Μ. Μουσμούτη στο Πρώτο: Στοιχείο της διαφορετικότητας πλέον η αναπηρία – Ο αυτοκαθορισμός είναι η βασική αρχή της συμπεριληπτικής γλώσσας (audio)

Για τα στερεότυπα στη χρήση της Γλώσσας όταν μιλάμε για την Αναπηρία όπως και για τα χαρακτηριστικά μίας Συμπεριληπτικής Γλώσσας, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Athens Calling» με τον Περικλή Βασιλόπουλο, η Μαρία Μουσμούτη, Δρ. Νομικής και Λέκτωρ στο Ινστιτούτο Προωθημένων Νομικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου καθώς και συντονίστρια σε μία σειρά εγχειριδίων με θέμα τη γλώσσα και την αναπηρία.

Τόνισε ότι η αναπηρία είναι πλέον ένα στοιχείο διαφορετικότητας. Δηλαδή πως είμαστε όλοι διαφορετικοί, άλλος είναι ψηλός, άλλος είναι κοντός, άλλος είναι ξανθός, άλλος είναι μελαχρινός, κάποιοι είναι ανάπηροι, κάποιοι δεν έχουν κάποια αναπηρία. Δηλαδή είναι στοιχείο της ανθρώπινης ποικιλομορφίας. Έτσι το αντιλαμβανόμαστε. Άρα δεν έχει να κάνει με την ικανότητα ή την ανικανότητα ενός ανθρώπου, δεν έχει να κάνει μόνο με τα δικά του χαρακτηριστικά. Η σύγχρονη έννοια της αναπηρίας, είναι κάτι πολυδιάστατο. Έχει να κάνει με τα χαρακτηριστικά του ατόμου, αλλά έχει να κάνει και με το περιβάλλον και πως αυτό είναι διαμορφωμένο για να αποδεχτεί άτομα που είναι διαφορετικά και έχει να κάνει και με συμπεριφορές και εκεί είναι που μπαίνουν τα στερεότυπα, η γλώσσα, ο τρόπος με τον οποίο όλοι εμείς τους αντιμετωπίζουμε.

Επίσης σημείωσε πως ο αυτοκαθορισμός είναι η βασική αρχή της συμπεριληπτικής γλώσσας. Δηλαδή όταν στο προφορικό λόγο αν κάποιος επιλέγει να αυτοπροσδιορίζεται με έναν τρόπο, αυτός πρέπει να είναι σεβαστός. Από κει και πέρα, οι επόμενες κατευθυντήριες γραμμές που μας δίνει η συμπεριληπτική γλώσσα είναι ότι δεν συνδέουμε το άτομο με την αναπηρία, ή με άλλα χαρακτηριστικά του, ότι όπου χρειάζεται να αναφερθούμε σε αυτό, αν είναι σχετικό με αυτό που προσπαθούμε να πούμε το κάνουμε με έναν τρόπο που είναι ουδέτερος, και ποτέ δεν ξεπερνάμε αυτό το όριο.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος