Ν. Ξυδάκης για το «Σύνδρομο της Στοκχόλμης»: Προσπάθησα να ερμηνεύσω το πώς ψηφίζει ο κόσμος

Δύο δημοσιογράφοι ο Νίκος Ξυδάκης και ο Τάκης Θεοδωρόπουλος μίλησαν στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» για το διακύβευμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου και για το πώς ψήφισαν οι πολίτες, με αφορμή την αντιπαράθεση που προκάλεσε η δήλωση του πρώτου για την «ομίχλη στα μυαλά και Σύνδρομο της Στοκχόλμης» των ψηφοφόρων που επέλεξαν τη Νέα Δημοκρατία.

«Όλα αυτά που είπα ήταν μέρος μιας συζήτησης μιάμισης ώρας» ανέφερε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και Πολιτισμού με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επισημαίνοντας ότι αυτά που είπε σε τηλεοπτική εκπομπή και προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων έχουν ειπωθεί πολλές φορές στον ελληνικό δημόσιο χώρο από πολλά χείλη και από πολλούς ανθρώπους.

«Το 1989 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έλεγε ότι η Ελλάς μετεβλήθη σε απέραντο φρενοκομείο» σημείωσε ο κ. Ξυδάκης διευκρινίζοντας ότι η δήλωσή του έγινε στην προσπάθεια του να ερμηνεύσει το πως ψηφίζει ο κόσμος και πως προασπίζει τα συμφέροντά του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσε να περάσει ένα μήνυμα σαφές, αποτελεσματικό, εμπνευστικό

«Δεν υπάρχει μία εξήγηση σε αυτά. Υπάρχουν πάρα πολλές. Ωστόσο, βλέπουμε ότι πολύς κόσμος ο οποίος το συμφέρον του μπορεί να είναι σε μία άλλη πολιτική πρόταση, σε μια άλλη πολιτική διαχείριση να ψηφίζει διαφορετικά. Δικαίωμά του είναι και αυτό είναι το νόημα της εκλογής» υποστήριξε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο δημοσιογράφος και πολιτικός.

Κάνοντας λόγο για «προπαγάνδα και συσκότιση» ο κ. Ξυδάκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στον τρόπο ενημέρωσης των πολιτών λέγοντας ότι «εκτός από την τεράστια ευθύνη των μέσων, τεράστια είναι και η ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων που δεν κάνουν τις συζητήσεις και τις επεξηγήσεις των προγραμμάτων τους και των λόγων τους». Και όπως πρόσθεσε ένας σημαντικός λόγος που συνετέλεσε στην μεγάλη εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ήταν ότι οι εκπρόσωποί του δεν μπορούσαν να περάσουν ένα μήνυμα «σαφές, αποτελεσματικό και εμπνευστικό» προς τους πολίτες μετά από τέσσερα χρόνια στην αντιπολίτευση. «Αυτό είναι η πολιτική ανάλυση. Και αυτή είναι η αυτοκριτική που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας» πρόσθεσε ο κ. Ξυδάκης ερμηνεύοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου.

Από την πλευρά του ο Τάκης Θεοδωρόπουλος τόνισε ότι οι εκλογές δε γίνονται για να κρίνουν οι πολιτικοί τους ψηφοφόρους, αλλά για να κρίνουν οι ψηφοφόροι τους πολιτικούς εκτιμώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αναρωτηθεί εάν υπάρχει ένα βαθύ πρόβλημα πολιτικής πρότασης εκ μέρους της αντιπολίτευσης.

«Ο νέος μύθος που προσπαθούν να περάσουν είναι η περίφημη αλαζονεία του Μητσοτάκη, ότι δηλαδή φταίει ο Μητσοτάκης που πήρε 41%. Δεν φταίει ο Μητσοτάκης που πήρε 41%. Του το έδωσε ο κόσμος. Θα δούμε αν αυτό θα επιβεβαιωθεί και στις δεύτερες εκλογές» συμπλήρωσε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας τονίζοντας ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είχε μια σαφή πρόταση την οποία επέλεξαν οι ψηφοφόροι.

Ενόψει των νέων εκλογών πρόσθεσε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αποφασίσει να αλλάξει λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το θέμα είναι αν έχει την πολιτική ευφυΐα να το κάνει και τα πολιτικά εργαλεία να μεταμορφωθεί σε κάτι άλλο. Να εγκαταλείψει τη ρητορική της εχθροπάθειας και την αλαζονεία». Εκτίμησε μάλιστα ότι «η αλαζονεία του ηττημένου είναι χειρότερη από την αλαζονεία του νικητή», διότι δεν στηρίζεται και σε καμία πραγματικότητα.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡT

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος