Μ. Συρεγγέλα στο Πρώτο: Πώς θα προστατεύσει η Ελλάδα τις γυναίκες – πρόσφυγες από το Αφγανιστάν (audio)

«Μας ανησυχούν οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και ιδιαίτερα το κομμάτι που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών. Δεν είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την κατάσταση των γυναικών», τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στον Αλφόνσο Βιτάλη.

«Μπορεί οι Ταλιμπάν να εμφανίζονται καθησυχαστικοί και να υπόσχονται ότι θα επιτρέψουν στις γυναίκες να σπουδάζουν και να εργάζονται, αλλά το κάνουν με την υποσημείωση ότι αυτό θα γίνει στο πλαίσιο που θέτει το Ισλάμ», επισήμανε. Υπενθύμισε, μάλιστα, την προηγούμενο περίοδο διακυβέρνησης της ασιατικής χώρας από το καθεστώς των Ταλιμπάν, την περίοδο 1996-2001, με κλείσιμο σχολείων ακόμη και για τα κορίτσια προσχολικής ηλικίας, με απαγόρευση κυκλοφορίας γυναικών χωρίς τη συνοδεία κάποιου άνδρα από την οικογένεια, με κάθε είδους απαγορεύσεις για τις γυναίκες, με σωματικές τιμωρίες και θανάτους.

«Είχαμε την τύχη να γεννηθούμε σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και δεν πρέπει να μείνουμε αμέτοχοι», τόνισε η κυρία Συρεγγέλα, τονίζοντας ότι θα υπάρχουν δράσεις για την προστασία των γυναικών από το Αφγανιστάν που θα έρθουν στη χώρα μας, όπως συμβαίνει ήδη με άλλες γυναίκες – πρόσφυγες από τον μουσουλμανικό κόσμο.

 

«Στη χώρα μας οι γυναίκες και τα παιδιά έχουν μια καλύτερη αντιμετώπιση όταν αναγκάζονται να φύγουν από τις πατρίδες τους», σημείωσε, λέγοντας, όμως, ότι θα πρέπει να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών.

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει ως νόμο τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, δηλαδή τη σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Παράλληλα, όπως είπε η υφυπουργός, το προηγούμενο διάστημα και ιδίως κατά την περίοδο της καραντίνας, αναπτύχθηκαν πολλές δράσεις. Ενημερώθηκαν οι γυναίκες αυτές για τα δικαιώματά τους, με φυλλάδια μεταφρασμένα στις γλώσσες τους, που έδιναν έμφαση στο γεγονός ότι βρίσκονται σε ένα κράτος όπου η βία τιμωρείται δια νόμου και δεν είναι ανεκτή.

«Πολλές γυναίκες, Ελληνίδες αλλά και πρόσφυγες, θύματα έμφυλης ή ενδοοικογενειακής βίας απομακρύνθηκαν άμεσα μαζί με τα ανήλικα παιδιά τους, σε ξενώνες και ασφαλή καταλύματα», επισήμανε η υφυπουργός, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των γυναικών αλλά και των τοπικών φορέων.

«Ακόμη και στην γραμμή 15900 – που είναι 24ωρης λειτουργίας, όπου μπορεί οποιαδήποτε γυναίκα ή τρίτο πρόσωπο να καταγγείλει περιστατικά βίας- υπάρχει και μετάφραση στα  αραβικά και τα περσικά», πρόσθεσε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος