Ν. Ανδρουλάκης στο Πρώτο: Η μεγαλύτερη κινητοποίηση στην ιστορία της EE για τις φωτιές στην Ελλάδα (audio)

«Η τεράστια επιχείρηση που είναι σε εξέλιξη στην Ελλάδα, είναι η μεγαλύτερη κοινή πανευρωπαϊκή κινητοποίηση που έγινε ποτέ για κατάσβεση πυρκαγιών. Δεν έχει γίνει ποτέ κάτι τέτοιο ξανά στην ιστορία της Ευρώπης, τόσα πολλά μέσα να έρθουν σε μια χώρα».

Αυτό τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ και εισηγητής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας RescEU, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον κόσμο» με τον Πολυδεύκη Παπαδόπουλο. Όπως είπε, στη χώρα μας επιχειρούν περίπου χίλιοι πυροσβέστες μόνο από την ΕΕ, με 200 οχήματα και 14 πτητικά μέσα.

«Πληρώνουμε ως ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας το 75%, όχι μόνο της μεταφοράς αλλά και το κόστος δράσης ακόμη και των επίγειων μέσων που ήρθαν στην Ελλάδα», σημείωσε. «Μακάρι όλα αυτά να μην τα είχαμε ζήσει, ώστε να μην χρειαζόταν αυτό το test drive του μηχανισμού», πρόσθεσε. Διευκρίνισε ότι ο χρόνος κινητοποίησης του μηχανισμού έχει να κάνει με το πότε έστειλε σχετικό αίτημα η ελληνική κυβέρνηση.

Απαντώντας στην κριτική που ασκείται για το “τι κάνει η Ευρώπη”, ο κ. Ανδρουλάκης είπε χαρακτηριστικά: «Δεν λέω ότι τα κάνει όλα καλά η Ευρώπη, αλλά το θέμα είναι να τη διορθώνουμε και όχι να την απαξιώνουμε. Η αξία της Ευρώπης είναι να έχει μια κοινή δράση προς όφελος των ευρωπαϊκών λαών». Ο ίδιος ζήτησε να «μην αποδομούμε την ΕΕ και μάλιστα αδίκως». Σημείωσε, δε, ότι η Ελλάδα μπορεί να πάρει χρήματα για τον καθαρισμό δασών από το ταμείο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Σημείωσε ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας δρα και εκτός ΕΕ, αναφέροντας ότι πέρυσι είχε πάρει μέρος στην κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών στη Βολιβία.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, η ιδέα να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός ευρωπαϊκής αλληλεγγύης για ζητήματα περιβαλλοντικών καταστροφών ήταν από του Γιούνκερ, όταν το καλοκαίρι του 2017 η Πορτογαλία θρήνησε 120 νεκρούς σε μια τεράστια πυρκαγιά που κράτησε 5 ημέρες, ενώ η πολύ μικρή βοήθεια που είχαν στείλε άλλα ευρωπαϊκά κράτη μετά από αίτημα της Λισσαβόνας «δημιούργησε μια αλγεινή εντύπωση».

«Ο Γιούνκερ τότε είπε ότι δεν μπορούμε να στέλνουμε μόνο συλλυπητήρια στις οικογένειες των νεκρών, αλλά πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ.

Επισήμανε ότι ο μηχανισμός RescEU χρηματοδοτεί την αγορά εναέριων μέσων έως και 100%. « Δηλαδή τα 2 αεροσκάφη της Σουηδίας που ήρθαν στη χώρα μας, τα έχουμε αγοράσει εμείς ως ΕΕ. Αυτό θα γίνει και με την Ελλάδα. Από τα 8 αεροσκάφη που έχει παραγγείλει η Ελλάδα, τα 2 θα τα αγοράσει η ΕΕ με 100% χρηματοδότηση και θα τα έχει η Αθήνα στη διάθεσή της, αλλά όταν χρειαστούν κάπου αλλού, θα πρέπει να τα συνεισφέρει», εξήγησε.

Ο κ. Ανδρουλάκης, υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή πολιτική προστασία δεν κινητοποιείται μόνο για πυρκαγιές, αλλά για όλες τις φυσικές καταστροφές – πλημμύρες, σεισμούς κτλ – και τις πανδημίες.

«Μετά την πανδημία του κορονοϊού, ο προϋπολογισμός του RescEU αυξήθηκε στα έχει 3,2 δισεκατομμύρια από 1,1 δις., διότι αυξήθηκαν οι ανάγκες και δημιουργήθηκαν νέες συνθήκες», συμπλήρωσε.

Ανέφερε ως παράδειγμα τον επαναπατρισμό 90χιλιάδων ευρωπαίων πολιτών που είχαν εγκλωβιστεί σε χώρες εκτός ΕΕ κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, καθώς και τη δημιουργία 8 μεγάλων αποθηκών υγειονομικού υλικού, εκ των οποίων η μια είναι στην Ελλάδα.

Επισήμανε, δε, ότι δημιουργήθηκε και ένας κατάλογος διασυνοριακών κινδύνων, με οδηγίες ακόμη και για συντονισμένη αντίδραση σε περίπτωση ενός μεγάλου πυρηνικού ατυχήματος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος