Μαχσά Αμινί: Η Τεχεράνη συνδέει τον θάνατο της με υποκείμενο νόσημα

Array

Aιτία θανάτου της 22χρονης Ιρανής Μαχσά Αμινί η πολυοργανική ανεπάρκεια που προκάλεσε εγκεφαλική υποξία, αναφέρεται στην έκθεση του Iρανού ιατροδικαστή. O θάνατός της δεν προκλήθηκε από χτύπημα στο κεφάλι και στα πόδια, επισημαίνεται.

Πάντως, επιβεβαιώνεται ότι η Αμινί κατέρρευσε στη διάρκεια της κράτησής της αλλά αποδίδεται σε «υποκείμενα νοσήματα».

Εξαιτίας της αναποτελεσματικής καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης κατά τα πρώτα κρίσιμα λεπτά, υπέστη εγκεφαλική υποξία και ως εκ τούτου εγκεφαλική βλάβη, αναφέρεται στην έκθεση, που συνδέει την εγκεφαλική υποξία με παλαιότερο πρόβλημα υγείας της και συγκεκριμένα με «χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση όγκου στον εγκέφαλο σε ηλικία 8 ετών», σύμφωνα με ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης.

Η 22χρονη έχασε τη ζωή της μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της. Ο πατέρας της υποστηρίζει ότι η ιρανική αστυνομία είναι υπεύθυνη για τον θάνατό της.

Η Μαχσά Αμινί,  πέθανε έπειτα από ένα «βίαιο χτύπημα στο κεφάλι» από την διαβόητη αστυνομία ηθών την ημέρα της σύλληψής της, υποστήριξε και ο ξάδελφός της ο οποίος ζει στο Ιράκ.

Η 22χρονη Ιρανή κουρδικής καταγωγής βρισκόταν στην Τεχεράνη όπου επισκεπτόταν συγγενείς της μαζί με τους γονείς και τον 17χρονο αδελφό της πριν ξεκινήσει τις πανεπιστημιακές της σπουδές  στο βορειοδυτικό Ιράν, όταν ο δρόμος της τέλειωσε από την αστυνομία ηθών στις 13 Σεπτεμβρίου, όπως είπε στο AFP ο 34χρονος ξάδελφός της Ερφάν Σαλίχ Μορτεζαΐ.

«Την χαστούκισαν, την χτύπησαν στα χέρια και στα πόδια. Όταν την χτύπησαν στο κεφάλι έχασε τις αισθήσεις της. Ένας από τους αστυνομικούς είπε ότι προσποιείται.

Πέρασε τουλάχιστον 1,5 ώρα μέχρι να μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Τεχεράνης παρά τις εκκλήσεις των συγγενών της. Έπειτα από τρεις ημέρες σε κώμα, κατέληξε, σύμφωνα με τις καταγγελίες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος