Ν. Καραμούζης στο Πρώτο: Έχει αλλάξει το κλίμα για επενδύσεις στην Ελλάδα – Μεγαλύτερη η επιβράδυνση της οικονομίας τους επόμενους μήνες (audio)

Την πεποίθηση ότι έχει αλλάξει το κλίμα για επενδύσεις στην Ελλάδα και υπάρχει ενδιαφέρον ακόμα και στην τρέχουσα κρίση, εξέφρασε ο Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος της Grant Thornton και πρώην τραπεζίτης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθαροί λογαριασμοί» με τον Γιώργο Παπαγεωργίου και τον Δημήτρη Κοντογιάννη.

«Μια από τις μεγάλες επιτυχίες της κυβέρνησης είναι η ικανότητα του πρωθυπουργού να επικοινωνεί μια εικόνα της χώρας, που είναι ελκυστική για επενδύσεις. Και αυτό φαίνεται τους τελευταίους μήνες, με έργα υποδομών, έργα τεχνολογίας, ερευνητικά κέντρα, με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Αυτό πρέπει να συνεχιστεί», επισήμανε. «Αν τα βάλουμε όλα στα τραπέζι, έχουμε πάρα πολλές προκλήσεις και πάρα πολλές δυσκολίες που είναι αρνητικές για την ανάπτυξη. Η απάντηση σε αυτό είναι ότι η χώρα πρέπει να πάει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σε πολύ υψηλούς ρυθμούς αύξησης επενδύσεων και εξαγωγών. Με κάθε τρόπο. Αυτή είναι η απάντηση για να μειώσουμε το πρόβλημα και να έχουμε καλύτερες μέρες», διεμήνυσε.

Ο κ. Καραμούζης εκτίμησε ότι υπάρξει μεγαλύτερη επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα τρίμηνα, και η υποχώρηση του ΑΕΠ θα είναι μεγαλύτερη από την αναθεωρημένη επίσημη πρόβλεψη. «Η εικόνα δεν θα είναι θετική για την οικονομία τους επόμενους μήνες. Οι προβλέψεις για το ΑΕΠ δεν θα ενθουσιάσουν όταν δημοσιευθούν, θα είναι χειρότερες από ό,τι περιμένουμε», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν μπορώ να πω ότι θα γίνει το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο. Αυτό που βλέπω είναι ότι καταγράφεται μια αξιόλογη μείωση των όγκων πωλήσεων στη λιανική και οι εξαγωγές σταδιακά θα εμφανίσουν μια κάμψη και λόγω μείωσης περιθωρίων κέρδους για τις ελληνικές επιχειρήσεις και λόγω του ότι οι αυξήσεις στους μισθούς υπολείπονται του ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού κατά μέσο όρο, με αποτέλεσμα η αγοραστική δύναμη να μειώνεται», εξήγησε. «Το κόστος της ενέργειας συνεχίζει να αυξάνεται κάτι που αν συνεχιστεί, αργά ή γρήγορα θα μας οδηγήσει σε δύσκολες καταστάσεις και σε πιο σοβαρή επιβράδυνση του ΑΕΠ. Και επειδή βλέπω να επιμένουν οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, και μια επιβράδυνση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας όπου εξάγουμε περίπου το 60% των προϊόντων μας, άρα δεν θα έλεγα ότι είμαι αισιόδοξος για τους επόμενους μήνες. Ο τουρισμός μπορεί να είναι θετικός, αλλά συνολικά θα έχουμε δυσκολίες», ανέφερε.

Επιπλέον, ο πρώην τραπεζίτης προέβλεψε ότι θα υπάρξει αύξηση των επιτοκίων και αυτό θα καταστήσει δύσκολο τον δανεισμό για τις επιχειρήσεις, αλλά και τη χρηματοδότηση του Δημοσίου.

«Αν αρχίσει και “ταξιδεύει” πάνω από 4%  η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου, η κατάσταση θα είναι δύσκολη. Ήδη εκτιμώ ότι το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων έχει σημαντικές δυσκολίες να εκδώσουν ομολογιακές εκδόσεις στα σημερινά επιτόκια. Αν δείτε τα επιτόκια πως διαμορφώνονται σήμερα, τα πιο πολλά έχουν απόδοση μέχρι τη λήξη από 4,5% μέχρι και πάνω από 5%. Με αυτό το κόστος χρήματος ούτε θέλεις – εκτός αν πρέπει – αλλά ούτε και μπορείς να δανειστείς. Εκτιμώ ότι η ομολογιακή αγορά αρχίζει να κλείνει για τις ελληνικές εταιρείες κάτω από τις σημερινές συνθήκες και αν το επιτόκιο – που δεν το εύχομαι- του δεκαετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου ξεπεράσει το 4%, φοβάμαι ότι θα είναι δύσκολο να βγεις στις αγορές. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει “να τετραγωνίσει τον κύκλο”. Δηλαδή από τη μια πρέπει να στηρίξει επιχειρήσεις και νοικοκυριά, και από την άλλη πρέπει να κρατήσει τη δημοσιονομική ισορροπία και σταθερότητα γιατί αν εκτραπεί φοβάμαι ότι το κλείσιμο των αγορών θα επιταχυνθεί και θα αντιμετωπίσουμε άλλου είδους δυσκολίες», ξεκαθάρισε ο κ. Καραμούζης.

Έκανε λόγο για μια δύσκολη ισορροπία σε ένα διεθνές περιβάλλον, το οποίο είναι από τα πιο δύσκολα που ο ίδιος όπως είπε- έχει συναντήσει τις τελευταίες δεκαετίες. «Γεωπολιτικές αλλαγές που ακόμη δεν έχουμε εκτιμήσει τις επιπτώσεις. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι ο μεγάλος χαμένος αυτής της ιστορίας θα είναι η Ευρώπη. Μπαίνουμε σε μια δεκαετία όπου ο ρόλος της Ευρώπης, η οικονομία της, οι πολίτες της, θα υποστούν ένα σημαντικό κόστος αυτής της σύγκρουσης και των εξελίξεων», τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος