Ν. Χαρδαλιάς: 586 φωτιές σε 8 ημέρες – Την ώρα της μάχης μην πυροβολείτε τους μαχητές

Σε ύφεση χαρακτήρισε την κατάσταση στην Εύβοια ο Νίκος Χαρδαλιάς κι έδειξε εικόνα από το τεράστιο σύννεφο καπνού το οποίο, όπως είπε, δυσχεραίνει την επιχείρηση των εναέριων μέσων. «Ο μηχανισμός έκανε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό, όμως δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τέτοια καταστροφή. ‘Ολοι νιώθουμε την ανάγκη να ζητήσουμε συγγνώμη από τους ανθρώπους που έχασαν το βιός τους. Εγώ δίνω τα δεδομένα, αν το κάναμε σωστά είναι ζήτημα που θα το αποτιμήσουμε. Οι απώλειες ήταν απώλειες μαχητών, όχι πολιτών», τόνισε, μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Δεν υποβαθμίσαμε καμιά πυρκαγιά, απάντησε σε άλλη ερώτηση για τη φωτιά στην Εύβοια, προσθέτοντας ότι αντιλαμβάνεται την οργή των ανθρώπων που βλέπουν τις φλόγες να πλησιάζουν.

«Αν δείτε το πρώτο βράδυ πώς έχει εξελιχθεί η φωτιά στην Εύβοια με ριπές 6 μποφόρ το πρωί η κατάσταση ήταν εξωπραγματική γιατί οι πυροσβεστικές δυνάμεις ήταν όλοι εκεί».

«Παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις στην Εύβοια, ωστόσο η ορατότητα για τους πιλότους είναι μηδενική. Κανένα πτητικό μέσο δεν μπορούσε να περάσει, μέχρι τις 2 χθες το μεσημέρι που πέρασαν δύο Ερικσον και μετά πάλι στις 5.30», είπε.

Ξεκαθαρίζοντας ότι είναι πολύ επικίνδυνο με τα υψηλής τάσης καλώδια και τους πυλώνες «καθώς η φωτιά δημιουργεί μικροκλίμα  ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε σε τρεις προϋποθέσεις για να πετάξουν τα ενάερια μέσα:
Να έχει διασφαλιστεί όχι μόνο το πώς θα προσεγγίσουν τα αεροσκάφη, το πού θα γίνει ρίψη και κυρίως το πώς θα φύγουν.

«Η κατάσταση σε σχέση με την ακολουθία των πυρκαγιών είναι πρωτοφανής»

Ο Νίκος Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι καθημερινά υπήρε τριψήφιος αριθμός πυρκαγιών που έφταναν ως και τις 99, ενώ ξέσπασαν 586 πυρκαγιές στο διάστημα από 1-8 Αυγούστου.

«Την 1η Αυγούστου για πρώτη φορά έγινε αναστολή αδειών στην Πυροσβεστική και στις 2 Αυγούστου δώσαμε εντολή για ανάκληση αδειών, πρόσθεσε. Τις πρώτες ώρες αυτό που προείχε ήταν να σώσουμε τις ανθρώπινες ζωές σε ένα μέτωπο 23.000 χιλιομέτρων που κινείτο ανεξέλεγκτα, την ώρα που προσπαθούσαμε να σώσουμε την Ολυμπία και να μην επεκταθεί το μέτωπο στην Αττική», είπε.

Ακούω κριτική ότι Πυροσβεστικά δεν επιχειρούσαν μπροστά σε σπίτια. Με τέτοιο θερμικό φορτίο αν έβγαιναν μπροστά θα έριχαν με τρεις αντλίες, θα έμεναν από νερό και οι κάτοικοι θα έμεναν απροστάτευτοι, τόνισε και πρόσθεσε: «Το κύριο μας μέλημα, αν δεν μπορούμε να σταματήσουμε το πύρινο μέτωπο είναι να το εκτρέψουμε. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπάθησαν να κάνουν το καλύτερο δυνατό.»

«Στο συρτάρι του πρωθυπουργού η δική μου παραίτηση είναι πάνω – πάνω»

Την ώρα της μάχης κάποιοι πυροβολούν τους μαχητές, είπε στη συνέχεια ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Η φωνή του έσπασε όταν είπε: «Κάθε σπίτι που χάνεται για όλους εμάς είναι μια τραγωδία. Μια μαχαιριά στην καρδιά μας. Αυτό που ξέρω είναι ότι δόθηκε μια τεράστια μάχη. ‘Αυπνοι μείναμε εκεί καθοδηγώντας τα εκπληκτικά παιδιά του λιμενικού, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής στη δυσκολότερη μάχη που υπήρχε ποτέ.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αίτημα Τσίπρα να παραιτηθεί ο Νίκος Χαρδαλιάς απάντησε:

«Στο συρτάρι του πρωθυπουργού η δική μου παραίτηση είναι πάνω – πάνω γιατί καλούμαι κάθε μέρα να παλέψω με όλα τα παιδιά στην Πολιτική Προστασία και καλούμαι καθε ημέρα να παίρνω δύσκολες αποφάσεις. Εγώ δεν θέλω να κάνω καριέρα πολιτική, μοιράστηκα με τον Πρωθυπουργό ένα όραμα απέναντι στην απόλυτη κλιματική απορρύθμιση, εν μέσω πανδημίας και εξωπραγματικών καταστάσεων.
Παραμένω κρατικός λειτουργός. Είναι πατριωτικό το καθήκον της συνεργασίας για τα θέματα αυτά.

Αν υπήρχε ενδιαφέρον από τον ΣΥΡΙΖΑ θα είχε απαντήσει στην επιστολή που από τις 7 Ιουλίου ζητάει ορισμό εκπροσώπων από κάθε κόμμα για συνεργασία», δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

«Ο τρόπος που κινηθήκαμε έσωσε ανθρώπινες ζωές»

«Όταν έχεις μια κατάσταση με ανεξέλεγκτα μέτωπα το κύριο μέλημα είναι η ανθρώπινη ζωή και δεν μπορεί να ακούγεται κριτική για τις εκκενώσεις. Ξέρουμε πότε πλησιάζει μια φωτιά και είναι επικίνδυνη. Είμαι ευγνώμων για όσους έμειναν πίσω, κοντά στους πυροσβέστες. Το 112 είναι η απόλυτη παρακαταθήκη για τη θωράκιση της χώρας», πρόσθεσε.

Δεν είναι εύκολο, είπε, στη συνέχεια περιγράφοντας: «Κάποιοι πίσω διαχειρίζονται 3.500 πυροσβέστες, 1500 οχήματα, δεν είναι εύκολη η επιλογή, διαχειριζόμενοι 586 πυρκαγιές σε 8 ημέρες, με 65 συνεργερμούς εκκενώσεων που αφορούσαν 63.000 κατοίκους εκτός από τουρίστες. Το 112 δεν είναι ένα μήνυμα απλά. Η απόφαση να το στείλεις μπορεί να σώσει, αλλά η λάθος απόφαση μπορεί να σκοτώσει. Αν πιστεύετε ότι είναι εύκολη διαδικασία να σας φιλοξενήσουμε στο Κέντρο Συντονισμού, είπε και πρόσθεσε: δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Ο τρόπος που κινηθήκαμε έσωσε ανθρώπινες ζωές.

Μην πυροβολείτε τους μαχητές, επανέλαβε ο Νίκος Χαραδαλιάς μιλώντας για λαϊκισμό και κροκοδείλια δάκρυα.

«Προφανώς και είχαμε προετοιμαστεί»

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το επίπεδο ετοιμότητας ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των καθαρισμών που προηγήθηκε σε επίπεδο πρόληψης.

«Εάν δεν είχαμε κάνει καθαρισμούς στην Ιπποκράτειο Πολιτεία δεν θα την είχαμε ανασχέσει στην Μαλακάσα και δεν ξέρουμε πού θα είχε καταλήξει αν είχε φτάσει Ωρωπό. Αν δεν είχαμε καθαρίσει τους Θρακομαδεδόνες θα είχαμε χάσει τετραπλάσιο αριθμό σπιτιών. Αν δεν είχαμε καθαρίσει στο Τατόι στην πρώτη πυρκαγιά δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να την ανασχέσουμε».

«Προφανώς είχαμε προετοιμαστεί. Εμείς παραλάβαμε 51 εναέρια μέσα, τα κάναμε 74, ακριβώς επειδή βλέπαμε τι έρχεται. Ο,τι δεν έγινε δεκαετίες τώρα έγινε αυτά τα δύο χρόνια», είπε.

«Με περισσή έκπληξη διάβασα κριτική ότι αργήσαμε να ενεργοποιήσουμε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Το πρωτόκολλο το εφαρμόσαμε μέχρι τέλους. Ενεργοποιήθηκε άμεσα όλος ο κρατικός μηχανισμός», τόνισε.

«Τους επόμενους μήνες θα σας εκπλήξουμε, αλλά να θυμάστε ότι θα σπάσουμε αυγά»

«Προέχει να ζωντανέψουμε τα δάση μας, γιατί το ζωντανό δάσος είναι και ασφαλές. Δεν πρέπει να μείνουμε στις λογικές του παρελθόντος περί Πολιτικής Προστασίας», κατέληξε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος