Μ. Μυριάνθης στο Πρώτο για κοίτασμα στην Κύπρο: Ταμείο σε ουδέτερο περιβάλλον με κέρδη 18% υπέρ της τουρκοκυπριακής κοινότητας (audio)

Ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που αφορά στην δημιουργία ταμείου για τον διαμοιρασμό των κερδών από τους υδρογονάνθρακες, ο Μιχάλης Μυριάνθης, ενεργειακός αναλυτής, ειδικός σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ, διαφοροποιήθηκε, διατυπώνοντας την θέση του.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την  Ευαγγελία Μπαλτατζή, «η πρώτη ανακάλυψη φυσικού αερίου στο κοίτασμα «Αφροδίτη» έχει γίνει εδώ και 12 χρόνια, επομένως η δήλωση ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ταμείο, ισχύει μια 12ετία αλλά δεν έχει υλοποιηθεί».

«Σημαντικά είναι τα έργα και όχι οι προθέσεις. Θα έπρεπε η Κυπριακή κυβέρνηση να ιδρύσει αυτό το ταμείο, κάπου σε ένα ουδέτερο περιβάλλον, για παράδειγμα στην Ελβετία, την Ζυρίχη, την Γενεύη, το ταμείο να είναι κάτω από την εγγύηση του ΟΗΕ και εκεί να πηγαίνουν οι πρόσοδοι από τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου σε ποσοστό 18%, όσο δηλαδή ήταν η αναλογία Τουρκοκυπρίων-Ελληνοκυπρίων προ της εισβολής. Η έμφαση είναι, αυτή η τοποθέτηση να γίνεται υπέρ της τουρκοκυπριακής κοινότητας, όχι υπέρ του λεγόμενου και ανύπαρκτου νομικά, τουρκοκυπριακού κράτους, να μην γίνει σύγχυση. Και να μπορούν να εκταμιεύσουν από αυτό το ταμείο όταν επανενοποιηθεί η Κύπρος και λυθεί το πολιτικό της πρόβλημα. Αυτό θα αφαιρούσε ένα τεράστιο επιχείρημα από την Τουρκία, γιατί θα έδειχνε διεθνώς, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ενδιαφέρεται εξίσου και για την συνιστώσα της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Και δεν θα μπορούσε σε καμιά περίπτωση να κατηγορηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία ότι σφετερίζεται, όπως λέει η Τουρκία, ένα περιουσιακό στοιχείο της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

Αναφορικά με την δυναμικότητα του ίδιου του κοιτάσματος, ο κ. Μυριάνθης σημείωσε πως είναι σημαντικό, χωρίς όμως να είναι και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. «Το σημαντικότερο είναι ότι πρόκειται για ευρωπαϊκή υπόθεση» υπογράμμισε, με την έννοια ότι το έχει ανακαλύψει μια κοινοπραξία δύο ευρωπαϊκών εταιρειών και βρίσκεται σε κυριαρχία κράτους μέλους της ΕΕ. «Αυτό είναι ένα πολύ ενδιαφέρον μήνυμα, ειδικά στην σημερινή συγκυρία που η Ευρώπη βρίσκεται κάτω από την ρωσική ενεργειακή μέγγενη και με τις τιμές του φυσικού αερίου να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη» ανέφερε.

Το συγκεκριμένο κοίτασμα, είπε, έχει την δυναμικότητα του 10% περίπου του μεγαλύτερου κοιτάσματος στην Ανατολική Μεσόγειο, του Ζορ που βρίσκεται στην ΑΟΖ της Αιγύπτου. «Ομολογουμένως είναι ένα σημείο που δεν διεκδικείται από την Τουρκία ούτε per se σαν τουρκική υφαλοκρηπίδα, ούτε σαν περιοχή τουρκοκυπριακής αρμοδιότητας» συμπλήρωσε ο κ. Μυριάνθης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος