Ν. Χριστοδουλάκης στο Πρώτο: Να μειωθούν οι έμμεσοι φόροι- Πρέπει να χτυπήσουμε τον ίδιο τον πληθωρισμό, όχι τις συνέπειές του (audio)

«Δεν είμαι βέβαιος ότι έχει ριζώσει ο πληθωρισμός. Είναι μια διαδικασία που εξελίσσεται, μια απειλή η οποία θα προχωρήσει αρκετά τους επόμενους μήνες» τόνισε ο πρώην Υπουργός, Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Χριστοδουλάκης, απαντώντας στους Γιώργο Παπαγεωργίου και Δημήτρη Κοντογιάννη, σχετικά με το κατά πόσο ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί», ο κ. Χριστοδουλάκης υποστήριξε ότι πολλά εξαρτώνται από τις διεθνείς τάσεις καυσίμων και τροφίμων, άρα «θα ξέρουμε καλύτερα το φθινόπωρο αν έχει καβατζώσει και έχει μείνει στα διψήφια επίπεδα ή έχει αρχίσει να υποχωρεί».

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη δεν πρέπει να θεωρούμε ότι είμαστε καθηλωμένοι στον πληθωρισμό, καθώς μπορεί ακόμη να δοθεί μια μάχη και να μειωθούν οι επιπτώσεις του. «Όπως για παράδειγμα η μείωση των εμμέσων φόρων, κάτι το οποίο η κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν θέλει καν να συζητήσει» υπογράμμισε.

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα έχουμε ύφεση στην οικονομία. «Είναι μια πολύ κακή περίοδος. Η ανάπτυξη θα είναι μικρότερη σε σχέση με αυτή που περίμεναν όλοι» υποστήριξε σημειώνοντας ότι η ύφεση δεν μετριέται πάντα με αρνητική ανάπτυξη, μετριέται και σε σχέση με αυτό που θα πετύχαινες αν δεν είχες μια αναταραχή.

Το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην χώρα μας, έχει να κάνει με δύο αστάθμητους παράγοντες, προσέθεσε, έναν καλό και έναν κακό. «Ο καλός είναι το ενδεχόμενο μιας πολύ καλής τουριστικής περιόδου που θα αναπτερώσει την αυτοπεποίθηση πολλών επιχειρήσεων, θα ρίξει χρήμα και ρευστότητα στην αγορά, το τραπεζικό σύστημα θα ενδυναμωθεί, θα μπορέσει μετά να αποκτήσει μια δανειοδοτική ικανότητα που τώρα φαίνεται ότι δεν έχει και θα υπάρξει γενικά ένα κλίμα αισιοδοξίας και προοπτικής στην ελληνική οικονομία, που έχει καιρό να το δει σε μαζική κλίμακα. Το κακό είναι ότι ταυτόχρονα τρέχει ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα σενάρια δεν τα ξέρει κανείς. Αν θα σταθεροποιηθούν προς μια ειρήνευση ή αν θα εξελιχθούν σε περαιτέρω εχθροπραξίες που θα πλήξουν τις διεθνείς αγορές. Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα και να είμαστε ευέλικτοι» ανέφερε.

Σε σχέση με την αύξηση των μισθών σε απάντηση της αύξησης του πληθωρισμού, ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε πως εάν αρχίσουν και ανεβαίνουν οι μισθοί προφανώς θα υπάρξουν νέα κύματα πληθωρισμού. «Πρέπει να υπερασπιστούμε και να προστατεύσουμε τα εισοδήματα των νοικοκυριών και ειδικά των φτωχών, γι’ αυτό πρέπει να χτυπήσουμε τον πληθωρισμό τον ίδιο και όχι τις συνέπειές του. Ο μόνος τρόπος να συμβεί αυτό, είναι είτε να μπει πλαφόν στην λιανική τιμή ώστε να απομονώσεις τα νοικοκυριά από τις συνέπειες της υπερτιμολόγησης, βεβαίως μετά το κόστος αυτό θα το αναλάβει κάποια κυβέρνηση που θα το καταβάλει δημοσιονομικά, είτε να μειώσεις τους έμμεσους φόρους έτσι ώστε ανεβαίνει μεν η τιμή αλλά ο φόρος είναι λιγότερος, άρα το τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ μετριασμένο και έτσι δεν επηρεάζεται πολύ το νοικοκυριό. Αυτός είναι ένας επιθετικός τρόπος να σταματάς την επίδραση του πληθωρισμού. Το ερώτημα, είναι γιατί δεν το κάνει η κυβέρνηση αφού το κάνουν άλλες κυβερνήσεις στην Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε ότι θα κάνει χθες και η Γερμανία. Η κυβέρνηση δεν το κάνει γιατί έχει ανάγκη από έσοδα. Γιατί έχει εκτιναχθεί το έλλειμμα λόγω της φρενίτιδας δαπανών στην περίοδο της πανδημίας. Έχει ξοδέψει γύρω στα 43 δις και φυσικά δεν έχει άλλα χρήματα. Οπότε τώρα πασχίζει να μαζέψει χρήματα αξιοποιώντας την αύξηση των τιμών στα καύσιμα. Γι΄ αυτό δεν μειώνεται ο ΦΠΑ, γιατί όσο αυξάνονται οι τιμές των καυσίμων αυξάνονται και τα έσοδα και κάπως αναπληρώνονται τα κρατικά ταμεία» επισήμανε.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι ένας από τους λόγους που αυξήθηκαν οι εισαγωγές και μάλιστα όχι εξοπλισμών, αλλά καταναλωτικών ειδών, όπως ακριβά αυτοκίνητα «είναι τα τεράστια ποσά που μοίρασε η κυβέρνηση χωρίς κριτήρια στις επιχειρήσεις στα χρόνια της πανδημίας».
«Από τα 43 δις, τα περισσότερα πήγαν σε καταθέσεις, σε ακίνητα, σε εισαγωγές Πόρσε, Μερσεντές από το εξωτερικό. Αυτά πληρώνουμε τώρα.
Αν ακούσει κανείς ιστορίες που κυκλοφορούν ποιοι πήραν λεφτά και πόσα, είναι απίστευτα πράγματα. Ας ελπίσουμε ότι κάποιοι έλεγχοι θα γίνουν έστω και τώρα, κάποια αδίκως καταβληθέντα ποσά θα επιστραφούν και τουλάχιστον να ισχύσει αυτή η επιστρεπτέα προκαταβολή, η οποία όλο παρατείνεται» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς τι πρέπει να γίνει για να συγκρατηθούν οι τιμές ειδικά στην ηλεκτρική ενέργεια, ο κ. Χριστοδουλάκης είπε «πρέπει πρώτα να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας που πολύ βιαστικά ξεκίνησε στην Ελλάδα χωρίς να υπάρχει επαρκής εμπειρία για το πώς δουλεύουν αυτά τα συστήματα, επίσης να μπουν και άλλα καύσιμα στο ενεργειακό μείγμα έτσι ώστε να μην εξαρτόμαστε από το φυσικό αέριο το οποίο δημιουργεί όλη την πίεση σήμερα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος