Ν. Φαραντούρης στο Πρώτο: Και ενδογενείς παράγοντες τροφοδοτούν το ενεργειακό κόστος- Εκεί πρέπει να εστιάσει η κυβέρνηση (audio)

«Το ερώτημα εάν το ενεργειακό κόστος είναι προϊόν μόνο εξωγενών παραγόντων ή υπάρχουν και ενδογενείς παράγοντες που το τροφοδοτούν. Η γνώμη μου είναι ότι είναι και τα δύο και εκεί πρέπει εστιαστεί η προσπάθεια της κυβέρνησης, του πολιτικού κόσμου, των υπηρεσιών και των ανεξάρτητων αρχών» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Δικαίου Ενέργειας και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού στην Ενέργεια στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Νίκος Φαραντούρης.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, τα απόνερα του πολέμου θα έχουν μέλλον, ακόμα και αν ο πόλεμος τελείωνε σήμερα και αυτό επειδή είναι ευαίσθητη η αγορά. «Δεν είναι μόνο διεθνές το φαινόμενο και δεν οφείλεται μόνο στον πόλεμο. Έχουμε ιδιαιτερότητες και ως χώρα. Είμαστε εξαρτημένοι 40% από το ρώσικο φυσικό αέριο, έχουμε ολιγοπωλιακές και ρηχές (με λίγες συναλλαγές) αγορές, άρα χρειάζεται μεγαλύτερος έλεγχος εκεί και πρέπει να αποσαφηνίσουμε το ενεργειακό μας μείγμα και τον μακροχρόνιο ενεργειακό μας σχεδιασμό» υποστηρίζει ο κ. Φαραντούρης.

Υπάρχει εκτόξευση των τιμών ενέργειας, υπάρχει όμως και κλιμάκωση εδώ και πολλούς μήνες, σημείωσε. «Από πέρσι τέτοια εποχή παρατηρούμε ότι στις διεθνείς ενεργειακές αγορές υπάρχει μια σταδιακή κλιμάκωση που οφείλεται στην αποχώρηση της πανδημίας, γι’ αυτό το καλοκαίρι υπήρξε μια συζήτηση για το ποια και πόσα μέτρα πρέπει να ληφθούν. Κάποιοι υποστήριξαν ότι το φαινόμενο είναι παροδικό, ακόμα και στην Αμερική η FED, αναφερόμενη στην αμερικανική αγορά είχε πει ότι οι πληθωριστικές τάσεις θα υποχωρήσουν, ενδεχομένως και η κυβέρνηση μας ακούγοντας τέτοιου είδους αναλύσεις θεώρησε ότι το ίδιο ισχύει και για την Ευρώπη» ανέφερε ο κ. Φαραντούρης.

Αυτό που χρειάζεται επειγόντως, επισήμανε, είναι ανασχεδιασμός της ενεργειακής πολιτικής και μια δέσμη ελεγκτικών, ρυθμιστικών και δημοσιονομικών μέτρων. «Τόσο η αγορά πετρελαϊκών ειδών όσο και η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι ολιγοπωλιακές αγορές, είναι λίγοι παίκτες στην Ελλάδα. Εκεί λοιπόν οι ελεγκτικές αρχές, Επιτροπή Ανταγωνισμού, ΡΑΕ, υπηρεσίες του κράτους θα έπρεπε να εξαντλούν τις ελεγκτικές τους αρμοδιότητες και θα έπρεπε να βγάζουν πορίσματα συνεχώς. Για παράδειγμα καταγγέλλεται ότι υπάρχουν εναρμονισμένες πρακτικές στην χονδρεμπορική στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπως επίσης καταγγέλλεται ότι ενδεχομένως υπάρχουν εναρμονισμένες πρακτικές στα πετρελαιοειδή. Καταγγέλλεται επίσημα από την Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας εδώ και ένα χρόνο για παράδειγμα, που είναι η βαριά μας βιομηχανία. Θα έπρεπε να υπάρχουν πορίσματα εγκαίρως και να επιβάλλονται πρόστιμα όπου χρειάζεται» τόνισε ο κ. Φαραντούρης.

Επιπλέον, επείγουν, προσέθεσε, ρυθμιστικές παρεμβάσεις με νομοθεσία, τροποποιώντας ή βελτιώνοντας την λειτουργία της αγοράς, τόσο στο επίπεδο της χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας όσο και της λιανικής, της περίφημης ρήτρας αναπροσαρμογής. «Υπάρχουν πολλές παρεμβάσεις που θα μπορούσε να είχε κάνει η πολιτεία εδώ και ένα χρόνο. Ο μηχανισμός που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και θα ισχύσει από τον Ιούλιο δεν έχει αποκρυσταλλωθεί ακόμη. Και χρειάζεται την προηγούμενη έγκριση της Κομισιόν. Αυτό, ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι, θα επηρεάσει και την τιμή της λιανικής, δηλαδή βάζοντας πλαφόν στην χονδρική δεν θα χρειαστεί να αναπροσαρμόζεται η τιμή στην λιανική, δεν έχει αποσαφηνιστεί όμως πώς θα γίνει αυτό» συμπλήρωσε.

Το τρίτο και πιο σημαντικό, ανέφερε, είναι μια δημοσιονομική παρέμβαση «η οποία θα είχε μικρότερο κόστος για τον φορολογούμενο και τον δημόσιο κορβανά και λίγο μεγαλύτερο στις επιχειρήσεις οι οποίες μέσα στην κρίση είτε από κερδοσκοπικά παιχνίδια είτε και χωρίς δόλο είδαν ουρανοκατέβατα κέρδη και υπάρχουν πολλά και στην  Ευρώπη και στην χώρα μας. Στην Ιταλία αυτοί οι μηχανισμοί δουλεύουν εδώ και μήνες, ο Ντράγκι επέβαλε φορολογία στα υπερκέρδη των εταιρειών, άλλες χώρες έχουν μειώσει ισόποσα τον ΕΦΚ και ΦΠΑ, εμείς τώρα ψάχνουμε να βρούμε πόσα είναι τα κέρδη. Μια συντεταγμένη πολιτεία αυτά τα στοιχεία, τα έχει λεπτό προς λεπτό, ώρα με την ώρα. Αυτούς τους μήνες, όλοι οι καταναλωτές έχουμε επωμιστεί ολόκληρο το βάρος της ενεργειακής κρίσης. Όλη η αξιακή αλυσίδα, η ενεργειακή, ο ένας μετά τον άλλο, συσσωρεύουν το βάρος στον καταναλωτή, δεν είναι δίκαιο και δεν είναι ανεκτό από το δίκαιο του καταναλωτή» επισήμανε τέλος ο κ. Φαραντούρης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος