Μ. Παπάζογλου στο Πρώτο για ιταλικές εκλογές: Εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη το αποτέλεσμα- Η ενεργειακή κρίση φέρνει αβεβαιότητα σε όλους (audio)

«Εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των Ιταλικών εκλογών ο Μάνος Παπάζογλου, επίκουρος καθηγητής Πολιτικών Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου προσθέτοντας ότι το κομματικό σύστημα στην Ιταλία έχει αποσταθεροποιηθεί εδώ και σχεδόν τριάντα χρόνια και σε συνδυασμό με την δυσμενή οικονομική κατάσταση δημιουργεί συνθήκες κρίσης της εμπιστοσύνης για θεσμούς και κόμματα.

Ο κ. Παπάζογλου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, τόνισε ότι το κομματικό σύστημα βρίσκεται σε νέα περιδίνηση. «Σε αυτή την φάση βλέπουμε όντως την άνοδο της ακροδεξιάς και ένα κοκτέιλ παραγόντων που την τροφοδοτούν. Όμως η βάση είναι η κρίση εμπιστοσύνης στους πολιτικούς θεσμούς η οποία κάνει ένα μεγάλο τμήμα των πολιτών να μετακινούνται σε νέα κόμματα αναζητώντας μιαλύση στα προβλήματα τους. Όμως η λύση με τον τρόπο που δίνεται ενδεχομένως να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα και για την Ιταλία και για την Ευρώπη» ανέφερε.

Την τελευταία δεκαετία παρά τους πολλούς πρωθυπουργούς και τις κυβερνήσεις στην Ιταλία, εξακολουθούν να βρίσκονται σε δεινή θέση, σημείωσε ο κ. Παπάζογλου. Ειδικά, ανέφερε, υπάρχει υποχώρηση της μεσαίας τάξης σε σχέση με τα εισοδήματα που απολάμβαναν και την προοπτική που είχαν οι ψηφοφόροι και σε αυτά έχουν προστεθεί και άλλα όπως η ενεργειακή κρίση που έχει επιβαρύνει πάρα πολύ τα εισοδήματα της μεσαίας και προς τα κάτω κοινωνικο-οικονομικής τάξης.

«Αυτό που θα υποχρεωθεί να κάνει η κυβέρνηση Μελόνι, παρά το δικό της πρόγραμμα και τις προεκλογικές δεσμεύσεις, για να μπορέσει να κυβερνήσει, είναι να αξιοποιήσει την Ευρώπη. Δηλαδή, τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, τις συμμαχίες που δημιουργούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επίλυση πολλών ζητημάτων και οικονομικής βιωσιμότητας και ασφάλειας για την Ιταλία. Η πραγματικότητα της διακυβέρνησης, ακόμα και για μια Ιταλία που είναι μεγάλη χώρα, είναι ότι μόνη της δίχως την Ευρώπη, δεν υπάρχει. Η Ιταλία έχει ένα τεράστιο δημόσιο χρέος το οποίο απειλεί την ίδια πρώτα απ’ όλα αλλά και την Ευρώπη, γιατί είναι τεράστια η βαρύτητα της ιταλικής οικονομίας» επισήμανε ο κ. Παπάζογλου.

«Δεν μπορούμε παρά να σεβαστούμε το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία, από την άλλη, αυτό που μπορεί να προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί παρά να συνοδεύεται και από μια προσήλωση στις αξίες της, που είναι το κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα, οι ελευθερίες. Αυτά συνιστούν το θεμέλιο της δικής μας ευημερίας και εκεί θα δοθεί μεγάλη μάχη το επόμενο διάστημα» υπογράμμισε ο κ. Παπάζογλου.

Σχετικά με το ενδεχόμενο η Ιταλία να βρεθεί για μία ακόμη φορά ενώπιον του ενδεχομένου της κυβερνητικής ακυβερνησίας, αφού οι σχέσεις των εν αναμονή κυβερνητικών εταίρων δεν είναι οι καλύτερες και οι ισορροπίες μεταξύ τους είναι εύθραυστες, ο κ. Παπάζογλου  δήλωσε ότι εάν μπορούμε να έχουμε οδηγό το παρελθόν του ιταλικού πολιτικού συστήματος, με εξαίρεση ίσως τον Μπερλουσκόνι, κανένας  δεν είχε προσωπικό πολιτικό κεφάλαιο που να το εξαργυρώσει και να μείνει στην κυβερνητική ηγεσία. «Και η Μελόνι φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσει γρήγορη φθορά και εφόσον εξαρτάται και από τη στήριξη των άλλων δύο κομμάτων μάλλον θα πρέπει να ανησυχεί και για την δική της προσωπική τύχη. Αυτό βέβαια έχει επαναληφθεί πολλές φορές στο παρελθόν με πρωθυπουργούς που δεν είχαν την επάρκεια της κοινοβουλευτικής ισχύος για να παραμείνουν στη θέση τους. Αυτό είναι πολύ μεγάλη διαφορά με άλλα πολιτικά συστήματα αλλά οι Ιταλοί έχουν εξοικειωθεί με αυτή την κατάσταση και επιλέγουν με δεδομένο και αυτό τους πρωθυπουργούς τους. Αυτό φαίνεται και από την τεράστια αυξομείωση των ποσοστών των κομμάτων, και αυτό ισχύει σε πολύ μεγάλη κλίμακα στην Ευρώπη» συμπλήρωσε.

 

Αναφορικά με το εκλογικό αποτέλεσμα πριν από λίγες ημέρες στη Σουηδία και την εκλογή του ακροδεξιού κόμματος και εκεί, ο κ. Παπάζογλου δήλωσε ότι είναι εντυπωσιακό γιατί οι Σκανδιναβικές χώρες είναι γνωστές για τη μετριοπάθειά τους για την διαμόρφωση όρων συναίνεση και συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων και δεν έχουν περάσει την οικονομική κρίση που υπέστη ο Ευρωπαϊκός Νότος. «Εκεί λειτουργούν άλλοι παράγοντες, που τροφοδοτούν αυτά τα κόμματα και κυρίως είναι το ζήτημα του μεταναστευτικού σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό. Και τροφοδοτούνται και από την λογική ότι οι επιλογές, κυρίως από τις νέες γενιές, γίνονται με όρους θεάματος καθώς έχουν απομακρυνθεί από τα παραδοσιακά κόμματα» σημείωσε.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η οικονομική παγκοσμιοποίηση έφερε εκτός από πολλά θετικά πράγματα και μια διασάλευση της αίσθησης του ανήκειν. «Και βεβαίως υπάρχουν πολλά τμήματα στην αγορά εργασίας που έχουν χάσει τον κόσμο που ήξεραν, το εργοστάσιο ,την περιοχή που δούλευαν και αυτοί οι άνθρωποι αναζητούν ένα νόημα» είπε ακόμα ο κ. Παπάζογλου.

«Δεν μας ευνοούν οι εξελίξεις, στην Ευρώπη το ζήτημα της ενέργειας ακουμπάει όλα τα νοικοκυριά, οπότε ενδεχομένως να βρούμε αποδιοπομπαίους τράγους είτε στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε στο επίπεδο εθνικών κυβερνήσεων. Είναι μια αβεβαιότητα που έρχεται για όλους μας. Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε καταστάσεις» κατέληξε ο κ. Παπάζογλου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος