Ν. Σεβαστάκης στο Πρώτο: Ο πρωθυπουργός παίρνει από την ατζέντα της κεντροαριστεράς για να ανανεώσει την κυριαρχία του και να τη μετατρέψει σε ηγεμονία (audio)

Στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» βρέθηκε καλεσμένος ο Νικόλας Σεβαστάκης, Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και Συγγραφέας, ο οποίος συνομίλησε με το δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα, με αφορμή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το γάμο που αφορά τα ομόφυλα ζευγάρια.

«Είμαστε σε μια νέα γενιά δικαιωμάτων»

«Ένα μέρος της κοινωνίας, ένα κομμάτι της κοινωνίας μπορεί να το βλέπει σκεπτικιστικά ή εχθρικά. Για αυτό μπορεί να μην είναι και ποτέ ώριμες οι συνθήκες αλλά με αυτό τον τρόπο θα ήμασταν ακίνητοι, ασάλευτοι, θα είχαμε μείνει σε μια δογματική αντίληψη των πραγμάτων και δεν θα είχαμε προχωρήσει παραπέρα (…). Βρισκόμαστε σε μια νέα γενιά δικαιωμάτων πολιτισμικών γιατί έχουν αλλάξει και οι κοινωνικές σχέσεις και οι ερωτικές σχέσεις και οι σχέσεις με τα ζώα και με τη φύση αλλάζουν» δήλωσε ο κ. Σεβαστάκης στην αρχή της συνομιλίας του με το δημοσιογράφο αναφορικά με το πόσο έτοιμη είναι η ελληνική κοινωνία να δεχτεί το νομοσχέδιο για το γάμο που αφορά τα ομόφυλα ζευγάρια.

«Αυτή είναι μια σημαντική νομοθετική και πολιτισμική πρόοδος ταυτόχρονα»

«Το ερώτημα είναι ότι πρέπει να ωριμάσει η κοινωνική συνείδηση και για μια σειρά από άλλα ζητήματα. Να αλλάξουμε δηλαδή, τον τρόπο που βλέπουμε την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, την ευημερία, την κατανάλωση, τη σχέση μας με το δημόσιο χώρο. Είναι μια σειρά από πράγματα και μαζί τα ζητήματα της έμφυλης δικαιοσύνης, της μη βίας, της καταδίκης της πολιτικής βίας και ένα σωρό από άλλα ζητήματα τα οποία πάνε μαζί. Δεν είναι το ίδιο, αλλά αφορούν αυτό που λέμε την πολιτική και κοινωνική μας κουλτούρα, το κοινωνικό μας ήθος. Είναι ανάγκη λοιπόν να ωριμάσουμε και η ωρίμανση δεν έρχεται ποτέ μόνο από τους φυσικούς ρυθμούς της εμπειρίας μας, της καθημερινότητάς μας. Έρχεται και με νεύματα από την πολιτεία, με νομοθετικές πρωτοβουλίες, επιταχύνοντας κάποιες εξελίξεις, βοηθώντας την κοινωνία πολλές φορές να πάει μπροστά. Το κράτος δεν είναι σπαθί, δεν αντανακλά παθητικά αυτό που υπάρχει από κάτω. Μερικές φορές μπορεί να καινοτομεί κιόλας η πολιτεία σε σχέση με ένα κομμάτι της κοινωνίας (…). Αυτή είναι μια σημαντική πρόοδος, νομοθετική και πολιτισμική ταυτόχρονα» συμπλήρωσε ο κ. Σεβαστάκης στη πορεία της συνομιλίας του με το δημοσιογράφο.

«Η ηγεμονία είναι κάτι πιο βαθύ από την πολιτική κυριαρχία ή την εκλογική επιβράβευση»

«Νομίζω ότι είναι σταθερή αυτή η στρατηγική, τη λέμε τριγωνοποίηση στην πολιτική επιστήμη, δηλαδή ότι πρέπει να πάρει κατά κάποιο τρόπο κομμάτια της ατζέντας της κεντροαριστεράς για να ανανεώσει την πολιτική του κυριαρχία και ενδεχομένως να τη μετατρέψει σε ηγεμονία, δηλαδή σε κάτι βαθύτερο. Η ηγεμονία είναι κάτι πιο βαθύ από την πολιτική κυριαρχία ή την εκλογική επιβράβευση. Είναι να παρεμβαίνει στις αξίες και στις ερμηνείες της κοινωνίας σε μακρύτερο χρόνο. Αυτός νομίζω ότι είναι ο στόχος. Υπάρχει δηλαδή μια λογική αποδόμησης ή τέλος πάντων αποφλοίωσης της αντιπολίτευσης (…)» σημείωσε εν συνεχεία, ερωτηθείς για το αν ο πρωθυπουργός ιδεολογικό-πολιτικά επιχειρεί την άλωση του κέντρου.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

«Άδικες οι απόψεις του κ. Ράμφου-Η αγάπη προϋποθέτει υποκείμενο, προϋποθέτει σχέση βάθους-Το νομοσχέδιο δεν υπονομεύει την κοινωνική συνοχή, ούτε το θεσμό της οικογένειας»

«Η αγάπη είναι ένα βαθιά ανθρώπινο μέγεθος, γιατί έχει μια πνευματική υπόσταση μέσα. Δεν είναι η συμπάθεια προς κάτι χαριτωμένο, δεν είναι απλώς ο θαυμασμός προς ένα αξιοπερίεργο ή συμπαθητικό πλάσμα. Είναι μια πνευματική σχέση μαζί με τη σαρκική σχέση και κάθε πνευματική σχέση. Ζούμε σε κοινωνίες που έχουν συμβάσεις, έχουν έννομες, δηλαδή υποχρεώσεις, δικαιώματα. Έχει και ένα σκέλος τυπικό, νομικό και θεσμικό, δεν είναι κάτι που υπερίπταται μόνο. Άρα είναι η αγάπη μεν, αλλά είναι η αγάπη που πρέπει να ενσαρκωθεί και σε κάποιους τύπους. Δεν νομίζω ότι υπονομεύει την κοινωνική συνοχή, ούτε καν την οικογένεια, ακόμα και την πιο παραδοσιακή λογική της οικογένειας. Απλώς είναι μια παράλληλη λογική η οποία αφορά κάποιους από τους συμπολίτες μας (…). Είναι ένα ζήτημα ισότητας, δεν είναι ζήτημα σεξουαλικού προσανατολισμού. Νομίζω ότι ο κ. Ράμφος γίνεται άδικος και μειωτικός, γιατί παρουσιάζει τις ευαισθησίες και τις αγωνίες μιας μερίδας, αυτών των ανθρώπων που μπορεί να διεκδικούν και όντως διεκδικούν κάτι που λέμε καμιά φορά, μα τώρα διεκδικούν τον μικροαστικό θεσμό του γάμου; (…)» υπογράμμισε εν συνεχεία ο κ. Νικόλας Σεβαστάκης

«Η οικογένεια νομίζω ότι είναι ένας δεσμός βάθους, ο οποίος έχει πολλές διαστάσεις, έχει την αγάπη ή πρέπει να την έχει»

«Η οικογένεια νομίζω ότι είναι ένας δεσμός βάθους, ο οποίος έχει πολλές διαστάσεις, έχει την αγάπη ή πρέπει να την έχει-διότι πολλές φορές δεν την έχει, κάτι το οποίο είναι άλλη υπόθεση και μιλάω για τις οικογένειες ετερόφυλων ζευγαριών-και που στηρίζεται σε μια μορφή αφοσίωσης μεταξύ των μελών της. Αυτό νομίζω ότι μπορεί να υπάρχει και με ένα ομόφυλο ζευγάρι πάρα πολύ καλά και ενδεχομένως με ένα καλύτερο τρόπο, με πιο ουσιαστικό τρόπο» είπε έπειτα ο κ. Σεβαστάκης σχετικά με το τι ορισμό θα έδινε στην οικογένεια.

«Υπάρχει ένα υπόστρωμα μίσους που θα είναι πάντα εχθρικό απέναντι σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες»

«Δεν έχει μια πηγή εκπόρνευσης, δεν είναι κάτισυνωμοσιολογικό. Εντάξει, υπάρχει ένας χώρος πολιτικά-πέραν της Δεξιάς-ένας πολύ συντηρητικός χώρος, ο οποίος νιώθει κατά κάποιον τρόπο ότι γκρεμίζονται και ότι ανατρέπονται προαιώνιες παραδόσεις, οικογενειακές και εθνικές και το βλέπει αυτό ως μια επίθεση της Νέας Τάξης και ούτω καθεξής. Και υπάρχουν και ατομικές δυσκολίες και φοβίες και ανασφάλειες σε έναν κόσμο που τον συνδέει με έναν σωρό άλλα ζητήματα που δεν συνδέονται στην πραγματικότητα, αλλά έχει φτιάξει ένα αμάλγαμα, όπως λέμε ένα μείγμα. Μπορεί να είναι από τις καινούργιες ταυτότητες μέχρι οτιδήποτε άλλο, μέχρι τα εμβόλια, μέχρι τον γάμο των ομόφυλων, μέχρι την παρουσία μέσα στο μέσα, στο δρόμο κάποιων ανθρώπων οι οποίοι έχουν πιο θηλυκά χαρακτηριστικά ή ντυσίματα και ούτω καθεξής. Αυτός ο κόσμος υπάρχει. Το ζήτημα είναι ότι οι διανοούμενοι ή οι άνθρωποι που έχουν λόγο να μην υπερθεματίζουν και να μην φουσκώνουν αυτά τα συναισθήματα» ανέφερε στο τέλος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος