Μ. Μαθιουλάκης στο Πρώτο: Θα αρχίσει η αποκλιμάκωση στις τιμές του φυσικού αερίου – Χειρότερα δεν θα δούμε (audio)

«Σιγά σιγά θα αρχίσει η αποκλιμάκωση στο κόστος ενέργειας και σίγουρα δεν θα δούμε υψηλότερες τιμές. Ό,τι σοκ είχαμε να πάθουμε, το πάθαμε, χειρότερα δεν πιστεύω να δούμε» εκτίμησε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο αναλυτής ενεργειακής στρατηγικής και ακαδημαϊκός Διευθυντής του Ελληνικού Ενεργειακού Φόρουμ Μιχάλης Μαθιουλάκης.

Αναλύοντας πού βασίζεται η πρόβλεψή του, σημείωσε πως οι τιμές χονδρικής που είδαμε στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, τον Δεκέμβριο εκτοξεύτηκαν στα ύψη λόγω της αμφιβολίας και της ανασφάλειας του τι πρόκειται να γίνει. Αυτή την στιγμή αυτό που φοβόμασταν το έχουμε πίσω μας, είδαμε τι πρόκειται να γίνει και εν πολλοίς ξέρουμε προς τα πού θα πάνε τα πράγματα. «Επιπλέον ο χειμώνας είναι πια πίσω μας και οι ανάγκες για φυσικό αέριο μειώνονται, άρα είμαστε σε μια περίοδο που δεν βλέπω λόγους να πάνε οι τιμές ψηλότερα» υπογράμμισε ο κ. Μαθιουλάκης.

Τα ερωτήματα που αφορούν στην ενέργεια της Ευρώπης άρα και της χώρας μας ισχύουν εδώ και πολλά χρόνια και δεν θα έπρεπε να επιδιώκεται να λυθούν επάνω σε μια κρίση, αλλά έπρεπε να έχουν λυθεί ήδη, επεσήμανε ο κ. Μαθιουλάκης.

«Σαφώς η κατάσταση στην Ρωσία δεν θα συνεχιστεί για πάντα, αλλά αυτή την στιγμή η Ελλάδα έχει μια μεγάλη εξάρτηση από την Ρωσία. Συνολικά η Ε.Ε. εισάγει το 45% του φυσικού αερίου της και το 33% του πετρελαίου της από την Ρωσία. Πριν από 3-4 χρόνια το μερίδιο της Ρωσίας στο φυσικό αέριο ήταν περίπου στο 35% και έχει ανέβει, ενώ αντίστοιχα πριν από 3 χρόνια σχεδόν όσο φυσικό αέριο παίρναμε από την Ρωσία άλλο τόσο εισαγάγαμε από την Νορβηγία, αλλά για τους δικούς της λόγους αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή φυσικού αερίου και εμείς το αντικαταστήσαμε με ρωσικό» εξήγησε.

Η Ε.Ε. θα μπορούσε να επιλέξει άλλους διόδους, συμπλήρωσε ο κ. Μαθιουδάκης, ίσως κάποιους άλλους αγωγούς που φέρνουν μη ρώσικο φυσικό αέριο στην Ε.Ε., κυρίως όμως πρέπει να επιλέξει, όπως και η Ελλάδα και σε αυτό έχουν γίνει κινήσεις, το υγροποιημένο φυσικό αέριο, που έρχεται με καράβια από οπουδήποτε στον κόσμο και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο φροντίζει να υπάρχει διαφοροποίηση των πηγών.

Ευτύχημα για την χώρα μας χαρακτήρισε ο κ. Μαθιουδάκης τον σταθμό επαναεροποίησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ρεβυθούσα, που υπάρχει κάποιες δεκαετίες τώρα. Κάποιο από αυτό αποθηκεύεται και το υπόλοιπο μπαίνει κατευθείαν μέσα στο σύστημα φυσικού αερίου.

«Ετοιμάζεται στην Ελλάδα μια αντίστοιχη εγκατάσταση  που δεν θα είναι σε σταθερό έδαφος, αλλά σε ένα πλοίο μόνιμα αγκυροβολημένο έξω από την Αλεξανδρούπολη που θα κάνει την ίδια δουλειά και υπάρχουν σχέδια και για άλλα σημεία στην χώρα. Στην Ελλάδα αυτού του είδους οι εγκαταστάσεις εκτός από το ότι μας εξασφαλίζουν φυσικό αέριο και από άλλες πηγές προκειμένου να μην είμαστε τόσο εξαρτημένοι από την Ρωσία, μας προσφέρει και ένα επιπλέον πλεονέκτημα ότι μπορεί να λειτουργήσει η Ελλάδα ως πύλη για τον ανεφοδιασμό και άλλων χωρών. Για παράδειγμα η Βουλγαρία που είναι πλήρως εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο, με τον σταθμό στην Αλεξανδρούπολη και με αυτόν που ήδη λειτουργεί στην Ρεβυθούσα και με κάποιους κάθετους άξονες που θα συνδέουν την Ελλάδα με την Βουλγαρία με αγωγούς φυσικού αερίου η Ελλάδα πλέον μπορεί να βοηθήσει την Βουλγαρία και τα υπόλοιπα Βαλκάνια και υπό προϋποθέσεις με διόδους που θα φτάνουν μέχρι την κεντρική Ευρώπη, να βοηθήσει στην μείωση της εξάρτησης από την Ρωσία και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και σε όρους γεωπολιτικής» ανέφερε ο κ. Μαθιουλάκης.

Αυτού του είδους τα έργα δεν γίνονται μέσα σε μια μέρα, είναι όμως πολύ διαφορετικό να σχεδιάζει κανείς και να υλοποιεί πράγματα με τον δυνατόν ταχύτερους ρυθμούς από το να μην υπάρχουν καθόλου σχέδια, τόνισε ο κ. Μαθιουλάκης. «Στην χώρα μας γίνονται αυτά τα σχέδια, η Ρεβυθούσα ήδη λειτουργεί, είναι στην μέγιστη δυναμικότητά της εδώ και 2-3 χρόνια που στην ολοκληρώθηκε μια μεγέθυνση των δυνατοτήτων της και βοηθά πάρα πολύ γιατί αλλιώς και να θέλαμε να φέρναμε πολλά φορτία με LNG, δεν θα μπορούσαμε». Σχετικά με τον σταθμό στην Αλεξανδρούπολη ο κ. Μαθιουλάκης εκτιμά ότι μέσα στο 2022 θα ξεκινήσει η υλοποίησή του.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος