Ν. Παππάς στο Πρώτο: Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε την τροπολογία του ΚΙΝΑΛ για πλαφόν στη λιανική ρεύματος (audio)

«Οποιαδήποτε πολιτική- νομοθετική πρωτοβουλία πηγαίνει προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, είναι κάτι που πρέπει να μπει στο τραπέζι της συζήτησης», τόνισε αναφορικά με την τροπολογία του ΚΙΝΑΛ για την επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών και πρώην υπουργός, Νίκος Παππάς, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Σε ρυθμούς επικαιρότητας» με τον Αλφόνσο Βιτάλη.

«Εμείς έχουμε πάρει εδώ και καιρό αντίστοιχες πρωτοβουλίες και εκ των πραγμάτων διαμορφώνεται και ένα έδαφος διαλόγου που είναι και το ζητούμενο», πρόσθεσε.  Ερωτηθείς εάν μπορεί να υπάρξει πολιτική συνεννόηση στη χώρα μας για να βελτιωθούν κι άλλα τα πράγματα για τους πολίτες, ο κ. Παππάς αναφέρθηκε στην Ισπανία και την Πορτογαλία, όπου υπάρχουν «δυο προοδευτικές κυβερνήσεις οι οποίες έδωσαν μεγάλη μάχη τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης σιωπούσε, πέτυχαν το πλαφόν στην τιμή του ρεύματος και την αποσύνδεση του από την τιμή του φυσικού αερίου. Ήδη οι καταναλωτές στις 2 χώρες έχουν χαμηλότερες τιμές σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα και η πολιτική προϋπόθεση αποδεικνύεται ότι είναι μια προοδευτική διακυβέρνηση και η συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων, η οποία είναι ευκταία για την κοινωνία συνολικά». «Εμείς εργαζόμαστε ανοιχτά για αυτή την προοπτική, έχουμε καταθέσει προγραμματικές προτάσεις, καλούμε και τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν πάνω σε αυτές. Νομίζω ότι είναι μια προοπτική την οποία θα την αγκαλιάσει ο ελληνικός λαός», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά με το πακέτο κυβερνητικών μέτρων για την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τους φουσκωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, είπε πως «το βασικό συμπέρασμα είναι ότι δεν φορολογεί τα υπερκέρδη, δεν καταργεί τη ρήτρα αναπροσαρμογής και δεν βάζει φρένο στις μεγαλοστομίες», ζητώντας «να σταματήσουν οι ακρότητες του τύπου φθηνή ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνουμε, φθηνές διακοπές είναι αυτές που δεν πηγαίνουμε, φθηνό φαγητό είναι αυτό που δεν τρώμε». «Φθηνός είναι και ο Μητσοτάκης που δεν ψηφίζουμε στο τέλος», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παππάς, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εξακολουθεί στη γραμμή της επιδότησης της αισχροκέρδειας και εξαγγέλλει έναν μηχανισμό ο οποίος θα ρυθμίσει τους αγώνες και θα ισχύσει από τον Ιούλιο».

«Όταν εμείς προτείναμε τη ρύθμιση της αγοράς, γιατί μας επιτίθεντο λέγοντας ότι έχουμε στο μυαλό μας σοβιετικού τύπου λύσεις και πράγματα που δεν γίνονται; Γιατί λένε ότι τώρα ξεκίνησαν τις συζητήσεις με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές για να φτάσουν σε μια συμφωνία η οποία θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο και άφησαν τον ελληνικό λαό Δεκέμβριο με Ιούλιο να πληρώνει τα σπασμένα;», διερωτήθηκε λέγοντας πως «είναι ζητήματα στα οποία πρέπει να δοθούν σαφείς απαντήσεις».

Πρόσθεσε, δε, ότι η κυβέρνηση επανέφερε την εξαγγελία για τη φορολόγηση των υπερκερδών και υπενθύμισε ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το Ινστιτούτο Καταναλωτή εκτιμούν ότι μέχρι και πριν ένα μήνα τα υπερκέρδη ήταν στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. «Θα περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς εννοεί τον Ιούλιο ότι θα εφαρμοστεί το έμμεσο πλαφόν και η αποσύνδεση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του αερίου για το κομμάτι της ενέργειας που δεν  παράγεται με φυσικό αέριο. Γιατί αυτός που παράγει με φυσικό αέριο, θα πληρώνεται στο κόστος του», διευκρίνισε.

«Επίσης, η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι το φαινόμενο δεν είναι παροδικό όπως έλεγε όλο το προηγούμενο διάστημα, διότι είπε ότι θα εφαρμόσει ένα  μηχανισμό ο οποίος μπορεί αν έχει διάρκεια και ένα έτος», επισήμανε ο κ. Παππάς.

«Για τον κ. Μητσοτάκη φταίει η Ευρώπη και ο πόλεμος. Κατηγορεί την Ευρώπη ενώ σχεδόν όλες οι χώρες έχουν πάρει μέτρα ήδη και πριν τον Φεβρουάριο και πριν βγει η Κομισιόν στις 8 Μαρτίου να πει ότι υπάρχει μια βεντάλια επιλογών τις οποίες πρέπει να αξιοποιήσουν οι κυβερνήσεις. Η ελληνική είναι από τις ελάχιστες κυβερνήσεις που επιμένουν μόνο στην επιδότηση της αισχροκέρδειας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Και βεβαίως, εκτός της Ευρώπης, κατηγορεί και τον πόλεμο. Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε έναν πόλεμο που ξεκίνησε 24 Φεβρουαρίου, ενώ εξαγγέλλει μέτρα που θα έχουν αναδρομική ισχύ από τον Δεκέμβριο. Άρα ή δεν φταίει μόνο ο πόλεμος, ή φταίει ακόμη και πριν ξεκινήσει», υπογράμμισε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και καταλαβαίνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερης κλίμακας από τα 100 ευρώ το μήνα που είναι το ουσιαστικό πλαφόν το οποίο εξήγγειλε η κυβέρνηση. Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα», υποστήριξε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος