«Ο Πούτιν κατηγορεί τον Λένιν για το γεγονός ότι υπάρχει το Ουκρανικό κράτος, ενώ ο Λένιν είχε βάλει σωστά τα θέματα – έστω και με πολιτική σκοπιμότητα – για αυτοδιάθεση των λαών και των εθνών και καθιερώνοντας το δικαίωμα της απόσχισης», τόνισε ο Τουρκοκύπριος ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, πολιτικός επιστήμονας και καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, αναφορικά με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
«Ο Λένιν πίστευε ότι η ενότητα της Σοβιετικής Ένωσης θα εξασφαλίζονταν μέσα από το δικαίωμα της απόσχισης και όχι με καταπίεση. Με μια πολιτική ενότητα σε εθελοντική βάση με σεβασμό σε κάποιες αρχές. Και μάλιστα αυτούς που δεν δέχονταν αυτές τις αρχές τους καταλόγιζε μεγαλο-ρώσικο σοβινισμό, ότι είναι μεγάλοι Ρώσοι σοβινιστές. Σήμερα βλέπουμε τον Πούτιν να ασκεί τον μέγα ρωσικό σοβινισμό σε βάρος της Ουκρανίας και τίποτα άλλο. Και δυστυχώς δεν υπάρχει καθαρή τοποθέτηση στον χώρο της Αριστεράς», εξήγησε ο ίδιος.
Επισήμανε ότι η διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ θα είναι μακρά, λέγοντας πως το ερωτηματολόγιο που συμπλήρωσε το Κίεβο, ουσιαστικά είναι η αίτηση που καταθέτει μια χώρα και από εκεί και πέρα η ΕΕ κρίνει κατά πόσο η ενδιαφερόμενη χώρα είναι κατάλληλη για ένταξη, και βγάζει μια απόφαση. Όταν δοθεί το «πράσινο φως», ξεκινά «μια ολόκληρη διαδικασία προσανατολισμού, με αλλαγές και μεταρρυθμίσεις», ανέφερε υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία είναι υπό ένταξη από το 2005, δηλαδή 17 χρόνια.
«Σε κάποιο επίπεδο μπορεί να επιταχυνθεί η διαδικασία για την Ουκρανία λόγω του πολέμου, όμως από την άλλη η ένταξη δεν είναι μόνο συνταγματικές ή οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Έχει να κάνει και με τα πολιτικά ζητήματα. Μια χώρα που δεν έχει λύσει τα βασικά ζητήματα, είναι πάρα πολύ δύσκολο να ενταχθεί στην ΕΕ. Πρέπει πρώτα να επέλθει μια συμφωνία μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας», εκτίμησε.
Ερωτηθείς για τις σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία και τον «χαλαρό» τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τον πόλεμο η κυπριακή κοινωνία, ο Νιαζί Κιζιλγιουρέκ εξέφρασε την πεποίθηση ότι στην Κύπρο – όπως και στον ορθόδοξο κόσμο ευρύτερα – υπάρχει αν όχι μια «σλαβοφιλία», τότε μια αντίδραση κατά της Δύσης, καθώς «ο αντιδυτικισμός είναι πολύ σημαντικό στοιχείο στην πολιτική μας κουλτούρα». «Υπάρχουν και οικονομικά συμφέροντα που έχει η Ρωσία στην Κύπρο. Πιο πολύ όμως θα έλεγα ότι οι Κύπριοι είναι πολύ απογοητευμένοι εδώ και δεκαετίες από τη συμπεριφορά που έδειξε η Δύση και το ΝΑΤΟ απέναντι στην Κύπρο. Και έχει μαζευτεί μια συναισθηματική αντίδραση απέναντι στη Δύση, εύκολα εκφράζουν συμπάθεια σε μια Ρωσία η οποία ουσιαστικά κάνει στην Ουκρανία αυτά που έκανε η Τουρκία στην Κύπρο», υπογράμμισε.
«Χάσμα μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων»
Χαρακτήρισε σωστή την άποψη που υπάρχει στον δυτικό κόσμο ότι οι Κύπριοι δεν έχουν κάνει όσα έπρεπε για να λυθεί το Κυπριακό και συνεχώς ζητούν βοήθεια από το εξωτερικό για να βρεθεί λύση, σημειώνοντας ότι αυτό αφορά και τις δυο κοινότητες. «Δεν διαμορφώθηκε μια βούληση για επίλυση του Κυπριακού εντός των κοινοτήτων της Κύπρου. Αναζητούν μέσα από διαπραγματεύσεις να κερδίσουν περισσότερα η μια κοινότητα σε βάρος της άλλης και πηγαίνουν να εξασφαλίσουν συμμαχίες από το εξωτερικό. Κάτι που δεν τους βγαίνει και υπάρχει αυτό το αδιέξοδο. Υπάρχει χάσμα μεταξύ των δυο κοινοτήτων, δεν υπάρχει κοινό όραμα για ένα κοινό κράτος στην Κύπρο. Πέραν της τουρκικής εισβολής περί αυτού πρόκειται. Αυτό δεν έχει ωριμάσει αρκετά στις πολιτικές δυνάμεις και στην κοινωνία για να προωθήσουμε μια λύση προς αυτή την κατεύθυνση ή να φτάσουμε σε επανένωση και ειρηνική συμβίωση των κοινοτήτων», εξήγησε.
«Ευκαιριακά, η κάθε κοινότητα ξεχωριστά ζητά συμπάθεια και στήριξη από τον δυτικό κόσμο και όταν δεν το έχει κάνει πίσω. Αρνούμαστε να δούμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη, δηλαδή τι κάνουμε εμείς οι κύπριοι για τη λύση του Κυπριακού», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, το τελευταίο διάστημα πολλοί ελληνοκύπριοι, περνούνε την πράσινη γραμμή και πηγαίνουν στα κατεχόμενα για να ψωνίσουν, γιατί υπάρχει η ακρίβεια, αλλά «ενώ πηγαίνουν χιλιάδες στα κατεχόμενα, ελάχιστοι είναι αυτοί που αναπτύσσουν φιλίες».
«Ενώ δεν υπάρχει μίσος εδώ στην Κύπρο, δεν είμαστε όπως στα Βαλκάνια, ωστόσο δεν υπάρχουν οράματα κοινά. Υπάρχουν κάποιοι και στις δυο κοινότητες που έχουν ξεφύγει από τον εθνικισμό, τουρκικό και ελληνικό, και αναζητούν μια κοινή πατρίδα με δημοκρατική λειτουργία και κοινό Σύνταγμα. Εγώ καταρχήν βγήκα ευρωβουλευτής με ψήφους αυτού του κόσμου ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων. Όμως δεν είναι ακόμη σε σημείο που να μπορούν να καθοδηγήσουν τα πράγματα. Επιπλέον το εκπαιδευτικό σύστημα καλλιεργεί στερεότυπα της μιας πλευράς σε βάρος της άλλης- δεν βλέπουν απέναντι συμπατριώτες, αλλά κάτι άλλο», πρόσθεσε ο τουρκοκύπριος ευρωβουλευτής.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος