Μ. Μαθιουλάκης στο Πρώτο: “Επιχείρηση Θερμοστάτης”, τηλεργασία και αλλαγές στις συνήθειές μας για εξοικονόμηση ενέργειας (audio)

«Το να αρχίσουμε το καλοκαίρι να χρησιμοποιούμε το κλιματιστικό μας σε λίγο υψηλότερη θερμοκρασία, να κλείνουμε τα παράθυρα όταν λειτουργεί και τον χειμώνα ο θερμοστάτης να μην είναι ψηλά, είναι οι προτάσεις, για να μην καίει τόσο πολύ πετρέλαιο ή φυσικό αέριο» περιέγραψε με αφορμή την «Επιχείρηση Θερμοστάτης» που εφαρμόζεται σε Ιταλία και Ισπανία, ο Μιχάλης Μαθιουλάκης, αναλυτής ενεργειακής στρατηγικής και ακαδημαϊκός Διευθυντής του Ελληνικού Ενεργειακού Φόρουμ.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, τόνισε ότι αυτά τα μέτρα αφορούν τον δημόσιο τομέα, όπου το κράτος μπορεί να έχει κάποιον έλεγχο, συγκεκριμένα σε δημόσια και δημοτικά κτήρια, «Κάτι αντίστοιχο πιστεύω θα ανακοινωθεί και εδώ, αλλά όλα αυτά θέλουν χρόνο για να εφαρμοστούν, για παράδειγμα για να μπει ένα ανώτατο όριο στον θερμοστάτη του κλιματιστικού στα δημόσια κτήρια το καλοκαίρι, σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει μια μικρή εγκατάσταση που θα βάζει τον κόφτη. Αλλά από κει και πέρα υπάρχει και ένα θέμα προσωπικής επιλογής, γιατί ειδικά όταν το κλιματιστικό είναι πολύ χαμηλά θα πρέπει η κάθε υπηρεσία να φροντίσει να μην ανοίγουν τα παράθυρα» προσέθεσε.

«Για τον κάθε πολίτη στο σπίτι του, δεν χρειάζεται να του επιβάλει κανείς τίποτα, είναι αυτονόητο από την στιγμή που τον λογαριασμό τον πληρώνει ο ίδιος, ότι τον απασχολεί το τι πληρώνει για την ενέργεια. Άρα υπάρχει το κίνητρο. Σε ιδιωτικό επίπεδο μαζί με την συμπεριφορά μας που την θεωρώ αυτονόητη, να προσέχουμε τα φώτα, να μην έχουμε το κλιματιστικό το ίδιο ψηλά ή να μην καίει πολλή ώρα, θεωρώ ότι θα προσαρμοστεί ο καθένας από μόνος του, δεν χρειάζεται επιβολή» συμπλήρωσε ο κ. Μαθιουλάκης.

Η αποτελεσματικότητα συνδέεται με κάποια τεχνικά εργαλεία, ανέφερε ακόμα, αναλόγως με το πού ζει ο καθένας και τι οικονομικές δυνατότητες έχει. Ένα σπίτι καταναλώνει πάρα πολλή ενέργεια από την θερμότητα η οποία διαφεύγει τον χειμώνα αν δεν είναι καλά τα κουφώματα, τα βαψίματα του σπιτιού και η θερμομόνωση και αντίστοιχα δεν κρατάει την ψύξη το καλοκαίρι, ανέφερε ο κ. Μαθιουλάκης. Από το πιο απλό που μπορεί κανείς να κάνει είναι ένα βάψιμο της πολυκατοικίας ή του σπιτιού απ’ έξω με υλικά που αντανακλούν τον ήλιο, ενώ κάτι πιο απλό είναι να δούμε τους έξυπνους μετρητές, εξήγησε.

«Στα σχέδια του ΔΕΔΔΗΕ είναι κάποια στιγμή να βάλει στα σπίτια έξυπνους μετρητές που θα δώσουν πολλές λύσεις γιατί βλέπεις την κατανάλωσή σου σε πρώτο χρόνο. Υπάρχουν αυτή την στιγμή στην αγορά έξυπνοι μετρητές που μπορεί να βάλει κανείς στο σπίτι του, δείχνοντας την κατανάλωση, ενώ υπάρχουν και συστήματα που δείχνουν στο σπίτι την ίδια ώρα ποιες συσκευές καταναλώνουν ενέργεια και πόση» ανέφερε ο κ. Μαθιουλάκης.

Μιλώντας για εξοικονόμηση, πρόκειται για το ντύσιμο του σπιτιού με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μην γίνεται σπατάλη ενέργειας. Οι περισσότερες μελέτες που έχουν γίνει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την εξοικονόμηση ενέργειας δείχνουν ότι μπορούμε, με μια σειρά από μέτρα που δεν είναι υπερβολικά, να εξοικονομήσουμε έως και 30% της ενέργειας που καταναλώνουμε, σύμφωνα με τον κ. Μαθιουλάκη. Πιο ειδικά αναφέρθηκε σε πολιτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο και επενδύσεις με την αρωγή του κράτους, για πολύ φθηνά δάνεια έως και με μηδενικά επιτόκια και επιδοτήσεις. «Θα τα δούμε σιγά σιγά μπροστά μας και μιλάμε για ενεργειακή αναβάθμιση σπιτιών, δηλαδή αλλαγή στα κουφώματα, θερμομονώσεις, όπου είναι εφικτό, φωτοβολταϊκά» σημείωσε.

Περισσότερο αποτέλεσμα θα δούμε από κάποιες κρατικές πολιτικές, υποστήριξε. «Για παράδειγμα στον δημόσιο τομέα θεωρώ πιο αποτελεσματικό το κομμάτι της τηλεεργασίας σε σχέση με το να περιμένουμε πότε θα εγκατασταθούν κόφτες σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και αν οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί θα θυμούνται να κλείσουν τα φώτα φεύγοντας το βράδυ, αλλά και σε ιδιωτικό επίπεδο όσοι κινούνται με τα ΙΧ τους, αμέσως το κόστος της βενζίνης που απαιτείται για την μετακίνηση, εξοικονομείται. Ακόμη, το να μειώσει κανείς τις μετακινήσεις στο σουπερμάρκετ, να μοιράζεται την διαδρομή στην εργασία με συναδέλφους για να μην βγαίνουν όλα τα αμάξια στον δρόμο. Γενικά όσο πιο πολύ μας κοστίζει η σπατάλη τόσο πιο σημαντικό είναι το κίνητρο για να την μειώσουμε από μόνοι μας. Αυτά είναι πράγματα που μπορούμε να τα καταλάβουμε και να τα κάνουμε πιο εύκολα. Στα πιο δύσκολα, τα κομμάτια που εμπεριέχουν ένα κόστος για να μπορέσουμε να κερδίσουμε, εκεί οφείλει να έρθει η πολιτεία και η ΕΕ και να βοηθήσει είτε αυτό λέγεται ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού ή έξυπνοι μετρητές είτε η αντικατάσταση κάποιων παλιών συσκευών» επισήμανε ο κ. Μαθιουλάκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος