Μ. Σχοινάς στην ΕΡΤ3: Η Ε.Ε. έσπασε ταμπού δεκαετιών, με αφορμή την πανδημία

«Ποτέ στην ιστορία της ελληνικής δημοκρατίας δεν είχαμε τόσο πολλούς πόρους στη διάθεσή μας για μπορέσουμε να χτίσουμε το νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής και να αλλάξουμε το υπόδειγμα ανάπτυξης στη χώρα» είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στο βραδινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3.
Όπως είπε η αλλαγή παραγωγικού υποδείγματος περνά μέσα από την πράσινη μετάβαση, την ψηφιακή μετάβαση και μια «επανάσταση δεξιοτήτων, που χρειαζόμαστε στην Ελλάδα γιατί το ανθρώπινο δυναμικό δεν είναι προετοιμασμένο για αυτές τις νέες προκλήσεις. Όλα αυτά μπορούμε να τα κάνουμε με άνεση χρόνου και με άνεση πόρων», σημείωσε.

Όπως είπε, στο νέο αναπτυξιακό οικοσύστημα, με το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ υπάρχουν διαθέσιμα 70 δισ. ευρώ για τη χώρα και εκτίμησε ότι η Κεντρική Μακεδονία θα είναι μια από τις κερδισμένες περιοχές με χρηματοδότηση της τάξης του 1,3 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενος στη διαχείριση της πανδημίας από την Ε.Ε. τη χαρακτήρισε ένα «ευρωπαϊκό θαύμα». «Αν λέγαμε σε κάποιον πριν δυο χρόνια ότι η Ευρώπη θα αγόραζε 4,6 δισ. δόσεις εμβόλιου και θα τα μοίραζε δωρεάν σε 480 εκατομμύρια Ευρωπαίους θα μας έβλεπε περίεργα. Αυτό όχι απλώς συμβαίνει αλλά έχουμε το 70% των Ευρωπαίων εμβολιασμένο».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Σχοινάς παρατήρησε ότι πριν λίγα χρόνια θα ήταν δύσκολο κανείς να πιστέψει ότι η Ε.Ε. θα προχωρήσει σε κοινό δανεισμό 750 δισ. ευρώ για να ρίξει στην αγορά για την ανάκαμψη. «Σπάσαμε ταμπού δεκαετιών, με αυτά που κάναμε για την αντιμετώπιση της πανδημίας» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο κ. Σχοινάς στις νέες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο μεταπανδημικός κόσμος μας περιλαμβάνονται και οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες και στο κόστος μεταφορών που οδηγεί σε αυξήσεις στις τιμές βασικών αγαθών. «Είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει, ελπίζω όχι για πολύ». Σημείωσε ότι το πρόβλημα είναι παγκόσμιο αλλά  εκτίμησε ότι δεν θα μας απασχολήσει σε βάθος χρόνου. «Έχουμε μηχανισμούς και πόρους στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο νέο ΕΣΠΑ για να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους» διαβεβαίωσε ο κ. Σχοινάς.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο προσφυγικού κύματος από το Αφγανιστάν είπε ότι η ΕΕ είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένη τώρα από ό,τι το 2015-2016, οπότε δεν υπήρχε η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή, ενώ σήμερα η Frontex λειτουργεί στο Αιγαίο και τον Έβρο, δεν είχαμε πόρους και διαδικασίες. «Αυτά τώρα τα έχουμε και το δείξαμε στον Έβρο, όταν η Ελλάδα μπόρεσε και κράτησε το εξωτερικό σύνορο της Ένωσης, το δείξαμε πρόσφατα στην ισπανική πόλη Θέουτα στη Β. Αφρική και στο σύνορο Λευκορωσίας Λιθουανίας, που είναι γνωστό ως ‘’ο Έβρος του Βορρά’’. Ένα μήνυμα είναι ότι όσοι γείτονες θέλουν να επιτεθούν στην Ευρώπη, εργαλειοποιώντας τον ανθρώπινο πόνο θα αποτύχουν. Κανένας δεν μπορεί να εκβιάσει την Ευρώπη και αυτό νομίζω ότι αποδείχθηκε περίτρανα» είπε, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στην Τουρκία, αλλά και στις υβριδικές απειλές που εκτοξεύουν «αυταρχικοί ηγέτες στην γειτονία της Ε.Ε.» χρησιμοποιώντας ανυπεράσπιστους μετανάστες και οργανώνοντας μαζικές κινήσεις. Αυτή η τακτική δεν βοήθησε κανέναν από αυτούς τους ηγέτες, σημείωσε με νόημα ο κ. Σχοινάς.

«Χρειαζόμαστε την Τουρκία για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τις μεταναστευτικές ροές που ενδεχομένως να προκύψουν από το Αφγανιστάν. Τα πρώτα δείγματα των συνομιλιών μας με την Τουρκία είναι πολύ ενθαρρυντικά. Οι Τούρκοι αυτή τη φορά μας λεν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν τέτοιες κινήσεις στο έδαφός τους κι ότι είναι έτοιμοι να φυλάξουν το εξωτερικό τους σύνορο, το οποίο θα βοηθήσει πάρα πολύ και την Ευρώπη».

Αναφορικά με το ζήτημα της ανεργίας, εμφανίστηκε αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι η οικονομία ανακάμπτει κι ότι αυτή η «επανάσταση δεξιοτήτων» που χρειαζόμαστε στην Ελλάδα σιγά σιγά υλοποιείται. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην επίσκεψή του, μαζι με τον επιτροπή Σμίτ, στη σχολή μαθητείας του ΟΑΕΔ στη Θεσσαλονίκη, όπου είπε ότι «συμβαίνει ένα μικρό θαύμα». «Νέοι άνθρωποι από τις δυτικές συνοικίες της πόλης με κοινοτική χρηματοδότηση στο 75% το πρωί επιμορφώνονται σε βασικές δεξιότητες και το βράδυ απασχολούνται σε συναφείς επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι γυρνά ο τροχός».
Απαντώντας σε μια προσωπική ερώτηση για τη διαδρομή του από τη Φούρκα Χαλκιδικής μέχρι τις Βρυξέλλες είπε ότι ο ίδιος είναι απόφοιτος δημόσιου σχολείου, ένας μαθητής που έμαθε ξένες γλώσσες στο φροντιστήριο, και αποφοίτησε από το δημόσιο πανεπιστήμιο. «Θέλω να είναι ένα μήνυμα αυτό για τους νέους, ότι όλοι οι στόχοι είναι εφικτοί και πρέπει να είναι προσβάσιμοι για όλους, όχι για τους λίγους».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος