Από σήμερα Σάββατο 7/11 στις 14:00 αρχίζουν οι κυκλοφοριακές διακοπές στο κέντρο της Αθήνας για τον 43ο Αυθεντικό Μαραθώνιο, ενώ από τις 13:00 τίθενται σε ισχύ οι παρεκκλίσεις σε δεκάδες γραμμές λεωφορείων και τρόλεϊ, που θα διαρκέσουν έως την Κυριακή 8/11 στις 21:00. Το τραμ θα τερματίζει στη στάση «Φιξ» από τις 12:00 το μεσημέρι σήμερα έως τις 22:00 την Κυριακή.
Η ΣΤΑ.ΣΥ. ενισχύει τις συγκοινωνίες, ενώ η Τροχαία έχει προαναγγείλει εκτεταμένους αποκλεισμούς από τον Μαραθώνα έως το κέντρο της πόλης.
Μετρό
Η ΣΤΑ.ΣΥ. αυξάνει τη συχνότητα των δρομολογίων σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή, με τρεις επιπλέον συρμούς σε καθεμία από τις Γραμμές 1 (ΗΣΑΠ), 2 και 3.
Οι Γραμμές 2 και 3, μαζί με το τραμ, θα λειτουργήσουν 24 ώρες το βράδυ του Σαββάτου προς την Κυριακή. Η Γραμμή 1 (ΗΣΑΠ) θα ξεκινήσει να κινείται στις 05:00 το πρωί της Κυριακής.

Τραμ
Με εντολή της ΕΛ.ΑΣ., η Γραμμή 6 («Πικροδάφνη – Σύνταγμα») θα έχει ως τερματικό σταθμό τη στάση «Φιξ», από τις 12:00 σήμερα Σάββατο έως τις 22:00 την Κυριακή.
Στο διάστημα αυτό οι στάσεις «Σύνταγμα», «Ζάππειο» και «Λ. Βουλιαγμένης» δεν θα εξυπηρετούν επιβάτες.
Λεωφορεία και τρόλεϊ
Ο ΟΑΣΑ προχωρά σε προσωρινές τροποποιήσεις διαδρομών, σταδιακά και ανάλογα με τις υποδείξεις της Τροχαίας. Για όλες τις γραμμές που αλλάζουν, θα γίνονται προσωρινές στάσεις στις υπάρχουσες στάσεις άλλων γραμμών.
Οι παρεμβάσεις γίνονται σε δύο φάσεις:
- Μέχρι σήμερα στις 13:00 (από την Παρασκευή 6/11 στις 14:00), λόγω της διακοπής της κυκλοφορίας στο ρεύμα ανόδου της Αρδηττού και στη λεωφόρο Βασιλίσσης Κωνσταντίνου, μεταξύ Βουλιαγμένης και Ερατοσθένους, τροποποιούνται οι γραμμές 550, 209, 10 και 11 και οι τροχιοδρομικές γραμμές των τρόλεϊ 2 και 4.
- Από σήμερα στις 13:00 έως την Κυριακή στις 21:00 ισχύει η ευρύτερη τροποποίηση.

Γραμμές που δεν θα λειτουργήσουν
Καμία κίνηση δεν θα έχουν οι γραμμές 060, 314, 314Β, 314Γ, 406, 407, 416, 418 και Α5.
Οι γραμμές 310, 310Β και 310Γ διακόπτουν τη λειτουργία τους από την έναρξη της βάρδιας μέχρι να λήξουν τα μέτρα της Τροχαίας στη λεωφόρο Μαραθώνος. Μετά την αποκατάσταση της κυκλοφορίας από τον Μαραθώνα έως τη διασταύρωση Ραφήνας, θα εκτελούν τροποποιημένη διαδρομή μέσω Φειδιππίδου, Αγίου Παντελεήμονος, Αγίας Παρασκευής και Δημοκρατίας.
Μερικώς λειτουργούν οι εξής γραμμές:
- 230: δεν θα εκτελεστούν οι διαδρομές από Ακρόπολη και από Ζωγράφου.
- 140: δεν θα εκτελεστεί η διαδρομή από Πολύγωνο.
- Β5: δεν θα λειτουργήσει η διαδρομή από Αγία Παρασκευή.
- 025, 026: δεν θα λειτουργήσει η κατεύθυνση από Ιπποκράτους.
- 324: θα λειτουργεί μόνο στο τμήμα Κάντζα – Παλλήνη, με προσωρινό τέρμα στον σταθμό Κάντζας (Κάντζα 2).
Προσωρινές αφετηρίες και τερματικοί
- Χ95 (Αεροδρόμιο): προσωρινή αφετηρία στο Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, με πορεία μέσω Αττικής Οδού, Περιφερειακής Υμηττού και λεωφόρου Αλίμου – Κατεχάκη.
- 304, 305 και 308: προσωρινή αφετηρία στον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας.
- 421: προσωρινό τέρμα στον σταθμό Μετρό Χαλανδρίου.
- 046: τέρμα στη Γρηγ. Ξενοπούλου, όπου τερματίζει και η 036 από Κυψέλη.
- Β5: αναστροφή στον κόμβο Κατεχάκη.
Τροποποιήσεις διαδρομών
- Κέντρο και Ομόνοια: οι γραμμές 608, 622, 815, 224, 022, 813, 025, 026, 227, 856 διέρχονται από Πατησίων, Πανεπιστημίου, Αιόλου ή πλατεία Ομονοίας, ανάλογα με την κατεύθυνση.
- Βόρεια και ανατολικά προάστια: οι 301, 301Β, 306, 307, 319 αλλάζουν πορεία μέσω Αιτωλίας, Έβρου, Κλεισθένους και Λεωφ. Λαυρίου.
- Ζωγράφου, Γουδή, Ιλίσια: οι 608, 235, 622, 815, 140, 220, 221 διέρχονται από Παπαδιαμαντοπούλου, Μιχαλακοπούλου και Ιλισίων.
- Παλαιό Φάληρο και Κηφισιά: η 550 και οι Α2, 040 παρακάμπτουν μέσω Καλλιρρόης και Βούρβαχη.
- Αμπελόκηποι – Ριζάρη: οι 214, 203, 204, 211 περνούν από Ριζάρη, Βασ. Γεωργίου Β΄ και Σπύρου Μερκούρη.
- Νότια προάστια: οι Α3, 227 και 856 διέρχονται από Ηλιουπόλεως, Καρέα και Τιμολέοντος.
- Κυψέλη και Αγία Σοφία: οι 046, 036, 402 τροποποιούνται γύρω από την πλατεία Αγίας Σοφίας.
- Αθηνών – Μαραθώνος: η 409 μέσω 8ης Μεραρχίας και Κορυτσάς.
Τρόλεϊ
- 1, 5, 15, 2, 4, 11, 12: εκτροπή από την πλατεία Ομονοίας.
- 2 και 4: τροποποιούμενη πορεία στην περιοχή Καισαριανής, με τερματικό στον σταθμό Μετρό Αγίου Ιωάννη.
- 3: πορεία μέσω λεωφόρου Αλεξάνδρας.
- 6: γίνεται κυκλική από Νέα Φιλαδέλφεια προς κέντρο.
- 10: κυκλική διαδρομή Τζιτζιφιές – Χαλάνδρι με αναστροφή στην Κατεχάκη.
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (κλειστοί δρόμοι)
Σήμερα Σάββατο 7/11
Από τις 14:00 έως τις 22:30 διακόπτεται η κυκλοφορία, σε όλο το μήκος και προς τις δύο κατευθύνσεις, στις εξής οδούς:
- λεωφόρος Βασιλίσσης Κωνσταντίνου
- οδός Αρδηττού
- λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας
Από τις 14:00 έως τις 21:00 ισχύουν απαγορεύσεις στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας (μεταξύ Βασιλίσσης Αμαλίας και Ζαχάρωφ) και στις οδούς Ριζάρη, Βασιλέως Γεωργίου Β΄, Μελεάγρου και Κλεάνθους.
Την ίδια ώρα κλείνουν οι Ακαδημίας, Βασιλίσσης Αμαλίας, Συγγρού, Αθανασίου Διάκου, Ηλιουπόλεως, Καρέα, Φιλελλήνων, Σταδίου, Πανεπιστημίου, καθώς και τμήματα των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Ρήγα Φεραίου.
Απαγόρευση στάσης και στάθμευσης ισχύει από τις 09:00 σήμερα έως τις 19:30 την Κυριακή στους κεντρικούς άξονες, μεταξύ των οποίων οι λεωφόροι Μεσογείων, Βασιλίσσης Σοφίας, Βασιλίσσης Κωνσταντίνου, Αμαλίας, Συγγρού και οι οδοί Αρδηττού, Μιχαλακοπούλου, Φειδιππίδου, Πανεπιστημίου και Ακαδημίας.

Αύριο Κυριακή 8/11
Οι περιορισμοί επεκτείνονται από τον Μαραθώνα έως το κέντρο της Αθήνας.
Λεωφόρος Μαραθώνος (και τα δύο ρεύματα):
- Από την αφετηρία έως τη λεωφόρο Κάτω Σουλίου: 05:00–13:30
- Από Κάτω Σουλίου έως Διονύσου: 07:30–15:00
- Από Διονύσου έως Λαυρίου – Κλεισθένους (Σταυρός Αγίας Παρασκευής): 08:00–16:45
Λεωφόρος Μεσογείων:
- Από Σταυρό Αγίας Παρασκευής έως Κατεχάκη: 08:30–18:30
- Από Κατεχάκη έως Πύργο Αθηνών: 06:00–18:30
Κέντρο Αθήνας:
- 05:00–13:00: Ακαδημίας, Βασιλίσσης Αμαλίας, Συγγρού, Αθανασίου Διάκου, Ηλιουπόλεως, Καρέα, Φιλελλήνων, Σταδίου, Πανεπιστημίου και τμήματα των Χαριλάου Τρικούπη και Ρήγα Φεραίου.
- 05:00–19:30: Βασιλίσσης Κωνσταντίνου, Αρδηττού και Βασιλίσσης Όλγας.
- 05:00–18:30: Βασιλίσσης Σοφίας, Ριζάρη, Βασιλέως Γεωργίου Β΄, Μελεάγρου και Κλεάνθους.
- 06:00–18:30: Φειδιππίδου, Θηβών, Μιχαλακοπούλου, λεωφόρος Κηφισίας και λεωφόρος Αλεξάνδρας.
Επιπλέον απαγορεύσεις ισχύουν στη λεωφόρο Κάτω Σουλίου, στις οδούς Αγίας Παρασκευής, Δημοκρατίας, Χρυσής Σμύρνης και Σπηλαίου Πανός, καθώς και σε εξόδους της Αττικής Οδού προς Ραφήνα και Παλλήνη. Η έξοδος 15 της Αττικής Οδού προς τη λεωφόρο Μαραθώνος παραμένει κλειστή.
Ειδικές ρυθμίσεις στον Μαραθώνα
Από τις 05:00 της Κυριακής εφαρμόζονται ειδικές ρυθμίσεις για τη μεταφορά των αθλητών στην αφετηρία:
- Λεωφόρος Μαραθώνος (Μαραθωνομάχων – Κάτω Σουλίου): η αριστερή λωρίδα προς Αθήνα λειτουργεί ως λωρίδα αντίθετης ροής για τα λεωφορεία των αθλητών. Η δεξιά λωρίδα προορίζεται για οχήματα της διοργάνωσης, διαπιστευμένα και έκτακτης ανάγκης. Το όριο ταχύτητας είναι 30 χλμ./ώρα και προς τις δύο κατευθύνσεις.
- Λεωφόρος Κάτω Σουλίου: και οι δύο λωρίδες προς Μαραθώνος λειτουργούν ως λωρίδες αντίθετης ροής από τις 05:00 έως τις 09:00.
Για τη μεταφορά και αποβίβαση των αθλητών προβλέπονται συγκεκριμένες διαδρομές για λεωφορεία και Ι.Χ., ανάλογα με το σημείο αναχώρησης, είτε από την Αθήνα είτε από την περιοχή της λίμνης Μαραθώνα.
Πού μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες για πληροφορίες
Για πρόσθετες διευκρινίσεις σχετικά με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Επιχειρήσεων Μαραθωνίου.
Το Σάββατο 7 Νοεμβρίου η τηλεφωνική ενημέρωση θα παρέχεται από τις 15:00 έως τις 23:00 και την Κυριακή 8 Νοεμβρίου από τις 06:00 έως τις 20:00.
Οι διαθέσιμοι αριθμοί επικοινωνίας είναι οι εξής:
210 8708237, 210 8708238 και 210 8708239.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος