Ν. Παππάς στο Πρώτο: Τα προοδευτικά κόμματα πρέπει να απαντήσουν καθαρά στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ – Δεν μπορούμε να περιμένουμε για πάντα (audio)

«Απευθυνόμαστε στα προοδευτικά πολιτικά κόμματα, τα οποία ακριβώς θα πρέπει να κάνουν τη θέση τους καθαρή απέναντι στον ελληνικό λαό. Είμαστε έτοιμοι και καλούμε τις προοδευτικές δυνάμεις να διαμορφώσουμε από τώρα τους όρους της αυριανής ισχυρής μακροχρόνιας προοδευτικής διακυβέρνησης», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Νίκος Παππάς, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Σε ρυθμούς επικαιρότητας» με τον Αλφόνσο Βιτάλη.

«Αυτό θεωρούμε ότι έχει ανάγκη η κοινωνία. Καταθέσαμε και τις προγραμματικές μας αιχμές. Το λογικό θα είναι τα επόμενα 24ωρα, σε αυτές τις αιχμές επάνω να τοποθετηθούν τα προοδευτικά κόμματα. Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι τα προοδευτικά κόμματα μαζί, μπορούν να γίνουν καταλύτες των εξελίξεων. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πάρα πολύ σαφής- καλούμε, αλλά είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε για πάντα. Καλούμε το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ 25, τις πολιτικές δυνάμεις –εντός και εκτός κοινοβουλίου – που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές», επισήμανε.

Ξεκαθάρισε ότι η πρόσκληση δεν αφορά τη ΝΔ, η οποία «έχει πάρει μια τροχιά ακραίων νεοφιλελεύθερων επιλογών που είναι ασύμβατες με τον διεθνή περίγυρο αυτή τη στιγμή». «Στην Ευρώπη όλη η συζήτηση είναι όχι αν χρειάζεται δημόσια παρέμβαση, αλλά πώς θα γίνει αυτή και ποιας κλίμακας πρέπει να είναι για να μετριαστούν οι επιπτώσεις της κρίσης, για να γίνει η ψηφιακή και η πράσινη μετάβαση στην Οικονομία. Η ίδια η Κομισιόν συστήνει μεγάλες παρεμβατικές πολιτικές. Ο Μακρόν, όχι μόνο υποχρέωσε την κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού της Γαλλίας να βάλει “το χέρι στην τσέπη” για να ελαφρύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά εξήγγειλε ότι θα κρατικοποιήσει και άλλες εταιρείες. Στη Γερμανία από το 2010 έως το 2020 έχουν γίνει πάνω από 200 από-ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας. Εδώ ιδιωτικοποιούμε τη ΔΕΗ. Η Ελλάδα δεν μπορεί να πορευθεί με κυβέρνηση Μητσοτάκη, χωρίς να βιώσει καινούργιες, επαναλαμβανόμενες και διογκούμενες καταστροφές. Η ΝΔ είναι εγκλωβισμένη σε νεοφιλελεύθερα δόγματα της δεκαετίας του ΄80. Είναι ένα μείγμα πολιτικής Ρήγκαν και Θάτσερ, με αισθητό άρωμα ακροδεξιάς», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Θα ήθελαν οι αντίπαλοί μας, ο ΣΥΡΙΖΑ να εγκλωβίσει τον προγραμματικό του ορίζοντα σε όσα καταφέραμε ή δεν καταφέραμε να κάνουμε κατά τη διάρκεια της δική μας διακυβέρνησης, η οποία στα 4 πρώτα χρόνια ήταν σε καθεστώς εξωτερικού καταναγκασμού, διότι έπρεπε να πετάξουμε από το “σβέρκο” της Ελλάδας τα χρέη και τις υπογραφές Σαμαρά – Βενιζέλου, να βγούμε από τα μνημόνια. Οι αντίπαλοί μας θα ήθελαν έναν ΣΥΡΙΖΑ κλειστό ο οποίος δεν μπορεί να μεγαλώσει την ακτινοβολία του, προγραμματικά εγκλωβισμένο στα μνημονιακά απόνερα, που δεν θα μπορεί να έρθει σε επαφή με τη γενικευμένη δυσαρέσκεια που προκαλεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που δεν μπορεί να μετασχηματίσει τη δυσαρέσκεια σε ενεργή πολιτική κινητοποίηση για να πάμε στο αποτέλεσμα της ποροδευτικής διακυβέρνησης που έχει ανάγκη η κοινωνία», ανέφερε ο πρώην υπουργός.

Ο κ. Παππάς υπενθύμισε ότι από το 2012 και μετά η Ελλάδα έχει κυβερνήσεις συνεργασίας με εξαίρεση την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. «Εμείς είμαστε ένα κόμμα το οποίο έχει στο DNA του την οικοδόμηση μετώπων και τις συνεργασίες, την οικοδόμηση ευρύτερων συναινέσεων γύρω από τις προοδευτικές πολιτικές. Έτσι έχουμε προχωρήσει με αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές και με αυτές τις συντεταγμένες καταφέραμε από ένα κόμμα μικρό σχεδόν στο περιθώριο του πολιτικού σκηνικού να πρωταγωνιστήσουμε και να διεκδικούμε ξανά τη διακυβέρνηση της χώρας. Σε κάθε ιστορική στιγμή εντοπίζουμε το μείζον ζητούμενο για την κοινωνία και την οικονομία και αγωνιζόμαστε για να οικοδομήσουμε πλατιές συμμαχίες και συναινέσεις, ούτως ώστε να απαντηθούν τα μεγάλα ιστορικά αιτήματα», διευκρίνισε.

«Για παράδειγμα είναι μείζον σε αυτή την ιστορική συγκυρία να υπάρξει μια διαχείριση του ιδιωτικού χρέους για να μην “πνιγεί” η ελληνική επιχειρηματικότητα στο “βουνό” χρεών που συσσώρευσε η κρίση και η πολιτική του κ. Μητσοτάκη. Δεν μιλάμε για μια κατάσταση όπου έχεις κάποιους κακοπληρωτές, κάποιους που λαθραία αποφεύγουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, είναι μια συνολική βύθιση της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας στα χρέη. Αν δεν λυθεί αυτό, αν δεν μπει προμετωπίδα, αν δεν γίνει απόλυτη προτεραιότητα των προοδευτικών δυνάμεων, θα πάνε πολύ πίσω η κοινωνία και η οικονομία», συμπλήρωσε κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην αύξηση των μισθών, στην επαναφορά του «Δ» στη ΔΕΗ, στη στήριξη του ΕΣΥ. «Δεν κρυβόμαστε, δεν λέμε μισόλογα. Ο Αλέξης Τσίπρας με σαφήνεια κατέγραψε τις ανάγκες και τις προγραμματικές προτεραιότητες που καταθέτουμε στο δημόσιο διάλογο», διεμήνυσε ο κ. Παππάς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος