Ν. Χρυσολωράς (Bloomberg) στο Πρώτο: Νο 1 θέμα παγκοσμίως ο πληθωρισμός – Σημασία έχει το πώς θα κλείσουν τις “κάνουλες” οι τράπεζες, χωρίς να έρθει ύφεση (audio)

«Το μεγαλύτερο θέμα για τις παγκόσμιας αγορές, είναι ο πληθωρισμός, έχει γίνει θέμα και στην Ελλάδα. Είναι πολύ μεγάλο ζήτημα, είναι σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα σε Αμερική και Ευρώπη, στο 5% σε ιστορικό υψηλό», τόνισε ο Νίκος Χρυσολωράς, senior reporter για τα παγκόσμια χρηματιστήρια του γραφείου του Bloomberg στις Βρυξέλλες, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.

Σύμφωνα με τον ίδιον, ένας από τους πολλούς λόγους για την εξέλιξη αυτή είναι το γεγονός ότι έκοψαν πάρα πολύ χρήμα οι κεντρικές τράπεζες για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας και έδωσαν πάρα πολύ χρήμα οι κυβερνήσεις παγκοσμίως- και οι ευρωπαϊκές. «Για αυτό το λόγο δεν δημιουργήθηκε ένα καινούργιο “βγουν” από κόκκινα δάνεια, επιβίωσαν οι επιχειρήσεις, βγήκαμε γρήγορα από την ύφεση, η ευρωπαϊκή οικονομία αναπτύχθηκε με πάρα πολύ ταχείς ρυθμούς και η ελληνική φέτος- θα είναι στο 7%. Το αποτέλεσμα ήταν να υπερθερμανθεί η Οικονομία και γι’ αυτό έχουμε πληθωρισμό, όταν κόβεις πάρα πολύ χρήμα, αυτό χάνει σταδιακά την αξία του και έχουμε πληθωρισμό. Τώρα θα πρέπει να κλείσουν τις κάνουλες του κοινού χρήματος οι κεντρικές τράπεζες. Το θέμα είναι το πώς θα το κάνουν αυτό, χωρίς να προκαλέσουν ύφεση», εξήγησε ο ίδιος.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε πάρα πολλούς λόγους να υποπτευόμαστε και να φοβόμαστε ότι έρχεται ύφεση, λόγω της ανάγκης οι κεντρικές τράπεζες να κλείσουν τις “κάνουλες” του χρήματος και να ελέγξουν τον πληθωρισμό. Αυτό είναι το θέμα, το πώς θα το κάνουν οι κεντρικές τράπεζες χωρίς “να σπάσουν αυγά”. Για το λόγο αυτό δεν ξεκίνησαν πολύ καλά τα χρηματιστήρια την καινούργια χρονιά», διευκρίνισε.

Όπως είπε ο κ. Χρυσολωράς, «ο ένας λόγος που υποπτευόμαστε ότι θα έρθει ύφεση είναι ότι θα σταματήσουν να δίνουν τόσο πολλά χρήματα και οι κυβερνήσεις – από φέτος. Θα σταματήσουν τα έκτακτα μέτρα της πανδημίας. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι θα σταματήσουν να κόβουν χρήμα οι κεντρικές τράπεζες. Ο τρίτος λόγος είναι ότι περνάει μια πολύ μεγάλη κρίση στην αγορά ακινήτων η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Υπάρχουν και άλλοι λόγοι που μπορούν να προκαλέσουν ύφεση, γεωπολιτικοί, πολιτική κρίση κτλ. Εξαρτάται ποια θα είναι η “σκανδάλη”, ποιος θα είναι ο λόγος που θα μας οδηγήσει σε ύφεση».

«Αν αυτός είναι ότι απλά θέλουν οι κεντρικές τράπεζες να “τραβήξουν λίγο τα γκέμια” και αυτό “φρενάρει” λίγο την Οικονομία, ελπίζουμε ότι θα είναι ήπια. Υπάρχουν και καλά νέα, ελπίζουμε ότι θα τελειώσουμε με την πανδημία, η αγορά εργασίας πάει πολύ καλά. Πιστεύουμε ότι το φρενάρισμα θα είναι ελέγξιμο. Αν συμβεί κάτι πολύ πιο σοβαρό, π.χ. στην Οικονομία της Κίνας, τότε δυστυχώς θα είναι κάτι πολύ έντονο», εκτίμησε ο οικονομικός αναλυτής.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ουκρανική κρίση, λέγοντας πως εάν γίνει εισβολή στην Ουκρανία και έχουμε επιδείνωση στις σχέσεις της Ρωσίας με ΗΠΑ και Ευρώπη, τότε είναι δύσκολο για τις αγορές να πουν τις μακροοικονομικές επιπτώσεις, καθώς ένας πόλεμος είναι μια χαοτική κατάσταση.

«Ένας λόγος που ο πληθωρισμός είναι σε τόσο υψηλά επίπεδα στην ΕΕ, είναι οι τιμές στην ενέργεια. Η επιδείνωση στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, είναι ένας από τους λόγους, όχι ο μόνος, για τις τόσο υψηλές τιμές της Ενέργειας που και αυτές προκαλούν πληθωρισμό», ανέφερε.

Υπενθύμισε ότι στην ΕΕ, έχει ανασταλεί η εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων και από φέτος θα αρχίσουν να «μαζεύονται» οι κυβερνήσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα, ενώ από του χρόνου «υποτίθεται ότι θα μπουν ξανά σε εφαρμογή οι κανόνες». «Τώρα δεν θα μπουν μάλλον στην αρκετά περίπλοκη μορφή που είχαν πριν την πανδημία, ο στόχος είναι να απλουστευθούν. Θα γίνει μια συζήτηση σήμερα και αύριο μεταξύ των υπουργών Οικονομικών, δεν περιμένουμε άμεσα αποφάσεις. Προφανώς τα επίπεδα χρέους που προέβλεπε το Σύμφωνο Σταθερότητας, δηλαδή το 60% του ΑΕΠ, είναι πλέον μη ρεαλιστικά όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλες τις χώρες. Όπως και οι περίπλοκοι κανόνες- θα γίνει μια απλοποίηση. Είναι μια συζήτηση που θα συνεχιστεί για όλο το χρόνο φέτος και θα δούμε που θα πάει», σημείωσε ο κ. Χρυσολωράς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος