Μ. Κατρίνης στο Πρώτο: Η κυβέρνηση δεν μειώνει τη φορολογία στα καύσιμα για να κάνει παροχές ενόψει πιθανών εκλογών Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο (audio)

«Εμείς έχουμε πει από τον Ιανουάριο να υπάρξει μείωση στη φορολογία στα καύσιμα, αλλά η κυβέρνηση κρατά ψηλά τη φορολογία, γιατί από την υπεραπόδοση του ΦΠΑ βγάζει έσοδα τα οποία φαίνεται ότι προγραμματίζει να δώσει ενόψει πιθανών εκλογών τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο», τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Σε ρυθμούς επικαιρότητας» με τον Αλφόνσο Βιτάλη.

«Επιλέγει να φορολογήσει υπέρμετρα τον μέσο καταναλωτή, οδηγώντας τον σε μείωση της κατανάλωσης και της κίνησης, έτσι ώστε να μπορεί να έχει ένα αποθεματικό το οποίο το χρησιμοποιεί για συγκεκριμένες πολιτικές της πρωτοβουλίες, για να φανεί ότι κάνει παροχές και στηρίζει τους πολίτες σε αυτή τη συγκυρία. Όμως στο ενδιάμεσο έχουμε μείωση της κατανάλωσης, μείωση του τζίρου στα σούπερ μάρκετ στα βασικά είδη διατροφής, μείωση καταναλωτικών συνηθειών. Αυτά όλα δυναμιτίζουν την κοινωνική συνοχή και δημιουργούν πολύ μεγάλο πρόβλημα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση του Πρωτοδικείου για τη ρήτρα αναπροσαρμογής ουσιαστικά αποκαθιστά την πραγματικότητα. «Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή άνθρωποι που είναι ευάλωτοι που δεν μπορούν να πληρώσουν αυτούς τους υπέρογκους λογαριασμούς να απειλούνται με τη διακοπή ενός κοινωνικού αγαθού που είναι το ηλεκτρικό ρεύμα. Εκτιμώ ότι θα έπρεπε ήδη η κυβέρνηση, σε αυτή την κατεύθυνση, να έχει αποσυνδέσει το κόστος ενέργειας από τους υπέρογκους λογαριασμούς που φορτώνονται με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που αντικειμενικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Είναι ένας πιλότος έτσι ώστε να υπάρχει και μια νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους που τα εισοδήματά τους δεν αρκούν για να αποπληρώσουν όλες αυτές τις υποχρεώσεις, να μην απειλούνται με διακοπή ρεύματος», επισήμανε.

Ο κ. Κατρίνης, υπενθύμισε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να μπει πλαφόν στην αύξηση 10% σε σχέση με πέρυσι «και το υπόλοιπο κομμάτι του αυξημένου κόστους να πληρωθεί ένα κομμάτι από τις εταιρείες και ένα κομμάτι από τον κρατικό προϋπολογισμό που ούτως ή άλλως θα συμβάλλει και με βάση αυτά που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση».

«Αυτό είναι ένα μέτρο που διασφαλίζει τους καταναλωτές ότι δεν θα πληρώσουν υπέρογκα ποσά, και σε αυτή τη συγκυρία είναι απαραίτητο έτσι ώστε να αισθανθεί ο καταναλωτής ότι υπάρχει κράτος και πολιτεία που τον προστατεύει. Πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση, ιδιαίτερα με την πραγματικότητα των διακοπών ρεύματος, 500 την ημέρα μόνο στην Αττική, άρα θα είναι άλλες τόσες στην υπόλοιπη χώρα. Μια κατάσταση που δεν μας τιμά ως κοινωνία και ως πολιτικό σύστημα. Δεν πιστεύει κανείς ότι ξαφνικά έγιναν όλοι μπαταχτσήδες και κακοπληρωτές. Υπάρχει αντικειμενική αδυναμία, οι λογαριασμοί πλέον έχουν ξεφύγει από κάθε όριο, άρα θα πρέπει να υπάρξει και μια παρέμβαση που θα αποκαθιστά την τάξη», διεμήνυσε.

Ερωτηθείς για τα άρματα μάχης που θα αποσταλούν στην Ουκρανία, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είπε ότι είναι «πρωτοφανές και απαράδεκτο», το γεγονός ότι  «ενώ ο υπουργός Άμυνας διαβεβαίωνε ότι δεν θα γίνει εκ νέου αποστολή όπλων στην Ουκρανία, να μαθαίνουμε από τον Γερμανό καγκελάριο ότι υπάρχει μια συμφωνία για αποστολή όπλων στην Ουκρανία, η οποία “βαφτίστηκε” ανταλλαγή στην πορεία, χωρίς να υπάρχει ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, χωρίς να υπάρχει η μίνιμουμ δυνατή συναίνεση». «Όλες αυτές οι κινήσεις αποδεικνύουν ότι ο πρωθυπουργός προσωπικά και η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την εξωτερική πολιτική ως προσωπική του υπόθεση, κάτι που είναι ανεπίτρεπτο σε αυτή τη συγκυρία. Όταν βλέπουμε να υπάρχει κλιμάκωση αυτή τη στιγμή της τουρκικής προκλητικότητας, όταν βλέπουμε αλλαγές στο γεωπολιτικό status quo, και γενικότερα μια μεταστροφή των γεωπολιτικών εξελίξεων, αντί η κυβέρνηση να επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή συνεννόηση και συναίνεση σε επίπεδο εγχώριων πολιτικών δυνάμεων, δρα αιφνιδιαστικά και μονομερώς και με αυτό τον τρόπο γεννά ερωτηματικά και προβληματισμούς», υπογράμμισε.

Ζήτησε να υπάρξει επίσημη ενημέρωση από τον υπουργό Άμυνας, από την κυβέρνηση, «να μην υπάρχει αυτό το κρυφτούλι των δημοσίων δηλώσεων που αναιρούνται στην πορεία, με αποκαλύψεις από το εξωτερικό, όχι από δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών της κυβέρνησης». Κάλεσε την κυβέρνηση «να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, να καταλάβει την ευθύνη της απέναντι στον λαό και στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις», λέγοντας πώς «θα πρέπει κάποια στιγμή η χώρα να σταθμίσει τη δική της στάση σε σχέση με αυτά που γίνονται στην ευρύτερη περιοχή, λαμβάνοντας υπόψιν την τουρκική απειλή που κλιμακώνεται διαρκώς».

Αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Κατρίνης είπε ότι βαίνει εντεινόμενη και αυξανόμενη, και «ευλόγως περιμένουμε από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και τους εταίρους στην ΕΕ να πάρουν  ξεκάθαρη στάση και να προχωρήσουν σε κυρώσεις εάν συνεχιστούν οι προκλήσεις». «Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση, πρέπει να υπάρχει εθνικό μέτωπο, συνεννόηση και συναίνεση, πρέπει να είμαστε απαιτητικοί και απέναντι στους εταίρους μας. το θέμα των υπερπτήσεων και της αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών έπρεπε να το θέσει το πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής και να επιβληθούν κυρώσεις», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος