικές βάσεις και στην ιδέα της βασιλείας, διότι όλοι οι σύγχρονοι ακροδεξιοί παίζουν στο πεδίο των δημοκρατικών παθών και της αμφισβήτησης των παλαιών μοναρχικών προτύπων», ανέφερε.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος