Με την κατάθεση του Κυρ. Τόμπρα συνεχίστηκε το Ειδικό Δικαστήριο για τις τηλεοπτικές άδειες

Τη βεβαιότητα ότι ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, συμμετείχε στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών μετά από έγκριση του Μεγάρου Μαξίμου και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, λαμβάνοντας τα απαιτούμενα χρήματα από τη λιβανέζικη εταιρεία CCC, εξέφρασε, καταθέτοντας ο πρώτος μάρτυρας στο Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορούμενους Ν. Παππά και Χρ. Καλογρίτσα.

Ο άνθρωπος που φέρεται να μεσολάβησε για λογαριασμό του λιβανέζικου κολοσσού CCC, ώστε να υπάρξει συνεργασία με την εταιρεία Καλογρίτσα και ο επιχειρηματίας να βρει τα χρήματα και να συμμετάσχει στο διαγωνισμό Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, Κυριάκος Τόμπρας, αναφέρθηκε σε όλη τη διαδρομή των συνεννοήσεων και ραντεβού, προκειμένου οι δυο πλευρές να βρουν το «νομιμοφανή τρόπο», ώστε να κατορθώσει στο και πέντε ο επιχειρηματίας να λάβει το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ, που απαιτείτο ως εγγυητική επιστολή για να δηλώσει συμμετοχή στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών του 2016.

«Αν κάποιος δεν χρηματοδοτούσε με τρία εκατομμύρια ευρώ τον Καλογρίτσα για την εγγυητική επιστολή την ημέρα του διαγωνισμού δεν είχε τα χρήματα, εάν δεν έρχονταν τα χρήματα από τα Εμιράτα Κυριακή βράδυ, δεν θα μπορούσε να λάβει μέρος στον διαγωνισμό την Δευτέρα και να υπερθεματίσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας.

Ο κος Τόμπρας, εξήγησε ότι στα τέλη Ιουλίου 2016, ένα μήνα πριν το διαγωνισμό, η οικογένεια Χούρι τον είχε προσεγγίσει προκειμένου να βρει φιλοκυβερνητικό τότε καναλάρχη που να ενδιαφέρεται να λάβει χρηματοδότηση από το λιβανέζικο κολοσσό. Περιγράφοντας ότι αφού προηγήθηκαν ραντεβού με τον αποβιώσαντα Γιώργο Κουρη, ιδιοκτήτη του Kontra Channel και τον Φίλιππο Βρυώνη, ιδιοκτήτη του Epsilon TV, τα οποία και δεν τελεσφόρησαν, ήρθε σε επικοινωνία με τον Χρήστο Καλογριτσα.

«Εκείνο το διάστημα κυκλοφορούσε στην αγορά το όνομα του Καλογρίτσα, όλοι τον έλεγαν «κόκκινο εργολάβο», ήθελε να κάνει κανάλι αλλά δεν είχε έτοιμο κανάλι. Πήγα και του είπα να πάει να μου φέρει τη διαβεβαίωση από το ΣΥΡΙΖΑ, όμως του εξήγησα ότι ο Χούρι θέλει έτοιμο κανάλι και όχι μόνο ένα καταστατικό και ένα γραφείο. Μετά από λίγες ημέρες, μου είπε ότι είναι εντάξει τα «παιδιά» και προχωράμε».

Ακολούθως ο μάρτυρας περιέγραψε ένα σαφάρι επικοινωνιών μεταξύ των δυο πλευρών, στα τέλη Αυγούστου 2016, παραμονές του διαγωνισμού, ώστε από τα Εμιράτα να φτάσουν εγκαίρως τα 3 εκατ. ευρώ της εγγυητικής επιστολής στην εταιρεία Καλογριτσα.

«Γύρω στις 23-24 Αυγούστου μου είπαν ότι με περιμένει μαζί με τον Καλογρίτσα στο σκάφος του στο Πόρτο Χέλι ο Σάμερ Χούρι. Ο κ. Χούρι πριν ξεκινήσουμε να μιλάμε για την υπόθεση, πρόταξε το χέρι του και είπε ότι έχουμε συμφωνία. Τετάρτη κλείνουμε τη συμφωνία, μέχρι την Παρασκευή έπρεπε να βγει η εγγυητική επιστολή, Δευτέρα άρχιζε ο διαγωνισμός.

Πάω την άλλη μέρα στον Φουάντ Χούρι και μου λέει ότι θα βγει η εγγυητική επιστολή. Όμως δεν μας έφτανε ο χρόνος. Η πλευρά Χούρι είχε μια δική της τράπεζα στα ΗΑΕ που θα μπορούσε να βοηθήσει. Εγώ του έλεγα ότι δεν μπορούν να ξεπεραστούν τα χρονικά εμπόδια.

Την Παρασκευή το πρωί με παίρνει τηλέφωνο ο Καλογρίτσας και μου λέει ότι είναι με τον Σάμερ Χούρι στο Μαξίμου. Μου τον δίνει στο τηλέφωνο και του λέω αν είστε με τον Υπουργό στο Μαξίμου να με βάλετε ανοιχτή ακρόαση. Αν ήταν πράγματι με τον Υπουργό, εγώ είπα ότι αυτή η εγγυητική επιστολή είναι «σκατά» και δεν καλύπτει το γράμμα του διαγωνισμού. Σε μια ώρα με πήρε πίσω ο Χούρι και μου είπε ότι δεν γίνεται τελικά, αλλά θα φέρει χρήματα από κάποιους φίλους από το Αμπού Ντάμπι. Εγώ έλεγα, ακόμα και σε σακούλες να μου τα φέρει πώς θα τα πάμε στην τράπεζα; Σάββατο πρωί ο Φουάντ Χούρι επινοεί το εφεύρημα της υπεργολαβίας, ο μόνιμος νομιμοφανής τρόπος ήταν να φτιάξουμε μια εικονική σύμβαση υπεργολαβίας και να έρθουν τα λεφτά. Η Κυριακή είναι εργάσιμη στα Εμιράτα. Εμβάστηκαν και η συναλλαγή εκκαθαρίστηκε από την HSBC Λονδίνου και κάπως έτσι κατάφερε να πάρει την εγγυητική στις 15:15 το μεσημέρι της Κυριακής και έτσι από τη CCC χρηματοδοτήθηκε ο ΤΟΞΟΤΗΣ και μπόρεσε να λάβει μέρος στον διαγωνισμό», εξήγησε στο δικαστήριο ο Κυριάκος Τομπρας.

«Ο Καλογρίτσας εκβιάστηκε»

Για αφανή εταιρεία μεταξύ Νίκου Παππα και οικογένειας Χουρι, με τη μεσολάβηση του επιχειρηματία Καλογριτσα, μίλησε ο οικονομολόγος, ο οποίος προσέθεσε ότι όταν τελικώς διαλύθηκε η συνεργασία, ο κατηγορούμενος Καλογρίτσας βρέθηκε εκβιαζόμενος.

«Έχω βιώσει με τα μάτια μου τον Καλογρίτσα να εκβιάζεται, να μην καταστεί κατηγορούμενος ο Χούρι, ώστε να μην γίνει κατηγορούμενος και ο γιος του Καλογρίτσα. Έτσι έπεσε ξερός ο γιος του Καλογρίτσα και τον τρέχαμε στο νοσοκομείο. Έρχεται εδώ ο Καλογρίτσας και παριστάνει τον κατηγορούμενο, αλλά είναι το θύμα σε αυτήν την υπόθεση», ανέφερε ο Κυριάκος Τόμπρας.

Κυβέρνηση των τρομαγμένων και των ανίκανων

Ο Κυριάκος Τόμπρας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι άνθρωποι αυτοί ήταν εντελώς ανίκανοι να κυβερνήσουν, όχι να κάνουν κανάλι. Οπουδήποτε αλλού στον κόσμο η CCC αν ήθελε να κάνει κανάλι θα το έκανε, μόνο εδώ οι συριζαίοι δεν μπόρεσαν».

Κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης ο Ανδρέας Λοβέρδος, συνήγορος υπεράσπισης του Χρήστου Καλογρίτσα ανέγνωσε μία δήλωση του εντολέα του.

«Οι υπεύθυνοι της υπόθεσης που βρίσκεται υπό την κρίση σας με κατέστρεψαν οικονομικά, επέτρεψαν να διασυρθώ δημοσίως με αναλήθειες, ψεύδη και ανυπόστατες συκοφαντίες. Δυστυχώς κανένας από τους αυτουργούς και τους ηθικούς αυτουργούς των σε βάρος μου εγκλημάτων δεν βρήκε το θάρρος, ως όφειλε, να διαψεύσει τα όσα εναντίον μου ελέγοντο. Και το χειρότερο απ’ όσα υπέστην, ήταν η καταστροφή της υγείας μελών της οικογενείας μου. Ενώ συνέβαιναν αυτά και έτρεχα σε γιατρούς, νοσοκομεία και δικηγόρους, επέλεγα συνειδητά να σιωπήσω. Η στάση μου αυτή της σιωπής ήταν πολιτική και μόνο πολιτική.

Όσοι γνωρίζουν τους ηθικούς κανόνες της Αριστεράς και του χαρακτήρα μου καταλαβαίνουν. Μίλησα μόνο μπροστά στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Κι αυτό πότε; Μόνον όταν προσπάθησαν να την εξαπατήσουν εκείνοι (Samer Khoury και λοιποί) που μεθόδευσαν αυτή τη θλιβερή υπόθεση, επιχειρώντας να μετατρέψουν μια στημένη, σκοπίμως ψευδή και διάτρητη διαιτητική απόφαση σε απόφαση ελληνικού δικαστηρίου, παραπλανώντας τον Έλληνα Δικαστή και, το κυριότερο, υποτιμώντας την Ελληνική Δικαιοσύνη. Σήμερα είμαστε εδώ. Οι ίδιοι άνθρωποι στους οποίους αναφέρθηκα αγωνίστηκαν να μετατραπώ σε κατηγορούμενο. Επίσης σκοπίμως δεν κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Η προσπάθεια να μειωθεί η δικονομική αξία της κατάθεσής μου είναι καταφανής. Είμαι παρών στο Δικαστήριο Σας για να πω την αλήθεια. Αφού φτάσαμε ως εδώ πρέπει να πω όλη την αλήθεια και να την αποδείξω με τα στοιχεία που διαθέτω. Η αλήθεια θα περάσει από το Δικαστήριό σας. Η αλήθεια και μόνο η αλήθεια», αναφέρεται στη δήλωση του επιχειρηματία.

Η πρόεδρος ζήτησε από την υπεράσπιση του Νίκου Παππά να τοποθετηθεί επί τις κατηγορίας. «Ο Νίκος Παππάς αρνείται την κατηγορία και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας θα αποδειχθεί η αλήθεια», ανέφερε ο συνήγορος υπεράσπισης Γιάννης Μαντζουράνης.

Το Ειδικό Δικαστήριο θα συνεχιστεί την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου.

Ρεπορτάζ: Άννα Βλαχοπαναγιώτη ΕΡΤ 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος