Ν. Κανάκης (Γιατροί του Κόσμου): Οι σεισμόπληκτοι χρειάζονται και παρηγοριά – Δύσκολη η κατάσταση στην Αντιόχεια

«Σχεδόν κανένα κτήριο δεν έχει μείνει που να είναι γερό. Μου θυμίζει εικόνες από αυτό που βλέπαμε στη Δρέσδη μετά τους βομβαρδισμούς» είπε ο κ. Κανάκης

Στο πλευρό του τουρκικού λαού που δοκιμάζεται από τους καταστροφικούς σεισμούς βρίσκονται από την πρώτη στιγμή Έλληνες διασώστες, ΜΚΟ, απλοί ιδιώτες και οργανωμένοι φορείς. Ο Νικήτας Κανάκης, μέλος των «Γιατρών του Κόσμου» μίλησε στην ΕΡΤ για το έργο που επιτελεί η Οργάνωση στις σεισμόπληκτες περιοχές.

«Είμαστε στην Αντιόχεια, κοντά στον καταυλισμό. Συνεργαζόμαστε με τους Τούρκους “Γιατρούς του Κόσμου”. Έχουμε στήσει έναν μικρό καταυλισμό με κοντέινερ σε ένα ασφαλές σημείο, γιατί όλα είναι γκρεμισμένα» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο κ. Κανάκης.

Η Αντιόχεια θυμίζει τη Δρέσδη μετά τους βομβαρδισμούς

Μιλώντας γι’ αυτά που αντίκρισε στην πόλη των δύο εκατομμυρίων κατοίκων τόνισε ότι η Aντιόχεια είναι κατεστραμμένη. «Σχεδόν κανένα κτήριο δεν έχει μείνει που να είναι γερό. Μου θυμίζει εικόνες από αυτό που βλέπαμε από τη Δρέσδη μετά τους βομβαρδισμούς» σημείωσε.

Περιγράφοντας το τι κάνουν τα μέλη της Οργάνωσης στην περιοχή τόνισε ότι δίνουν πρωτοβάθμια φροντίδα στους σεισμόπληκτους διαθέτουν φάρμακα άλλο αναγκαίο υλικό στους ανθρώπους που έχουν χάσει τα σπίτια τους και μένουν σε καταυλισμούς. «Οι περισσότεροι ακόμα μένουν σε αυτοκίνητα. Οι συνθήκες δεν είναι πολύ καλές. Το καταλαβαίνετε και από συνθήκες υγιεινής», πρόσθεσε.

Mεγάλος ο κίνδυνος εμφάνισης επιδημιών

Ο κ. Κανάκης υπενθύμισε ότι κάτω από τα χαλάσματα υπάρχουν ακόμα πτώματα τα οποία τα ανασύρουν σιγά σιγά με εμφανή τον κίνδυνο εμφάνισης επιδημιών, λόγω και της έλλειψης πόσιμου νερού.

«Το πρώτο είναι ο έλεγχος των επιδημιών και το δεύτερο είναι πάντα οι ελαφρά τραυματίες και τα παιδιά» είπε και πρόσθεσε ότι οι ευπαθείς ομάδες που ζουν σε αντίξοες συνθήκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες.

«Έχει πολύ κρύο το βράδυ. Μαζί με τη σκόνη, με την έλλειψη βασικών ειδών και φαρμάκων, είναι ένα αρκετά σοβαρό πρόβλημα» σημείωσε ο κ. Κανάκης κάνοντας λόγο για καθημερινό αγώνα δρόμο. Όσον αφορά στο ρόλο των γιατρών τόνισε ότι παίζουν και έναν παρηγορητικό ρόλο για τους επιζώντες.

«Οι άνθρωποι χρειάζονται και παρηγοριά. Χρειάζονται να δουν το γιατρό, να τους πει μια καλή κουβέντα. Και βεβαίως είναι γύρω μας άνθρωποι που έχουν χάσει οικογένειες. Αλλού έχουν χαθεί οι πατεράδες και τα παιδιά είναι μόνοα τους, αλλού λείπει ο ένας γονιό καις ψάχνουν να τον βρουν. Όλο αυτό κάνει τα πράγματα αρκετά πιο δύσκολα» επισήμανε ο επί πολλά χρόνια πρόεδρος των «Γιατρών του Κόσμου».

Αναφερόμενος στην ανταπόκριση του κόσμου απέναντι στην ελληνική αποστολή τόνισε ότι όταν ακουν τη λέξη «γιουνάν» βιώνουν ένα πολύ θερμό καλωσόρισμα. «Είναι συγκινητικό το ευχαριστώ το οποίο λένε ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα. Είναι ένα πολύ θερμό κλίμα. Ένα χαρακτηριστικό των “Γιατρών του Κόσμου” είναι να μένουμε ανάμεσα στους ανθρώπους. Εδώ, κοιμόμαστε, τρώμε ότι τρώνε, είμαστε συνέχεια μαζί τους. Αυτό τους δίνει την αίσθηση ότι είμαστε εδώ και καταλαβαίνουμε πολύ περισσότερο το πρόβλημα και συμπάσχουμε».

Ο κ. Κανάκης θέλησε μέσω της ΕΡΤ να ευχαριστήσει τους νέους γιατρούς που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον να βοηθήσουν στην ανθρωπιστική βοήθεια στην Τουρκία λέγοντας ότι η ανταπόκριση ήταν πολύ μεγάλη.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός στην Τουρκία: Τις 43.556 έφτασαν οι νεκροί – Έχουν σημειωθεί 7.930 μετασεισμοί

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος