Μ. Βορίδης στο Πρώτο: Αλλάζουμε τελείως το σύστημα αξιολόγησης στο Δημόσιο – Με το μοντέλο ΣΥΡΙΖΑ όλοι είναι «άριστοι», «πολύ καλοί» και «καταπληκτικοί»  (audio)

«Μεταπολιτευτικά έχουν ψηφιστεί 4 ή 5 συστήματα αξιολόγησης στο δημόσιο, αλλά κανένα δεν έφερε ουσιαστικό αποτέλεσμα. Το τελευταίο που εφαρμόζεται είναι ένα σύστημα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Γίνεται αξιολόγηση, αλλά ποια είναι τα αποτελέσματα; 96% των δημοσίων υπαλλήλων είναι άριστοι ή πάρα πολύ καλοί. Αυτά τα αποτελέσματα δεν έχουν καμία πρακτική σημασία. Είναι άχρηστα και στους υπαλλήλους και στη διοίκηση. Μπράβο, όλοι είναι άριστοι, όλοι είναι πολύ καλοί, όλοι είναι καταπληκτικοί, δεν έχουμε να κάνουμε τίποτα, επομένως. Όλα είναι θαυμάσια», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, εξήγηση για ποιο λόγο η κυβέρνηση θα εφαρμόσει από 1ης – 1ου– 2023 ένα τελείως διαφορετικό σύστημα αξιολόγησης.

Παραδέχθηκε ότι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, αλλά κάτι αντίστοιχο συμβαίνει σε όλες τις δημόσιες διοικήσεις, σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες και άλλες δομές όπου υπάρχει θέμα με την αξιολόγηση, διότι οι αξιολογητές που είναι συνήθως προϊστάμενοι, δεν θέλουν να έρχονται σε προστριβές με τους υφιστάμενους. «Μια δυσμενής αξιολόγηση με τον οποίο έχεις να συνεργαστείς, να ζήσεις και την επόμενη μέρα, όταν ειδικά δεν υπάρχει αξιολογική κουλτούρα και η αξιολόγηση συνδέεται με τις διαδρομές καριέρας, δημιουργεί πολύ κακό κλίμα μέσα στην ομάδα εργασίας και αυτό είναι το πρόβλημα», διευκρίνισε.

Με το νέο σύστημα, «φεύγουμε από μια βαθμολογική κλίμακα και προχωράμε σε αυτό που λέμε αξιολόγηση δεξιοτήτων». «Υπάρχουν 9 δεξιότητες σε κάθε εργαζόμενο. Ακόμα και οι καλύτεροι εργαζόμενοι θα έχουν 3 δεξιότητες προς βελτίωση, που σημαίνει ότι η έμφαση δεν θα δίνεται στη βαθμολογία, αλλά στο τι πρέπει να βελτιώσει ο καθένας. Αλλάζει το μοντέλο, αντί να του λέει “πήρες 9,5 συγχαρητήρια”, του λέω ότι “κοίτα, στην ηγετικότητα μπορεί να μην είσαι τόσο καλός. Τα στοιχεία ανάληψης πρωτοβουλίας, ευθύνης και καθοδήγησης ομάδας να πρέπει να τα βελτιώσεις. Αντίθετα, στο κομμάτι γνώση του αντικειμένου σου, είσαι πάρα πολύ καλός. Αλλά κοίταξε το άλλο”», υπογράμμισε.

«Στην πραγματικότητα αξιολογούμε δεξιότητες, καταρτίζουμε σχέδια βελτίωσης των υπαλλήλων, και παρακολουθεί ο προϊστάμενος την εκτέλεση αυτών των σχεδίων. Το σχέδιο μπορεί να προβλέπει την παρακολούθηση σεμιναρίου στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Μπορεί να κρίνει ότι ένας υπάλληλος μπορεί να ξέρει το αντικείμενο του αλλά δεν έχει καλή επαφή με τον πολίτη. Να παρακολουθούμε συγκεκριμένα σημεία που αυτό να αποτελεί ένα μέτρο για τη βελτίωση του υπαλλήλου, χωρίς να έχει χαρακτήρα ότι κάτι θα σου συμβεί», δήλωσε.

Όπως εξήγησε ο κ. Βορίδης, «τους προϊσταμένους μαζί με την αξιολόγηση των δεξιοτήτων των υπαλλήλων, τους βάζουμε το στοιχείο της βαθμολογίας, στην εκτέλεση στόχων. Έχουν στοχοθεσία ως οργανική μονάδα» . Επιπλέον, «ο προϊστάμενος έχει στα χέρια του δυο σημαντικά διοικητικά εργαλεία, το μπόνους και την τηλεργασία, συν τα πειθαρχικά- το οποίο είναι ακραίο, δεν είναι εύκολο να ασκείς διοίκηση κάθε μέρα να τον έχεις τον άλλο με την απειλή. Αλλά υπάρχουν το μπόνους παραγωγικότητας- αν κάποιος είναι καλός μπορείς να τον επιβραβεύσεις οικονομικά- και την τηλεργασία- αν είναι κάποιος καλός μπορείς να του πεις ότι εσύ μπορείς να εργαστείς από το σπίτι σου γιατί σε εμπιστεύομαι. Επομένως, ο προϊστάμενος έχει αυτά τα 2 διοικητικά εργαλεία επιβράβευσης, προκειμένου να πιάσει του στόχους. Το αν θα το καταφέρει αυτό ή όχι, εξαρτάται κατά 50% από τον βαθμό του προϊσταμένου, κατά 40% από την αξιολόγηση δεξιοτήτων του και κατά 10% από την αξιολόγηση και την κρίση που θα του κάνουν οι υφιστάμενοι», επισήμανε.

«Το νέο μοντέλο, δημιουργεί τη δυνατότητα να βελτιώσουμε τους υπαλλήλους, αλλά ρίχνουμε το βάρος της στοχοθεσίας στον προϊστάμενος, ο οποίος πρέπει να εμπνεύσει την οργανική μονάδα», πρόσθεσε  ο κ. Βορίδης.

 

Για τις εκλογές

Ερωτηθείς ο υπουργός Εσωτερικών για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και μάλιστα για τις λεγόμενες διπλές εκλογές, ανέφερε ότι κάποια στιγμή θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός, θα προκηρυχθούν εκλογές, θα διαλυθεί η Βουλή και εντός ενός μεγίστου χρονικού διαστήματος 30 ημερών θα πρέπει να οριστεί η ημερομηνία των εκλογών.

«Θα προκύψει μια κοινοβουλευτική σύνθεση. Λόγω απλής αναλογικής, μάλλον προεξοφλείται δεν θα είναι εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης. Τότε θα υπάρχουν δυο προτάσεις στο τραπέζι για να επιλέξει ο λαός. Η μια της ΝΔ που θα λέει ότι εμείς διεκδικούμε αυτοδύναμη κυβέρνηση και η άλλη η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για προοδευτική διακυβέρνηση με το ΚΚΕ, τον κ. Βαρουφάκη και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Δεν ξέρω τι λένε τα άλλα κόμματα, δεν το ΚΚΕ που μάλλον την απορρίπτει, δεν ξέρω τι λέει το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ που μάλλον την απορρίπτει αλλά μένει να τη διευκρινίσει, δεν ξέρω τι λέει ο κ. Βαρουφάκης, αλλά αυτά τα δυο πράγματα θα έχει να διαλέξει ο λαός», δήλωσε.

«Επειδή η απλή αναλογική είναι ένα σύστημα που δεν εξασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα, στις πρώτες εκλογές έχουμε πει ότι δεν μπαίνουμε σε συζητήσεις. Ή θα είμαστε αυτοδύναμοι στις πρώτες εκλογές που θα συμφωνήσουμε ότι θα είναι δύσκολο, ή θα πάμε σε εκλογές ξανά με ενισχυμένο πλειοψηφικό σύστημα», ξεκαθάρισε.

« Αφού τελειώσουν οι πρώτες εκλογές και μάλλον δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση και τελειώσει και ο κύκλος των διερευνητικών εντολών, εν συνεχεία προκηρύσσονται νέες εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση. Θεωρώ ότι η ΝΔ θα έχει πετύχει αυτοδυναμία, αλλά είναι στην κρίση του λαού να επιλέξει πως θέλει να κυβερνηθεί ο τόπος, με αυτό το σύστημα όμως, το ενισχυμένο πλειοψηφικό», διεμήνυσε ο κ. Βορίδης.

«Ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει την επιθυμία του να πάμε σε εκλογές στα τέλη της άνοιξης του 2023, για να μην περάσει όλο το καλοκαίρι του 2023 με εκλογές. Αυτό πρακτικά δεν είναι δυνατόν, ειδικά στην Ελλάδα που έχει πολύ αυξημένη τουριστική δραστηριότητα» ξεκαθάρισε.

«Αυτή είναι η επιθυμία του, απλώς έχει διατυπώσει έναν εύλογο προβληματισμό, ότι αν υπάρχει ένα έντονο τοξικό, πολωτικό κλίμα, δεν μπορεί η χώρα – που αντιμετωπίζει μια σειρά από δυσκολίες – να διατηρήσει αυτό το κλίμα για 6 ή 8 μήνες, να έχει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Συνεκτιμά και τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να δει κατά πόσο μπορεί να διατηρηθεί μια πολιτική οξύτητα επί μακρόν.  Σε περίπτωση που δεν μπορεί να υπάρξει αυτό, θα επισπεύσει τον χρόνο των εκλογών», είπε χαρακτηριστικά .

«Με την απλή αναλογική δεν υπάρχει δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης που να εξασφαλίζει σταθερότητα και ένα συνεκτικό και συμπαγές πολιτικό πρόγραμμα που θα το ψηφίζει ο λαός και να ξέρει ότι με αυτό το πρόγραμμα θα πορευτεί η κυβέρνηση. Η αποτύπωση των πολιτικών δυνάμεων σχεδόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις συμφωνούν στο προβάδισμα της ΝΔ, δεύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ, τρίτο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με άνοδο από τις τελευταίες εκλογές. Με αυτή την αποτύπωση δεν φαίνεται να επιδοκιμάζεται η θεωρία της προοδευτικής διακυβέρνησης του κ. Τσίπρας, και είναι αδύνατον στη ΝΔ να εξασφαλίσει το 47%-48% που χρειάζεται για αυτοδύναμη κυβέρνηση. Άρα οδηγούμαστε σε διπλές εκλογές», εξήγησε ο ίδιος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος