Ν. Καραμούζης στο Πρώτο: Το 2021 ήταν από τις καλύτερες χρονιές της Ελλάδας στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων (audio)

«Το 2021 είναι μια χρονιά όπου η προσέλκυση ξένων επενδύσεων ήταν από τις καλύτερες που έχουμε δει τις τελευταίες δεκαετίες και στην ποιότητα και στο μέγεθος και αυτό είναι ένα πολύ θετικό πρόσημο. Ένα από τα πολύ θετικά αυτής της κυβέρνησης είναι η ικανότητά της και του Πρωθυπουργού να πουλάει το ελληνικό προϊόν σαν επενδυτικό τόπο» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» με τον Δημήτρη Κοντογιάννη, ο Πρόεδρος της Grant Thornton Φορολογικών και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, με τριακονταετή πορεία στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, Νίκος Καραμούζης.

«Το δεύτερο είναι το ταμείο ανάκαμψης, μια σημαντική εξέλιξη που αν λειτουργήσει αποτελεσματικά θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό καταλύτη για την ανάπτυξη, τα 30 δισ. που θα μοιραστούν σε δάνεια μακροπρόθεσμα με χαμηλό επιτόκιο, σε επιχορηγήσεις σε μια σειρά από δραστηριότητες, όπως η τεχνολογία και οι ΑΠΕ και το τελευταίο είναι ότι υπάρχει μια απίστευτη ρευστότητα αυτή την στιγμή στην χώρα.  Οι τράπεζες έχουν δισεκατομμύρια σε καταθέσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων, που το 2021 αυξήθηκαν κατά 20 δισ.. Επιχειρήσεις πηγαίνουν στην κεφαλαιαγορά και αντλούν μακροπρόθεσμα κεφάλαια»,  προσέθεσε ο κ. Καραμούζης.

Αναφορικά με την επόμενη χρονιά, τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2022, κάθε μέρα που περνάει κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα και οι αβεβαιότητες μεγαλώνουν, εκτίμησε ο κ. Καραμούζης. «Εγώ δεν είμαι τόσο αισιόδοξος. Στο πρώτο εξάμηνο αναπτύσσονται μια σειρά από δυναμικές και στο κόστος ενέργειας και στην πανδημία  και στον πληθωρισμό,  που οφείλονται σε μια σειρά από μη συνδεόμενους παράγοντες και δημιουργούν συνθήκες προβληματισμού και εγρήγορσης και όχι συνθήκες ενθουσιασμού. Πρέπει να μην εθελοτυφλούμε, να βλέπουμε ότι αυτό που γίνεται μπροστά μας είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, όταν έχει αυξηθεί η βασική τιμή του ηλεκτρικού ή του φυσικού αερίου 8 έως 10 φορές και αυτά δεν έχουν περάσει ακόμα σε μεγάλο βαθμό στους καταναλωτές. Θεωρώ ότι θα υπάρχουν πολλές δυσκολίες και προσκλήσεις και ότι δεν υπάρχουν πολλά μέτρα που κάποιος μπορεί να πάρει για να λύσει το πρόβλημα της ενέργειας που είναι 7 φορές πιο ακριβή σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Κάποιοι θεωρούν ότι θα είναι παροδική αυτή η αλλαγή αλλά δεν το πιστεύω».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος