Μεγάλη νίκη για τον Πούτιν στις εκλογές στη Ρωσία – Για «ψευδοεκλογές» κάνει λόγο η Δύση

Έπειτα από 24 χρόνια παραμονής στην εξουσία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87% των ψήφων σε μία εκλογική διαδικασία χωρίς ουσιαστική αντιπολίτευση και με τους πιο σφοδρούς επικριτές του να είναι νεκροί, στη φυλακή ή στην εξορία. Ο ίδιος ευχαρίστησε όσους πήγαν να ψηφίσουν, διαμηνύοντας ότι κανείς δεν θα εκφοβίσει τη Ρωσία.

Ο μακροβιότερος ηγέτης της Ρωσίας για πάνω από διακόσια χρόνια, εάν ολοκληρώσει τη θητεία του, ο Πούτιν υπεραμύνθηκε του πολέμου στην Ουκρανία, ευχαρίστησε τους Ρώσους στρατιώτες, που όπως είπε «προστατεύουν ιστορικά εδάφη της Ρωσίας» κι εκτόξευσε νέες απειλές κατά της Δύσης.

«Νομίζω ότι τα πάντα είναι δυνατά στον σύγχρονο κόσμο. Αλλά το έχω ήδη πει και είναι πλέον σαφές σε όλους ότι αυτή (η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ) απέχει μόλις ένα βήμα από τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο» ανέφερε.

Στις πρώτες του δηλώσεις για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, ο Ρώσος πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι ήταν έτοιμος να τον ανταλλάξει με Ρώσους φυλακισμένους σε δυτικές χώρες: «υπήρχε μια ιδέα να ανταλλάξουμε τον Ναβάλνι με κάποιους που είναι φυλακισμένοι σε δυτικές χώρες. Μπορεί να με πιστέψετε, μπορεί και όχι. Αυτός που μου μίλησε δεν είχε τελειώσει ακόμα τη φράση του και του είπα: “συμφωνώ”. Αλλά δυστυχώς συνέβη αυτό που συνέβη… (ο θάνατός του)».

Η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές έφθασε στο ποσοστό ρεκόρ του 77,44%. Η χήρα του Ναβάλνι είχε ζητήσει από τους υποστηρικτές του να εμφανιστούν μαζικά στα εκλογικά κέντρα σε ένδειξη αντίστασης στον Πούτιν.

Δεκάδες πολίτες άφησαν στον τάφο του λουλούδια και ψηφοδέλτια στα οποία είχαν προσθέσει το όνομα του Ναβάλνι. Συνεργάτες του δήλωσαν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

«Έγραψα (στο ψηφοδέλτιο) το όνομα Ναβάλνι, επειδή δεν είναι δυνατόν ένα μήνα πριν από τις εκλογές και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο βασικός αντίπαλος του Πούτιν- ήδη φυλακισμένος- να δολοφονείται» δήλωσε η Γιούλια Ναβάλναγια.

Η τριήμερη ψηφοφορία σημαδεύτηκε από μπαράζ ουκρανικών βομβαρδισμών, εισβολές φιλορωσικών ομάδων σε περιοχές των συνόρων, καθώς και από διαμαρτυρίες σε εκλογικά τμήματα.

Ο Πούτιν πρέπει να δικαστεί στη Χάγη, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος: «ο Ρώσος δικτάτορας προσομοιώνει μία ακόμη εκλογική διαδικασία. Όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτός ο άνθρωπος, όπως έχει συμβεί συχνά στην ιστορία, απλώς είναι άρρωστος με την εξουσία και κάνει τα πάντα για να κυβερνά για πάντα».

Αντιδράσεις από τη Δύση

Οι εκλογές δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες ανέφεραν σε ανακοινώσεις τους Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία. Για ψευδοεκλογές έκανε λόγο η Γερμανία ενώ η Γαλλία καταδίκασε το γεγονός ότι διεξήχθησαν εκλογές σε ουκρανικά εδάφη υπό ρωσική κατοχή.

Οι εκλογές στη Ρωσία δεν ήταν ελεύθερες και δίκαιες και βασίστηκαν στην καταπίεση και τον εκφοβισμό, δήλωσε σήμερα (18/3) ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ θα εκδώσουν αργότερα σήμερα κοινή δήλωση για τις εκλογές.

Οι εκλογές στη Ρωσία δεν ήταν πραγματικές εκλογές, δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. «Οι ρωσικές εκλογές ήταν εκλογές χωρίς επιλογή», δήλωσε η ίδια στην έναρξη συνεδρίασης των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών. Η Μπέρμποκ είπε επίσης ότι η ΕΕ θα ανοίξει τον δρόμο για νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Στον αντίποδα, τον Ρώσο πρόεδρο συνεχάρησαν οι ηγέτες σε Βόρεια Κορέα, Βολιβία, Ιράν Κούβα και Βενεζουέλα.

Σημειώνεται ότι με ενδιαφέρον αναμένεται η εμφάνιση του Βλαντίμιρ Πούτιν σε συναυλία σήμερα (18/3) στην Κόκκινη Πλατεία για τα δέκα χρόνια από την προσάρτηση της Κριμαίας.

ΕΡΤ: Ευγενία Μυρίδου, Χρύσα Μοντανάρη

Σχετικά Άρθρα: Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν συγχαίρει τον Βλαντίμιρ Πούτιν για την επανεκλογή του

Πούτιν: Τα στρατεύματα της Ρωσίας έχουν πλεονέκτημα στην Ουκρανία – Οι στόχοι που έθεσε το Κρεμλίνο θα επιτευχθούν

Ρωσία: «Πηγή εξουσίας ο λαός – δημοκρατικές οι εκλογές σε αντίθεση με τις ΗΠΑ», είπε ο Βλ. Πούτιν για την επανεκλογή του ως το 2030

Βλ. Πούτιν: Είχα συμφωνήσει να ανταλλάξουμε τον Ναβάλνι με Ρώσους κρατούμενους στη Δύση – Πώς βλέπει την εξέλιξη του πολέμου με την Ουκρανία

Συγχαρητήρια στον Πούτιν για την επανεκλογή του από τον πρωθυπουργό της Ινδίας

Η Τεχεράνη χαιρετίζει την «ισχυρή νίκη» του Πούτιν στις ρωσικές προεδρικές εκλογές

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος