Ν. Παπανικολάου: Δεν αποτελεί πηγή ανησυχίας η ταυτόχρονη άνοδος χρηματαγορών, χρυσού και crypto εφόσον δικαιολογείται από οικονομικά μεγέθη

H παράλληλη εκτίναξη των τιμών πολλών χρηματιστηριακών στοιχείων και δεικτών, συμπεριλαμβανομένων των αγορών κρυπτονομισμάτων και των κολοσσών υψηλής τεχνολογίας ενδεχομένως αποτελούν ένα δυναμικό κοκτέιλ κινδύνων, ωστόσο οι διορθώσεις στο βαθμό που έχουν ως βάση τους τις μεταβολές στα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη και στις επικαιροποιημένες επενδυτικές προσδοκίες αποτελούν καθησυχαστικό παράγοντα και απομακρύνουν τους σχετικούς κινδύνους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ευρύτερη αναταραχή στις χρηματαγορές εκτιμά ο κ. Νικόλαος Παπανικολάου Αναπληρωτής Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο του Newcastle στη Μεγάλη Βρετανία, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Κωνσταντίνα Δημητρούλη. Δείτε περισσότερα στο «Ένθετο Οικονομία» του EΡΤΝews:

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε ο νέος κώδικας προμήθειαςηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Δρομολογείται η καταγραφή των καταναλωτών που αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και μεταφέρουν την γραμμή τους σε άλλο πάροχο. Πώς θα λειτουργεί ο μηχανισμός:

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗ

  • Αν έχει υποβληθεί εντολή απενεργοποίησης μετρητή
  • Αν υπάρχουν εντολές επισήμανσης πελάτη ως υπερήμερου από 3 προμηθευτές

ΠΟΤΕ ΕΠΙΣΗΜΑIΝΕΤΑΙ Ο ΠΕΛΑΤΗΣ ΩΣ ΥΠΕΡΗΜΕΡΟΣ

  • 2 απλήρωτοι λογαριασμοί
  • Πρόταση διακανονισμού εντός 10 ημερών
  • Απόρριψη πρότασης διακανονισμού από πελάτη
Ν. Παπανικολάου: Δεν αποτελεί πηγή ανησυχίας η ταυτόχρονη άνοδος χρηματαγορών, χρυσού και crypto εφόσον δικαιολογείται από οικονομικά μεγέθη

ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΤΡΗΤΗ ΦΟΡΤΙΟΥ

-20 μέρες από την Επισήμανση υπερημερίας

  • απαιτείται γραπτή ενημέρωση πελάτη
  • Δεν εκτελείται αν ο πελάτης έχει αμφισβητήσει το λογαριασμό ενώπιον ΡΑΕ/δικαστηρίου

Στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών αναρριχήθηκε η τιμή του κακάο καθώς η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει μεγάλη μείωση της παραγωγής. Τόσο στην Γκάνα όσο και στην Ακτή Ελεφαντοστού που είναι κύριες χώρες παραγωγής προβλέπεται μείωση παραγωγής μεγαλύτερη του 40%. Αλλά δεν είναι μόνο η κλιματική αλλαγή είναι και οι περικοπές στις επιδοτήσεις από το εξωτερικό για αυτές τις φτωχές χώρες.

Ν. Παπανικολάου: Δεν αποτελεί πηγή ανησυχίας η ταυτόχρονη άνοδος χρηματαγορών, χρυσού και crypto εφόσον δικαιολογείται από οικονομικά μεγέθη
Φωτογραφία: Samer D / Pexels

Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΚΑΚΑΟ

9622 δολάρια / τόνος
Μηνιαία μεταβολή: +42,44%
Ετήσια μεταβολή: +231,56%

Μικρή αύξηση τζίρου στα σούπερ μάρκετ και σημαντική υποχώρηση των ανατιμήσεων κατέγραψε έρευνα της εταιρείας Circana για τον πρώτο μήνα του 2024.
Οι συνολικές πωλήσεις ανήλθαν σε 825 εκατ. ευρώ από 807 εκατ. από τον αντίστοιχο μήνα του 2023.

ΤΖIΡΟΣ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

ΙΑΝΟΥΆΡΙΟΣ ’24: 825 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
ΙΑΝΟΥΆΡΙΟΣ ’23: 807 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
Πηγή: Circana
Εστιάζοντας στα τυποποιημένα προϊόντα, τον πρώτο μήνα του έτους παρατηρήθηκε αύξηση της αξίας των πωλήσεων κατά 1,8% και του όγκου πωλήσεων κατά 1,1%, με τις ανατιμήσεις να διαμορφώνονται στο +0,7%.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
(ΙΑΝΟΥAΡΙΟΣ ’24)
ΑΞΙΑ: +1,8%
ΟΓΚΟΣ: +1,1%
ΑΝΑΤΙΜΉΣΕΙΣ: +0,7%
Πηγή: Circana

Πρόκειται για την χαμηλότερη αύξηση τιμών, που έχει καταγραφεί τα τελευταία δύο χρόνια στα στοιχεία της Circana
Ειδικότερα, στα τρόφιμα η μέση τιμή αυξήθηκε κατά 1,4%, στα προϊόντα Υγείας και Ομορφιάς μειώθηκε κατά -1,1% ενώ στα προϊόντα Οικιακής Φροντίδας παρέμεινε σταθερή

ΠΟΡΕΙΑ ΤΙΜΩΝ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

(Ιανουάριος ’24)
ΤΡΟΦΙΜΑ: +1,4%
ΥΓΕΙΑ + ΟΜΟΡΦΙΑ: -1,1%
Πηγή: Circana

Η σημαντικότερη υποχώρηση τιμών όσον αφορά τα τρόφιμα καταγράφηκε τον Ιανουάριο στα γαλακτοκομικά (-4,4%), κατηγορία που μέχρι πρόσφατα αποτελούσε «πρωταθλήτρια» των ανατιμήσεων.
Για τον Απρίλιο μετατίθεται η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ αλλά και η εκκίνηση της διαδικασίας υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος