N. Σεργίδης, πρ. Οργάνωσης συγγενών αγνοουμένων: Έχουν βρεθεί τα οστά 790 αγνοουμένων – Η προσπάθεια συνεχίζεται

Σύνοψη
  • «Έγινε ενταφιασμός και κηδεία με ένα δόντι μόνο» δήλωσε ο πρόεδρος της Οργάνωσης συγγενών αγνοουμένων.
  • «Παρόλο που υποψιαζόμαστε ποια είναι η πραγματικότητα έχει σημασία να θάψουμε τα οστά σύμφωνα με την χριστιανική θρησκεία»
  • «Τα αποτελέσματα είναι τρομερά φτωχά»

«Δυστυχώς και φέτος γιορτάζουμε τη μαύρη επέτειο, την 50η μαύρη επέτειο από την τουρκική εισβολή, η οποία ως γνωστό έφερε τα τραγικά εκείνα αποτελέσματα στον κυπριακό Ελληνισμό» δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο Νίκος Σεργίδης. Με αφορμή την αποφράδα εκείνη ημέρα ο πρόεδρος της Οργάνωσης συγγενών αγνοουμένων αναφέρθηκε στους 1.619 ανθρώπους που ψάχνουν εδώ και πενήντα χρόνια, μεταξύ των οποίων 112 γυναίκες και 36 μικρά παιδιά.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

«Για 30 χρόνια η τουρκική πλευρά κρατούσε μια ένοχη σιωπή και δεν μιλούσε καθόλου, ούτε δεχόταν να συζητήσει αυτό το θέμα. Μετά όμως από παρεμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποχρεώθηκε να δεχθεί κάποια επιφανειακή θα έλεγα, διερεύνηση του θέματος από μια ανεξάρτητη επιτροπή υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών» δήλωσε ο κ. Σεργίδης.

N. Σεργίδης, πρ. Οργάνωσης συγγενών αγνοουμένων: Έχουν βρεθεί τα οστά 790 αγνοουμένων – Η προσπάθεια συνεχίζεται
(AP Photo/Petros Karadjias)

Όπως είπε στην δημοσιογράφο της εκπομπής, Στέλλα Παπαμιχαήλ μετά από επίμονες προσπάθειες έχουν βρεθεί τα οστά 790 αγνοουμένων. «Δυστυχώς δεν υπήρξε ανεύρεση ζωντανού. Βρίσκουμε μόνο οστά και η προσπάθεια συνεχίζεται. Εκείνο που πρέπει να τονιστεί είναι ότι τα τελευταία χρόνια τα αποτελέσματα αυτής της επιτροπής είναι τρομερά φτωχά. Βρίσκουμε πέντε – έξι κάθε χρόνο».

Και όπως τόνισε, με αυτούς τους ρυθμούς, «ουδέποτε θα λυθεί το θέμα και ουδέποτε θα μπορέσουν οι συγγενείς να μάθουν νέα ή να πάρουν τα οστά των δικών τους».

N. Σεργίδης, πρ. Οργάνωσης συγγενών αγνοουμένων: Έχουν βρεθεί τα οστά 790 αγνοουμένων – Η προσπάθεια συνεχίζεται

Ζήτησε παράλληλα τη συνδρομή των διεθνών οργανισμών για να μπορέσει η επώδυνη αυτή προσπάθεια εντοπισμού των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής.

«Παρόλο που υποψιαζόμαστε ποια είναι η πραγματικότητα εκείνο που έχει σημασία για μας είναι να έρθει το επίσημο κράτος να μας πει οριστικά αυτή ήταν η τύχη του και να μας δώσουν τα οστά, τουλάχιστον να τα θάψουμε σύμφωνα με την χριστιανική μας θρησκεία», σημείωσε ο κ. Σεργίδης. Η μαρτυρία του είναι συγκλονιστική καθώς, όπως είπε, σε μια συγκεκριμένη περίπτωση «έγινε ενταφιασμός και κηδεία με ένα δόντι μόνο».

Πηγή: Συνδέσεις

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος