Ν. Αλιβιζάτος στο Πρώτο για μη κρατικά πανεπιστήμια: Με σοκάρει που κάποιοι χρησιμοποιούν την άποψή μου μόνο σε θέματα που τους βολεύουν (audio)

Με αφορμή το νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα το απόγευμα στη Βουλή και αφορά την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστήμιων στη χώρα μας μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8, ο Νίκος Αλιβιζάτος, Oμότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, στη Νομική Σχολή ΕΚΠΑ, από τους επιφανέστερους συνταγματολόγους της πατρίδας μας, με μεγάλο συγγραφικό έργο και έντονη δημόσια παρουσία, ενώ έχει διατελέσει υπηρεσιακός Υπουργός, ενώ υπήρξε το 2015 υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο οποίος βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Μεγεθύνσεις» και συνομίλησε με τον Θανάση Γεωργακόπουλο.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην αρχή της συνομιλίας του με το δημοσιογράφο σχετικά με το ποια είναι η ιστορική εξήγηση το ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα παγκοσμίως στην οποία απαγορεύεται και μάλιστα συνταγματικά η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων «η ιστορική εξήγηση είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Υπάρχει από το 19ο αιώνα μια πολύ μεγάλη επιφύλαξη εναντίον της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Την εποχή εκείνη φοβούνται ότι θα διεισδύσουν στην Ελλάδα ιεραπόστολοι από ξένες εκκλησίες και θα παρασύρουν τα παιδιά μας στον καθολικισμό, στον προτεσταντισμό κλπ. Τυχαίνει να ξέρω την ιστορία της Σχολής Χιλλ που είναι το πιο παλιό ιδιωτικό σχολείο της Αθήνας και δεν μπορείτε να φανταστείτε τι τράβηξε το 19ο. Υπάρχει δηλαδή μια παράδοση η οποία φουντώνει τον 20ο αιώνα και επί εμφυλίου πολέμου δεν πρέπει να μπουν στα πανεπιστήμια, γιατί από αυτούς κινδυνεύει η νεολαία μας, κομμουνιστές καθηγητές. Τότε μπαίνει για πρώτη φορά μια διάταξη που λέει ότι οι καθηγητές πανεπιστημίων είναι δημόσιοι υπάλληλοι για να ελέγχονται τα φρονήματα τους. Και επί χούντας, επί δικτατορίας των συνταγματαρχών, αυτή η διάταξη επεκτείνεται και προβλέπει ουσιαστικά ότι τα πανεπιστήμια είναι δημόσια, δηλαδή νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με ρητή αν θέλετε δέσμευση να μην μπουν στην Ελλάδα ευρωπαϊκά αμερικάνικα πανεπιστήμια».

«Το ερώτημα είναι εάν συγκρουστεί το ενωσιακό δίκαιο με το Σύνταγμα, μήπως το Σύνταγμα υπερισχύει;» υπογράμμισε έπειτα ο κ. Αλιβιζάτος σημειώνοντας παράλληλα το εξής «Αυτό είναι σήμερα το βασικό επιχείρημα της αντιπολίτευσης. Ναι μεν το ενωσιακό δίκαιο υπερέχει των κοινών νόμων, όχι, σου λένε όμως και του Συντάγματος. Εδώ είναι λοιπόν που προσπαθούμε να κάνουμε και σε αυτή τη σχολή σκέψης ανήκω και εγώ (…). Η λέξη σύσταση ανωτάτων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται. Μιλάει δηλαδή το άρθρο 16 παρ.8 του Συντάγματος, απαγορεύεται η σύσταση ανωτάτων σχολών από ιδιώτες. Άρα, η εξ υπαρχής ίδρυση Πανεπιστημίων, όχι η παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών από ξένα πανεπιστήμια στην Ελλάδα δια παραρτημάτων. Αυτό είναι το συνταγματικό επιχείρημα, το οποίο βέβαια λίγο ενδιαφέρει τον κόσμο, αλλά επειδή το έχει κάνει μανιέρα η αντιπολίτευση, για αυτό ίσως καλά κάνατε και το θίξατε».

Ερωτηθείς εν συνεχεία, για το αν η προτεραιοποίηση της δημιουργίας μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων είναι λάθος επιλογή ο κ. Νίκος Αλιβιζάτος απαντά «το ακούω πολύ σοβαρά αυτό το επιχείρημα, ιδίως αν δεν έρθουν τίποτα σοβαρά πανεπιστήμια στην Ελλάδα και εγκατασταθούν κάποιοι απατεώνες που και αυτός υπάρχει σαν κίνδυνος. Το θέμα είναι να σπάσει το κρατικό μονοπώλιο. Όπου υπάρχει κρατικό μονοπώλιο δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Είναι γεγονός ότι όλες οι μεγάλες καινοτομίες του ελληνικού δημόσιου σχολείου ξεκίνησαν από πρωτοβουλίες που πήραν τα ιδιωτικά σχολεία ή μαθητικές κοινότητες που έχει γίνει σήμερα μια αυτονόητη κατάκτηση του μαθητικού κινήματος και εν πάση περιπτώσει της εκπαιδευτικής διαδικασίας ή οτιδήποτε άλλο (…). Η ιδέα του να υπάρχει ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο το οποίο λειτουργεί εισάγοντας τέτοιες καινοτομίες δίπλα, εφόσον επαναλαμβάνω, δεν ενοχλεί ούτε τη χρηματοδότηση ούτε την προς Θεού των δημοσίων πανεπιστημίων έχω την εντύπωση ότι μόνο ευεργετικά θα δουλέψει».

Τέλος, στην ερώτηση αν τον ξένισε η στάση του ΠΑΣΟΚ, με επιβολή μάλιστα στους διαφωνούντες κομματική πειθαρχία και ιδιαίτερα του Γιώργου Παπανδρέου που προ αμνημονεύτων χρόνων είχε ταχθεί υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων, ο κ. Αλιβιζάτος τόνισε «νομίζω ότι είναι θέμα συγκυρίας. Σε αυτή τη φάση έκριναν ότι πολιτικά δεν τους βολεύει, αν θέλετε υποστήριξη ενός νομοσχεδίου της κυβέρνησης με τόση συμβολική σημασία. Προσωπικά σέβομαι μια τέτοια επιλογή. Άκουσα προηγουμένως, τον κ. Ανδρουλάκη να μιλάει για μια διευθέτηση κάποιων συμφερόντων που ήδη είναι έτοιμα να μπουν στην Ελλάδα. Δεν τα ξέρω αυτά. Εκείνο που με σοκάρει, αν θέλετε λόγω δουλειάς, είναι η επίκληση του συνταγματικού επιχειρήματος. Σας διαβεβαιώ ότι δεν μπορείς να παίρνεις τη γνώμη ενός ανθρώπου σαν κι εμένα ή κάποιου άλλου μόνο σε θέματα που σε βολεύουν, υποκλοπές ή οτιδήποτε άλλο και να τον αγνοείς τελείως σε ζητήματα τα οποία τυχαίνει να μη σε βολεύουν. Δώσε τη μάχη σου, την αντίρρησή σου στο πολιτικό επίπεδο. Μην επικαλείσαι όμως το Σύνταγμα και συνταγματικές ακροβασίες για να επαναλάβω και κάποιες λέξεις που άκουσα στη Βουλή».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος