Μπρα ντε φερ στον δρόμο για τις εκλογές – Αντιπαράθεση για αυτοδυναμία ΝΔ & κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ

Δριμεία κριτική σε Αλέξη Τσίπρα και Ευκλείδη Τσακαλώτο εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών εντός μνημονίων απλώς δεν μπορούσε να κάνει όσα πίστευε, αναφερόμενος στην πρόταση για τα τοπικά νομίσματα. Ο Πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση και κατά του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι θυμίζει τον κακό, συνδικαλιστικό εαυτό του, της δεκαετίας του 80 και ότι διολισθαίνει στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας έκανε άνοιγμα σε ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, και αποκλείοντας τον Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας πως συνειδητοποίησε πως το 2015 ως υπουργός οικονομικών είχε το ίδιο σχέδιο με τον Σόιμπλε. Η ΝΔ εκπέμπει μήνυμα συστράτευσης και συσπείρωσης της κεντροδεξιάς παράταξης, με τους Κυριάκο Μητσοτάκη, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά παρόντες και ομιλητές στην εκδήλωση για την «Ημέρα της Ευρώπης». Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για απαξίωση των νέων από τον πρωθυπουργό.

Με την μετεκλογική εξίσωση να φαντάζει ακόμα δυσεπίλυτη, τα ζητήματα της αυτοδυναμίας και των κυβερνητικών συνεργασιών κυριαρχούν στο δημόσιο διάλογο. Το χάσμα μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ διευρύνεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκλίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύοντας την ανάγκη ισχυρής διακυβέρνησης.

«Το ΠΑΣΟΚ του κυρίου Ανδρουλάκη είναι πολύ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ τσακώνονται για την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου, μόνο εκείνοι που είναι όμοροι μπορεί να τσακώνονται για την παρακαταθήκη του Ανδρέου Παπανδρέου και να γυρνούν την πολιτική συζήτηση 40 χρόνια πίσω[…] αν έβγαιναν αριθμητικά τα “κουκιά”, αν δηλαδή μπορούσαν να προκύψουν 151 βουλευτές, σίγουρα θα έβρισκαν τρόπο να κάνουν μία κυβέρνηση των ηττημένων[…] Δεν βλέπω αυτή τη στιγμή περιθώριο συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στην αντίπερα όχθη ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει σταθερά στο σενάριο της προοδευτικής διακυβέρνησης, με το προσκλητήριο σε ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ να παραμένει σε ισχύ, αποκλείοντας και πάλι τον Γιάννη Βαρουφάκη, με επίκληση σε όσα συνέβησαν στη διαπραγμάτευση του 2015.

«Ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι αυτός που είναι στην πρώτη γραμμή, έχει το πρώτο ρόλο, πρώτο βιολί, έχει το σχέδιο του αντιπάλου, του Σόιμπλε. Ούτε ο Σόιμπλε το ήθελε αυτό. Κάπου εκεί σοκάρεσαι[…] ένα πολύ κρίσιμο στοιχείο για όσους ασκούν διακυβέρνηση και διαχείριση είναι τα πρόσωπα που εμπιστεύονται» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε τότε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής αντιτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος με αφορμή μια πρόταση του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς την επιτροπή προγράμματος του κόμματος περί τοπικού συμπληρωματικού νομίσματος, προειδοποιεί για το τι μπορεί να σημαίνει επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

«Και το συνδέω αυτό με την κουβέντα του κυρίου Τσίπρα “δώστε μου την ευκαιρία να κυβερνήσω χωρίς μνημόνια”. Μήπως χωρίς μνημόνια πάνε και ξανακάνουν τα ίδια; Γιατί ο κ. Τσακαλώτος τουλάχιστον μέσα στο μνημόνιο, είχε ένα πλαίσιο, δεν μπορούσε να μπορούσε να κάνει όσα πίστευε. Τώρα ο Τσακαλώτος μάς λέει τι ακριβώς θέλει να κάνει, άρα εκτός μνημονίων πια θα ήταν φοβάμαι πολύ πιο επικίνδυνο» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Δείχνοντας προς το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και μιλώντας για βαρωνείες ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που δεν εκβιάζεται από καμία κατεύθυνση. Όπως είπε «Είμαι ευτυχής, διότι δεν κυβέρνησα τη χώρα μέσα από εκβιασμούς ισορροπιών[…] Το αρνητικό είναι ότι πολλές φορές ακούγονται περισσότερες φωνές απ’ όσες πρέπει, απ’ την άλλη όμως είναι κι ένα δείγμα υγείας αυτό. Εγώ το θεωρώ πιο υγιές από το άλλο, όπου βλέπουμε μια σιωπή επίπλαστη, κι από κάτω γίνεται χαμός. Αν δηλαδή αυτές τις εκλογές τις χάσει ο κ. Μητσοτάκης, είναι βέβαιο ότι την επόμενη μέρα δε θα μπορέσει να σταθεί».

Η αντιπαράθεση πάντως λαμβάνει σκληρά προσωπικά χαρακτηριστικά, με τον μεν Κυριάκο Μητσοτάκη ν’ αποδίδει τις επιθέσεις που δέχεται σε ένδεια θέσεων και καλλιέργεια εδάφους ήττας απ’ την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα να αναφέρεται σε νεποτισμό και οικογενειοκρατία.

«Άμα δείτε τις ομιλίες του κ. Τσίπρα το 80% είναι επιθέσεις σε μένα μέχρι και στον πατέρα μου που δεν είναι πια στη ζωή δεν μπορεί να απαντήσει ο ίδιος. Αφήστε ότι το θεωρώ απρεπές[…] Αλλά από ένα σημείο και πέρα όλη η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ μου φαίνεται σαν να προετοιμάζουν την ήττα τους την επόμενη μέρα. Και ενδεχομένως μέχρι και τα ζητήματα της αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Συγκολλητική μας ουσία είναι οι ιδέες, το όραμα, οι απόψεις, όχι οι βλέψεις για εξουσία. Δεν έχουμε εμείς πρίγκιπες στο κόμμα μας οι οποίοι γεννήθηκαν με την υποχρέωση να γίνουν πολιτικοί ή πρωθυπουργοί ή υπουργοί. Είναι άλλο πράγμα, είναι από άλλη πάστα ο ΣΥΡΙΖΑ» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

Μήνυμα συστράτευσης και ενότητας της ΝΔ – Καραμανλής & Σαμαράς στο πλευρό Μητσοτάκη

Ηχηρά μηνύματα ενότητας και συστράτευσης της Νέας Δημοκρατίας στο δρόμο προς τις κάλπες της 21ης Μαΐου εξέπεμψε η κοινή παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και τον πρώην πρωθυπουργών, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, στην εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο για την «Ημέρα της Ευρώπης».

Μπρα ντε φερ στον δρόμο για τις εκλογές – Αντιπαράθεση για αυτοδυναμία ΝΔ & κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Και χωροταξικά οι συμβολισμοί ήταν ισχυροί. Καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης πλαισιώθηκε από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς.

Στην ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε τα μεγάλα βήματα που έχει κάνει η χώρα την τετραετία 2019-2023, αναδεικνύοντας, παράλληλα, την κρισιμότητα της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης.

«Η Ελλάδα της Ευρώπης είναι πλέον στο επίκεντρο των λύσεων και όχι των προβλημάτων[…] Έτοιμη να συμβάλει με τις δικές της πρότασης σε τρεις μεγάλες προκλήσεις. Τη γεωπολιτική Ευρώπη, το νέο σύμφωνο σταθερότητας και την αναδιαμόρφωση του ταμείου ανάκαμψης ως μόνη μου πυροδοτεί ανάκαμψης και κοινωνικής συνοχής» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Το μήνυμά της 21ης Μαΐου θα είναι καθοριστικό και θα είναι τόσο ισχυρό που θα ακουστεί και στις Βρυξέλλες. Γιατί όλοι οι Ευρωπαίοι έχουμε ακόμη πολλή δουλειά. Να ξαναφέρουμε την ειρήνη στην ήπειρό μας, να κλείσουμε το δρόμο σε κάθε αναθεωρητισμό, να φυλάξουμε τα εξωτερικά μας σύνορα και ταυτόχρονα να αντιπαρατάξουμε σύγχρονες απαντήσεις σε σύγχρονες προκλήσεις…», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος εστιάζοντας στην οικονομία κράτησε στην πρώτη γραμμή το μεγάλο στοίχημα της επενδυτικής βαθμίδας.

«Η Ελλάδα έχει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ των εταίρων με ρεκόρ μείωσης του χρέους και της ανεργίας και μισό σκαλί πριν την επενδυτική βαθμίδα… Με σταθερή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα γίνει πράξη εντός του 2023…», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ισχυρά τα μηνύματα στο δρόμο προς τις κάλπες και από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς.

«Με τη στήριξη όλων μας η παράταξή μας είναι ισχυρή και θα επιτύχει μια ακόμα εκλογική νίκη στις επικείμενες εκλογές. Την επόμενη των εκλογών η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση βιώσιμη, με καθαρή εντολή και ορίζοντα τετραετίας», τόνισε ο Κώστας Καραμανλής.

«Πίσω δεν γυρίζουμε. Με τίποτα! Μετά την 21η Μαΐου, θα πάμε μπροστά. Αλλά μπροστά σε μιαν Ευρώπη, που βρίσκει το βηματισμό της. Γιατί σήμερα παραπαίει. Και με μιαν Ελλάδα, που έχει σταθεί πλέον στα πόδια της, και χάρις στην ανορθωτική προσπάθεια της κυβέρνησης των τελευταίων τεσσάρων ετών, της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, θα πάρει, επί τέλους, και την επενδυτική βαθμίδα”, τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς.

Ομιλία Τσίπρα στον Πειραιά: «Οι εκλογές της 21ης Μαΐου θα κρίνουν τα επόμενα 4 χρόνια της ζωής μας»

Το μήνυμα ότι στις 21 του Μάη τελειώνει η εφιάλτης έστειλε από τον Πειραιά ο Αλέξης Τσίπρας, όπου του επιφυλάχθηκε ιδιαίτερα θερμή υποδοχή, από τους πολίτες της πόλης, καθώς ο κ. Τσίπρας είναι υποψήφιος στην Α’ Πειραιά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε με έμφαση ότι σε δυο βδομάδες από τώρα θα έρθει η αλλαγή και η μεγάλη νίκη, ανοίγοντας το δρόμο για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Τονίστηκε ότι στις 21 του μήνα «θα αποτελεί παρελθόν η κυβέρνηση των υποκλοπών, της διαφθοράς, των σκανδάλων, της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος, της ακρίβειας και της οικογενειοκρατίας».

Mίλησε για μαύρη προπαγάνδα του κ. Μητσοτάκη όταν λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγάλει τη χώρα από το ευρώ. Ξεχνούν ποιος χρεοκόπησε τη χώρα και ποιος την έβγαλε από τα μνημόνια, διερωτήθηκε

Στάθηκε στην απόφαση –κόλαφο, όπως είπε του Ε.Κ. στο θέμα των υποκλοπών, τονίζοντας ότι θα ακολουθεί για πάντα τον κ. Μητσοτάκη. Με το ΕΚ, να ζητά, όπως σημείωσε να αναπνεύσει ξανά στην Ελλάδα το κράτος δικαίου.

Μπρα ντε φερ στον δρόμο για τις εκλογές – Αντιπαράθεση για αυτοδυναμία ΝΔ & κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Έκανε νέο άνοιγμα στις προοδευτικές δυνάμεις και το ΠΑΣΟΚ και τόνισε ότι είναι ανιστόρητο να δηλώνουν ότι κάνουν διμέτωπο αγώνα είπε, εμείς δεν κάνουμε διμέτωπο αγώνα. Εχθρός του Ανδρέα ήταν η δεξιά, είπε.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την βεβαιότητας ότι το βράδυ της 21ης Μάη θα πανηγυρίζει ο λαός και όχι τα καρτέλ.

«Θέλω να ρωτήσω πόσο κοστίζει το πρόγραμμα που εφάρμοσε ο κ. Μητσοτάκης στην 4ετια; Πόσο κοστίζει η απαξίωση των νέων ανθρώπων, πόσο κοστίζουν όλα αυτά;[…] Το πρόγραμμα μας έχει κόστος για τα funds, θα κοστίσει ακριβά στις εταιρείες ενέργειας, θα κοστίσει στους εργοδότες, και θα εφαρμοστεί με τη θέληση του λαού» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πριν την ομιλία ο κ. Τσίπρας περιόδευσε στον Πειραιά, συναντήθηκε με τους συνδικαλιστές της ΣΤΑΣΥ και τον Μητροπολίτη Πειραιά κ. Σεραφείμ όπου απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, στην έδρα του Γηροκομείου, του είπε ο Θεός να ευλογεί την πορεία σας.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος, Δημήτρης Γκάτσιος, Γιάννης Φασουλάς

Σχετικά Άρθρα: Κ. Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ

Α. Τσίπρας: H Νέα Δημοκρατία απέτυχε σε όλους τους τομείς και φτωχοποίησε τη μεσαία τάξη (video)

Εκλογές 2023: «Μάθε πού ψηφίζεις» βήμα – βήμα — Το σύστημα ενημερώθηκε και με τα εκλογικά τμήματα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος