Ν. Κεραμέως στο ΕΡΤΝews: Τρεις έρευνες σε εξέλιξη για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων – Από 106 χώρες συμμετοχές για την επιστολική ψήφο

Σύνοψη
  • Από την πρώτη στιγμή έχουμε πει να χυθεί άπλετο φως, γι' αυτό μαζί με τον κ. Λιβάνιο διατάξαμε εσωτερικό έλεγχο που προχωράει τάχιστα, ανέφερε η κ. Κεραμέως για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων
  • Η επιστολική ψήφος είναι εργαλείο που βαθαίνει τη δημοκρατία, έχουμε Έλληνες πολίτες από 106 χώρες, υπογράμμισε η υπουργός Εσωτερικών
  • Το Δημόσιο αλλάζει και παρά τις αντιδράσεις αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει αυτή τη βαθιά τομή, τόνισε

Για το αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την παρουσία διεθνών παρατηρητών στις εκλογές μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» και τους δημοσιογράφους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως.

Ανέφερε ότι αυτό είναι αδιανόητο. «Είναι αδιανόητο γιατί οι διεθνείς παρατηρητές υπάρχουν πάντα στις εκλογές μα πάντα. Άμα δει κανείς το ιστορικό σε όλες τις χώρες στις οποίες υπάγεται ο εν λόγω οργανισμός στις οποίες κάνει αναφορά η αξιωματική αντιπολίτευση, υπάρχουν διεθνείς παρατηρητές. Δηλαδή τι θα πούμε; Αμφισβητούμε το αδιάβλητο των εκλογών; Είναι δυνατόν να το λέει αυτό αξιωματική αντιπολίτευση; Είναι δυνατόν; ».

Για τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων η κ. Κεραμέως είπε «τρεις έρευνες είναι σε εξέλιξη. Η έρευνα της Δικαιοσύνης, της Εισαγγελίας, η έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και η έρευνα του Υπουργείου Εσωτερικών. Οι δύο πρώτες είναι σε εξέλιξη. Η τρίτη προχωράει ακόμα πιο γρήγορα, θα έλεγα. Είναι στη φάση ολοκλήρωσης των συνεντεύξεων κι έχει ξεκινήσει η συγγραφή πορισμάτων. Άρα προχωράνε όλες οι έρευνες. Αλλά είναι αδιανόητο το πώς η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να εργαλειοποιήσει ένα ζήτημα. Γιατί το κάνει; Γιατί σας θυμίζω ότι η επιστολική ψήφος, η οποία θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές και η οποία δεν έχει σχέση βεβαίως με το συμβάν το οποίο συζητάμε σύμφωνα με τις καταγγελίες, δεν την ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ξέρετε που έχει φτάσει επιστολική ψήφος; Έχει φτάσει η συμμετοχή Ελλήνων πολιτών από 106 διαφορετικές χώρες. Ήμουν πριν από μερικές εβδομάδες εδώ, σας έλεγα για μερικές δεκάδες χώρες και πλέον έχουμε φτάσει σε 106 διαφορετικές χώρες».

«Ο κ. Κασσελάκης σας ρωτά “μπορεί να πει η κ. Κεραμέως ή η κυβέρνηση ότι δεν έχουν διαρρεύσει άλλα προσωπικά στοιχεία εκλογέων και ότι αυτά τα προσωπικά στοιχεία, πέρα από αυτά που πήγαν στην κ. Ασημακοπούλου, δεν πήγαν και σε άλλους ευρωβουλευτές ή σε οποιονδήποτε”» ανέφερε ο Κώστας Παπαχλιμίντζος με την κ. Κεραμέως να απαντά «για λογαριασμό της κυβέρνησης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει πάρει ξεκάθαρη θέση και κατά τα λοιπά είναι σε εξέλιξη αυτές οι τρεις έρευνες. Εμείς από την πρώτη στιγμή έχουμε πει να χυθεί άπλετο φως, γι’ αυτό και από την πρώτη μέρα μαζί με τον κ. Λιβάνιο διατάξαμε εσωτερικό έλεγχο, ο οποίος προχωράει τάχιστα. Εδώ είμαστε λοιπόν για να δούμε τα πορίσματα όλων αυτών, να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Άλλο αυτό και άλλο να εργαλειοποιείται ένα ζήτημα για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους».

52.229 οι εγγραφές για την επιστολική ψήφο

Για τις εγγραφές στην επιστολική ψήφο τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν γίνει μέχρι στιγμής περίπου 52. 500 εγγραφές με το 60% από το εσωτερικό και το 40% από το εξωτερικό όπως είπε η υπουργός Εσωτερικών. «Είμαστε στον τελευταίο μήνα που είναι ο κρίσιμος μήνας. Θα θυμόσαστε και από την περσινή διαδικασία που δεν υπήρχε μεν επιστολική, αλλά είχε δοθεί το δικαίωμα ψήφου, η δυνατότητα άσκησης από προξενικές αρχές στο εξωτερικό, ο τελευταίος μήνας ήταν αυτός που έκρινε, αν θέλετε σε μεγάλο βαθμό την όλη διαδικασία. Ήδη έχουμε τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, περισσότερους που έχουν γραφτεί από αυτούς που ψήφισαν στις εθνικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου».

Πρόσθεσε ότι «πάει πολύ δυναμικά, έχουμε δρόμο μπροστά μας. Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται και το γεγονός ότι έχουμε Έλληνες πολίτες από 106 χώρες εμένα με συγκινεί πάρα πολύ. Έχουμε χώρες όπως το Καζακστάν, η Αλγερία, η Τυνησία, η Παπούα Νέα Γουινέα, η Ακτή Ελεφαντοστού. Έλληνες πολίτες σε χώρες στις οποίες δεν είχαν λειτουργήσει τελευταία φορά εκλογικά κέντρα. Αυτό τι μας δείχνει; Μας δείχνει ότι αυτοί οι Έλληνες πολίτες πιθανότατα δεν ψήφισαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Αυτό είναι ένα κέρδος. Τι είναι επιστολική ψήφος; Η επιστολική ψήφος είναι εργαλείο που βαθαίνει τη δημοκρατία. Διευκολύνει τον κάθε Έλληνα, την κάθε Ελληνίδα στο να ασκεί αυτό το κορυφαίο συνταγματικό του δικαίωμα, το δικαίωμα της ψήφου».

«Έκανα μία εκστρατεία ενημέρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Καναδά και πρέπει να σας πω με το χέρι στην καρδιά ότι πήγαινα με μια επιφύλαξη αρχικά. Πήγα για παράδειγμα σε πόλεις πολύ μακρινές, όπως είναι το Σαν Φρανσίσκο και το Λος Άντζελες και πηγαίνοντας εκεί είχα έναν προβληματισμό: θα υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για ευρωεκλογές; Προσέξτε, δεν είναι εθνικές, είναι ευρωεκλογές. Και έλεγα τώρα στο Λος Άντζελες θα υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για το ποιους θα εκλέξουμε ως χώρα για να στείλουμε στην Ευρωβουλή; Πήγαινα λοιπόν με μια επιφύλαξη. Δεν μπορώ να σας περιγράψω τον ενθουσιασμό του κόσμου. Γιατί; Γιατί αυτοί οι συμπατριώτες μας είναι εκεί δεκαετίες, κάποιοι είναι δεκαετίες, κάποιοι λιγότερα χρόνια. Και είναι ένα πάγιο αίτημα τους. Τι ζητάνε τόσο καιρό; Να μπορούν να εκφράσουν τη γνώμη τους, την άποψή τους χωρίς εμπόδια, χωρίς να χρειάζεται να πάρουν ένα αεροπλάνο και να ταξιδέψουν για δύο τρεις ώρες και να πληρώσουν 1.500 δολάρια για να ασκήσουν το δικαίωμα της ψήφου. Πρέπει λοιπόν να σας πω ότι ζήσαμε στιγμές πραγματικά πάρα πολύ συγκινητικές με Έλληνες πολίτες, οι οποίοι ερχόντουσαν και μας λέγανε το περιμένω αυτό τόσα χρόνια επιτέλους γίνεται πράξη. Αυτό είναι η επιστολική ψήφος. Και ξέρετε τελικά, όσο μακριά και αν είσαι, όσες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά κι αν είσαι, τελικά αυτοί οι άνθρωποι, αυτοί οι συμπατριώτες μας, είναι πάρα πάρα πολύ κοντά μας. Κι αυτό είναι ένα πολύ συγκινητικό στοιχείο για τον Ελληνισμό μας».

«Ψηφίσαμε επιτέλους ένα νόμο, ο οποίος ορίζει πιο απαιτητικά κριτήρια για να γίνει κάποιος διοικητής σε ένα δημόσιο οργανισμό»


Σχετικά με το τεστ δεξιοτήτων για τις επιλογές διοικητών στα νοσοκομεία και την κριτική που ασκείται η κ. Κεραμέως ανέφερε «Συζητάμε για τεστ στο Δημόσιο. Επιτέλους θα πω εγώ. Επιτέλους, όλα αυτά τα οποία συζητάμε στον δημόσιο διάλογο έχουν να κάνουν με το πώς το Δημόσιο θα γίνει πραγματικά καλύτερο. Ήμουν εδώ, σ’ αυτό το τραπέζι πριν από τρεις μήνες, τέσσερις και σας έλεγα ότι ψηφίσαμε επιτέλους ένα νόμο, ο οποίος ορίζει πολύ πιο υψηλά προσόντα, πιο υψηλά κριτήρια, πιο απαιτητικά κριτήρια για να γίνει κάποιος διοικητής νοσοκομείου, διοικητής σε ένα δημόσιο οργανισμό. Ενώ στο παρελθόν είχαμε τα γνωστά περιστατικά όπου ιδιοκτήτης βουλκανιζατέρ γινόταν διοικητής νοσοκομείου και ούτω καθεξής. Λοιπόν, περάσαμε ένα νόμο ο οποίος προβλέπει πολύ πιο αυστηρά κριτήρια να έχει δουλέψει σε θέσεις με συνάφεια, να έχει πτυχίο σε συνάφεια, να περάσουν όλοι οι υποψήφιοι από ένα οριζόντιο τεστ δεξιοτήτων υπό το ΑΣΕΠ. Τότε λοιπόν τι μου έλεγε η αντιπολίτευση; Τι μου λέγανε διάφορες φωνές; Δε θα γίνει αυτό το τεστ ποτέ που λέτε ή ότι αν γίνει θα είναι τόσο εύκολο που δεν θα έχει καμία σημασία. Η κριτική σήμερα ποια είναι; Η κριτική σήμερα (είναι για τη δυσκολία των θεμάτων). Αυτό δείχνει ότι το δημόσιο αλλάζει επιτέλους. Πράγματι, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε έγινε το πρώτο τεστ δεξιοτήτων στην ιστορία της χώρας οριζοντίως γι’ αυτές τις θέσεις. Για όλους τους διοικητές νοσοκομείων. Μιλάμε για 173 θέσεις. Και θέλω να σας πω κάτι. Το ποσοστό συμμετοχής ξέρετε πως ήταν, παρά το γεγονός ότι όλοι λέγανε είναι πω πω δύσκολο, πρώτη φορά περνάμε από τεστ 94%. Δεν είναι τεστ γνώσεων, είναι τεστ δεξιοτήτων. Συλλογισμός, παραγωγικός συλλογισμός, επαγωγικός συλλογισμός. Σου δίνουν συγκεκριμένα δεδομένα. Πρέπει να τα βάλεις σε συγκεκριμένη σειρά. Είναι καθαρά θέμα συλλογισμού. Πώς επεξεργάζεσαι, δηλαδή πώς αναλύεις δεδομένα τα οποία σου δίνονται. Καμία σχέση με γνώσεις».

«Τρέχει» ένα πρώτο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης για την αξιολόγηση και τη στοχοθεσία στο Δημόσιο

«Οι αντιδράσεις δείχνουν ότι υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι δεν θέλουν να αλλάξει Ελλάδα. Ε, αυτή η κυβέρνηση θέλει ν αλλάξει η Ελλάδα. Γι’ αυτό προχωράει μπροστά» ανέφερε η υπουργός και συμπλήρωσε ότι «οι δεκαπέντε πρώτοι στο τεστ θα περάσουν στην επόμενη φάση που είναι η φάση της μοριοδότησης. Οι εφτά πρώτοι θα περάσουν στη φάση της συνέντευξης. Η διαδικασία γίνεται υπό το ΑΣΕΠ. Η διαδικασία αυτή θα καταλήξει στους τρεις επικρατέστερους» ενώ «μετά τα νοσοκομεία ακολουθούν όλοι οι δημόσιοι φορείς».

«Εν συνεχεία ακολουθούν περίπου τριάντα διαφορετικοί φορείς. Όλοι οι υποψήφιοι γι’ αυτούς τους φορείς θα περάσουν και αυτοί από αυτή τη δοκιμασία δεξιοτήτων. Το Δημόσιο αλλάζει και παρά τις αντιδράσεις αυτή η κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι αποφασισμένη να κάνει αυτή τη βαθιά τομή» τόνισε και έκανε γνωστό ότι «αυτή τη στιγμή τρέχει ένα πρώτο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης σε ότι αφορά την αξιολόγηση και τη στοχοθεσία στο Δημόσιο». «Η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται ως ένα εργαλείο που υποστηρίζει, βοηθά τους δημοσίους υπαλλήλους, τους προϊσταμένους στο να γίνουν καλύτεροι, στο να ανελιχθούν, στο να εξελιχθούν» υπογράμμισε.

Ολόκληρη η συνέντευξη της κ. Κεραμέως στο βίντεο που ακολουθεί:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος