Μαθητές καλλιεργούν την γη στα Ριζιά Έβρου

Παρά τον εγκλεισμό και τα κλειστά σχολεία για μεγάλο διάστημα, οι μαθητές παραμένουν ενεργοί εντός της σχολικής κοινότητας. Η δημιουργία ενός σχολικού θερμοκηπίου στα Ριζιά Έβρου, σηματοδοτεί μια εναλλακτική απασχόληση, εκτόνωση της ενεργητικότητας των παιδιών και συμβάλει στην ανάπτυξη  της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών. Ο τομέας της γεωργίας, λόγω των νέων συνθηκών, θα εξελιχθεί σε σημαντική επαγγελματική ενασχόληση του τοπικού πληθυσμού και ο νομός Έβρου είναι από τις πιο εύφορες και παραγωγικές περιοχές της χώρας. Η εκπαιδευτικός Ρούλα Λεύκιλη, εξηγεί πως οι μαθητές ευαισθητοποιούνται σε σχέση με το περιβάλλον. Στην πίσω αυλή του σχολείου καλλιεργούνται μεταξύ άλλων και σπάνιοι σπόροι, διασώζοντας την παραδοσιακή γεωργία. Μετά την παραγωγή, ίσως αποφασίσουν να ολοκληρώσουν την διαδικασία με την πώληση των προϊόντων τους, για να κλείσουν τον κύκλο από την παραγωγή έως την κατανάλωση.

Όμως από την παραγωγή σε ένα θερμοκήπιο έως την κατανάλωση προϊόντων απαλλαγμένων από χημικά και φάρμακα υπάρχει απόσταση. Σταδιακά θα φανεί ότι η πανδημία θα δημιουργήσει διαφορετικά διατροφικά πρότυπα, που θα θωρακίζουν την υγεία.

Τα τελευταία στοιχεία για τα θύματα της πανδημίας δείχνουν ότι οι υπέρβαροι  βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας. Η υγιεινή διατροφή θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα στο μέλλον για τον έλεγχο και τον περιορισμό της νόσου. Ο ιός μπορεί να έχει και θετικό αποτύπωμα.

Η Δορδόνη στην νοτιοδυτική Γαλλία είναι γνωστή ως λίκνο της ανθρωπότητας, λόγω του προϊστορικού της πλούτου. Εκεί, οι περίπου 350 μαθητές του σχολείου Pierre-Fanlac έχουν υιοθετήσει ένα πρότυπο διατροφής 100% βιολογικό. Τα γεύματα που μαγειρεύονται στην καντίνα, προέρχονται από προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας της περιοχής και κοστίζουν μόλις 10 λεπτά του ευρώ περισσότερο από τα συνήθη. Παράλληλα, στηρίζονται οικονομικά και οι ντόπιοι καλλιεργητές. Δια νόμου από την 1η Ιανουαρίου 2022 το 20% των σχολικών τροφίμων στην Γαλλία θα αποτελούνται από βιολογικά προϊόντα. Τα ισορροπημένα γεύματα στην σχολική καντίνα μειώνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας των αυριανών ενηλίκων και αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος