Μ. Ξενογιαννακοπούλου στο Πρώτο: Ανεπαρκή και αναποτελεσματικά τα μέτρα στήριξης – Αποκομμένος από την πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης (audio)

Την εκτίμηση ότι είναι «ανεπαρκή και αναποτελεσματικά» τα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που εξειδίκευσαν οι αρμόδιοι υπουργοί, εξέφρασε η βουλευτής, τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

Καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι στο νέο τηλεοπτικό μήνυμα του στην Τετάρτη 16 Μαρτίου, «φάνηκε να είναι αποκομμένος από την πραγματικότητα που ζει ο ελληνικός λαός». Όπως είπε, ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να παρουσιάσει ως εξωγενές το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας και ότι οφείλεται κυρίως στον πόλεμο που δυστυχώς λαμβάνει χώρα στην Ουκρανία, «όταν η πραγματικότητα είναι εδώ και 6 μήνες κυριολεκτικά έχει “γονατίσει” η ελληνική κοινωνία», ενώ «τα μέτρα και οι πολιτικές της κυβέρνησης σε καμία περίπτωση δεν ήταν αποτελεσματικά για να την αντιμετωπίσουν».

Σύμφωνα με την ίδια τα νέα μέτρα είναι ανεπαρκή, «όταν μιλάμε για στήριξη 13 ευρώ τον μήνα στη βενζίνη στην πραγματικότητα» και όταν σήμερα «οι μισθωτοί έχουν χάσει πάνω από 14% της αγοραστικής τους δύναμης με στοιχεία του Ιανουαρίου, δηλαδή πριν αρχίσει ο πόλεμος στην Ουκρανία».

Η κυρία Ξενογιαννακοπούλου υποστήριξε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες για κάτι καλύτερο, με την άσκηση μιας διαφορετικής πολιτικής. Ανέφερε ότι στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής -όπου υπάρχει εκτίμηση για προϋπολογισμό 11% – επισημαίνεται «ότι το ελληνικό Δημόσιο το περασμένο εξάμηνο αυτής της βαθιάς κρίσης που πλήρωσε ο ελληνικός λαός, στην ουσία κερδοσκόπησε πάνω στο υστέρημα του εργαζόμενου και του μικρομεσαίου, καθώς είχε μια αύξηση των δημοσίων εσόδων περίπου στο 1 δισεκατομμύριο, από τον ΦΠΑ και τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης στις αυξημένες τιμές σε βενζίνη, τρόφιμα και βασικά καταναλωτικά αγαθά».

«Καταλαβαίνετε τώρα την ειρωνεία στα μέτρα που ανακοινώθηκαν που είναι περίπου στο 1 δισεκατομμύριο, όταν δηλαδή στην πραγματικότητα τα χρήματα αυτά τα έχουν ήδη αποστερήσει από τους ίδιους τους εργαζόμενους, τους μισθωτούς, τους μικρομεσαίους, τους συνταξιούχους», πρόσθεσε η πρώην υπουργός.

Η ίδια κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν κάνει παρέμβαση στην ουσία του προβλήματος της ακρίβειας. «Πρώτα από όλα αφήνει να εξελίσσεται εδώ και μήνες αυτό το καρτέλ της ενέργειας. Ιδιωτικοποίησε μάλιστα τη ΔΕΗ η οποία συμμετέχει και αυτή στο ίδιο καρτέλ. Αρνείται να κάνει τους αποτελεσματικούς ελέγχους στην αγορά για τον ανταγωνισμό. Βλέπουμε να μη θέλει να βάλει πλαφόν στα τιμολόγια της ενέργειας ενώ έχουμε το πρωτοφανές, να βγαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να λέει ότι κάτι πρέπει να γίνει, πρέπει να φορολογηθεί ο ενεργειακός τομέας ο οποίος έχει κερδοσκοπήσει, και μιλάει για όλη την Ευρώπη. Πολύ περισσότερο για τη χώρα μας όπου βλέπουμε ότι αυτά τα καρτέλ είναι πάρα πολύ ισχυρά και σαφώς παραβιάζουν κάθε έννοια ανταγωνισμού και ορθής λειτουργίας και ρύθμισης της αγοράς», εξήγησε, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι η Κομισιόν ζητά να μπει πλαφόν στα τιμολόγια του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ερωτηθείσα για το γεγονός ότι και ο πρωθυπουργός ζητά να επιβληθεί πλαφόν στις τιμές, η κυρία Ξενογιαννακοπούλου αντέτεινε πως «το πρόβλημα με τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι κάνει προτάσεις στην Ευρώπη αλλά δεν τις υλοποιεί στη χώρα μας». «Δηλαδή είναι πολύ εύκολο να προτείνει κάτι και όταν έρχεται η Κομισιόν και λέει “κάντε το”, ο κ. Μητσοτάκης δεν το κάνει. Θα μπορούσε τώρα να πάρει αποφάσεις προκειμένου να βάλει πλαφόν στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου και κυρίως – όπως έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ– να υπάρξει σαφής μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, όπως έχουν κάνει άλλες 18 χώρες στην Ευρώπη, και να υπάρχει μια σαφής μείωση στον ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης», δήλωσε.

Αναφορικά με τις αιτιάσεις κυβερνητικών στελεχών περί “λαϊκισμού” του ΣΥΡΙΖΑ, η βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι λαϊκισμό επιδεικνύουν όσοι «υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να ληφθούν μέτρα που να στηρίζουν την πραγματική οικονομία». «Και θα έλεγα να πάνε να το πουν αυτό στους μικρομεσαίους που έχουν έναν φούρνο, ένα εστιατόριο, μια μικρή βιοτεχνία και οι οποίοι πλήρωναν πριν 6 μήνες 6.000 ευρώ για τη ΔΕΗ και σήμερα τους έρχεται λογαριασμός 25.000 ευρώ. Μια κυβέρνηση που κόπτεται υποτίθεται για τη μεσαία τάξη, για τα μεσαία εισοδήματα και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, να πάει να μιλήσει μαζί τους», υπογράμμισε.

Για το ενδεχόμενο να προκληθούν κοινωνικές εντάσεις, η κυρία Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει τεράστια κοινωνική επισφάλεια και απελπισία, που  μπορεί να οδηγήσει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνικής απελπισίας και του φόβου και της οργής σε ακροδεξιές και φασιστικές δυνάμεις, λέγοντας ότι «είχαμε δει κάτι αντίστοιχο και το 2012, τότε που είχε επικρατήσει η λογική της περιοριστικής πολιτικής, της λιτότητας και των μνημονίων στην Ευρώπη».

«Το είδαμε και στη χώρα μας. Άρα σημασία έχει, αντί να κατηγορείται η εναλλακτική πρόταση μιας πιο επεκτατικής, μιας κεϋνσιανής αντίληψης της Οικονομίας ως “λαϊκισμός”, να υπάρχει πραγματικά η δυνατότητα πολιτικής έκφρασης και προοπτικής σε αυτόν τον κόσμο που είναι σήμερα απελπισμένος», διεμήνυσε.

«Ως ΣΥΡΙΖΑ αυτές τις προτάσεις υποβάλλουμε, εκεί στοχεύουμε και λέμε ότι υπάρχει η δυνατότητα άσκησης μιας άλλης πολιτικής που σήμερα ασκείται από άλλες χώρες. Δηλαδή όταν μειώνεται κατά 14% η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και εμείς λέμε ότι τώρα πρέπει να γίνει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, η ίδια η Κομισιόν λέει ότι αυτό θα είναι λυτρωτικό για την Οικονομία. Ο εργαζόμενος, ό,τι εισόδημα έχει, το δίνει στην κατανάλωση, στην αγορά και αυτό στηρίζει την ενεργό ζήτηση και τους μικρομεσαίους», πρόσθεσε η κυρία Ξενογιαννακοπούλου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος